Kulajda

emko ~ 12. október 2021 - 12:07

Pýchou juhočeskej kuchyne je táto voňavá skvelá polievka, pripravená zo zemiakov, smotany, húb, vajec a kôpru. Kulajda je sýta polievka a preto sa často podáva ako samostatný chod s čerstvým chlebíkom. Jednotný recept na prípravu kulajdy neexistuje. Každá rodina, každá dedina má svoju obľúbenú verziu. Umenie uvariť ozaj dobrú kulajdu spočíva hlavne v jej jemnom dochucovaní na záver. Vtedy sa ukáže, kto je aký majster kuchár :)

Suroviny

Sušené huby namočíme do teplej vody aspoň na pol hodinu. Huby potom vyžmýkame a orestujeme v hrnci na rozpálenom tuku. Jemne osolíme, pridáme korenie, bobkový list, rascu, na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Povaríme aspoň 15 minút.

Do smotany pridáme múku a v miske poriadne rozmiešame. Takúto zátrepku pomaly prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Ak použijeme kôpor sterilizovaný, je dobré ho pridať skôr než pridáme smotanu, aby sa prevaril a aby sa kulajda nezrazila. Polievku vypneme.

Trošku tekutiny odoberieme do hrnčeka a necháme chvíľku vychladnúť. Primiešame ocot a ak máme radi sladkokyslé, tak aj cukor. Až potom vlejeme ochutený obsah hrnčeka do polievky, aby sa nezrazila. Kulajdu podávame s vareným, alebo so strateným vajcom.

Komentáre

Zuzka 1301 ~ 1. november 2014 - 5:12

Vyborna polievka Tanicka, ako vsetky recepty , ktore som od Vas zatial vyskusala :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj