V každom regióne sú iné vianočné zvyky a odlišnosti, ba dokonca v každej rodine sa varí iná polievka. Môže to byť typická kapustnica s hríbami, s mäsom, bez mäsa, so slivkami, so smotanou, bez smotany. Alebo hríbovica, hrachovica, rybacia, niekde aj hŕstková či šošovica.

U nás sa robí na Štedrý deň šošovicová smotanová polievka so sušenými slivkami, ako ma ju naučila moja mama.

Vianočná šošovica

Suroviny

 

Šošovicu namočíme na niekoľko hodín do vody, potom vodu zlejeme a šošovicu uvaríme do polo mäkka asi v litri čerstvej vody spolu s bobkovým listom. Pridáme sušené slivky a povaríme so šošovicou do mäkka.

Na tuku osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, zalejeme studenou vodou, premiešame a prilejeme do hrnca k mäkkej šošovici. Dochutíme soľou a korením. Chvíľku povaríme za stáleho miešania a zjemníme smotanou.

Polievka je sladká od sliviek a cibule, takže ak má niekto rád na kyslo, môže si ju dochutiť octom. Ten však pred vyliatím do polievky rozrieďte trochou vody, aby sa polievka nezrazila.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Marienka
~ 28.12.2016 - 13:46

Polievocka bola vyborna, nikdy predtym sme taku na stedrovecerny stol nepodavali, ale uz sa stane sucastou vianocneho menu. :D

Zobraziť profil emko
~ 29.12.2016 - 17:11

Tak to je paráda, som veľmi rada.
Veru takúto polievočku zaradiť do vianočného menu sa oplatí :)