Vyskúšajte niekedy Rigoletto. Tieto rezy nie sú najlacnejšie, ale chutia skutočne luxusne.

Niekde som počula vetu: "Bol opitý ako Rigoletto" ... preto množstvo rumu v recepte neuvádzam, dajte podľa svojej odvahy :-)

Rigoletto rezy

Múku, kypriaci prášok, cukor a zmäknuté maslo spracujeme na cesto, ktoré vložíme aspoň na hodinu zabalené do chladničky.

Medzitým nasekáme orechy, sušené slivky, pridáme sušené marhule, hrozienka a sušené brusnice. Ja som dala všetko do robota a naraz nasekala. Túto sypkú hmotu pokvapkáme rumom a premiešame. Rumu dajte podľa seba, ja som dala iba pol deci.

Cesto vyberieme z chladničky, na jemne pomúčenej podložke ho rozvaľkáme a preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom. Cesto vložíme do rúry a predpečieme ho na 180 stupňoch asi 15 minút. Cesto z rúry vyberieme a potrieme tmavým džemom. Ja som mala domáci slivkový, ktorý je kyslejší a výborne sa hodí na vyváženie sladkosti koláča. Ale s tým počkáme, než pripravíme plnku. Pečieme na plechu 35x40 cm, nakrájame som 48 ks.

Než sa cesto predpečie, v plastovej miske nad parou vyšľaháme do husta celé vajcia s cukrom. Pred koncom šľahania nad parou prišľaháme aj hladkú múku. Ak začne byť hmota teplá, odstavíme z pary a došľaháme do hustej peny.

Do tejto peny primiešame všetko nasekané ovocie premiešané s rumom.

Takto spracovanú plnku vylejeme na predpečené cesto potreté džemom a dáme dopiecť na 150 stupňov asi trištvrte hodiny, kým vrch nezozlátne. Pečieme v strede rúry, aby sa spodok cesta nespálil.

Takto upečené cesto aj s plnkou dáme poriadne vychladnúť.

Medzitým pripravíme krém. Opäť dáme do plastovej misky vajcia s cukrom a kakaom a šľaháme nad parou do hustej peny. Necháme poriadne vychladnúť, občas prešľaháme.

Do vychladnutej hmoty prišľaháme maslo. Dbajte na to, aby malo maslo rovnakú teplotu ako krém, aby sa vám nezrazil. Tento vyšľahaný krém preložíme na koláč a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu. Dáme stuhnúť do chladničky.

Nakoniec rezy potiahneme čokoládovou polevou a po stuhnutí nakrájame úhľadné rezy dlhým ostrým nožíkom namočeným v teplej vode, aby sa čokoláda nelámala.

Rezy sú ešte lepšie na druhý deň :)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Klaudia968
~ 16.01.2014 - 07:28

Super si to vymyslela, Ja kandizovanú kôru nemusím, ale miešané sušené ovocie to hej. Aj si ich mala nazvať Luxusné rigoletto rezy, to im pasuje.