Rozmýšľala som, či sem mám vôbec tento recept dať, veď rezne obaliť vie každý. Ale "játrové rízky", ako sa im u nás doma vravelo, za to stoja. My sme ich doma jedli veľmi často, bravčová pečeň bola za babku a keď nebolo na mäso, boli rezne z pečene.

Na jar, keď bol v záhradke prvý hlávkový šalát, k nemu mama nasmažila játrových rízkov, uvarila nové zemiaky, k tomu tatarka. Na takéto jedlá sa nezabúda a recept sem dávam len pre inšpiráciu.

Vyprážaná bravčová pečeň

Suroviny

 

1000

g pečeň bravčová

3

ks vajce

50

g múka hladká

150

g strúhanka

150

ml olej
soľ

Rezne z bravčovej pečene pripravujem len vtedy, keď kúpim u mäsiara pečeň čerstvú a svetlú. Tá tmavá býva tvrdá, vhodnejšia je na dusenie. Nakrájame ju na tenučké asi pol centimetrové plátky, naklepeme a nesolíme. Obalíme v múke, v rozšľahaných vajíčkach, ktoré jemne osolíme, aby obal na rezňoch lepšie chutil.

Obalíme v strúhanke a vložíme do horúceho oleja. Akonáhle sa rezne začnú smažiť a ukazuje sa, že púšťajú krv, ihneď ich obrátim. Zatiahnu sa aj z druhej strany a v priebehu vyprážania ich ešte otočíme, aby boli zvrchu chrumkavé, no vo vnútri šťavnaté. Vyprážame ich asi 5 minút, dlhšie netreba.

Vyberieme ich z oleja (alebo masti) na paráčik, alebo na kuchyňské utierky, aby neboli mastné. Až vtedy ich posolíme a ihneď podávame s varenými zemiakmi a tatarskou omáčkou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 12.02.2014 - 13:29
Nechala som sa inšpirovať ... bola výborná ... :) nemali sme ju možno aj 10 rokov ... alebo aj viac ... keď u nás pečeň, vždy je restovaná ... :))))
Zobraziť profil kimlo
~ 30.11.2017 - 08:33
Pečeň a naklepávať? Veď z toho bude kaša... :-)