Odpaľované cesto, žĺtkový krém, karamelová šľahačka a karamelová poleva. To sú karamelové veterníky, na ktorých si vždy pochutnáte.

Karamelové veterníky

Suroviny

 

Karamelová šľahačka:

200

g cukor kryštál

700

ml smotana na šľahanie

Žĺtkový krém:

200

g cukor mletý (práškový)

300

ml mlieko

6

ks vaječný žĺtok

30

g škrob kukuričný

1

ks lusk vanilkový

500

g maslo

Odpaľované cesto:

400

g múka hladká

500

ml voda

150

ml olej

8

ks vajce

5

g soľ

Karamelová poleva:

400

g cukor krupica

30

g solamyl

150

g voda

Kulér do polevy:

50

g cukor kryštál

30

ml voda

Najskôr si pripravíme smotanový karamel, lebo ten varíme deň vopred. Z 200g cukru upálime zlatavý karamel a ohrejeme smotanou na šľahanie (250g) k varu. Smotanu pomaly za stáleho miešania prilievame do karamelu. Robíme to veľmi opatrne, lebo sa uvoľňuje veľa pary a mohlo by dôjsť k popáleniu ruky! Z karamelu sa vytvoria hrudky, ktoré postupne necháme v smotane rozvariť. Scedíme a dáme vychladnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Na druhý deň 450 g šľahačky vyšľaháme do tuha a primiešavame smotanový karamel, ktorý má izbovú teplotu. Šľahačka je pripravená a dáme ju do chladničky.

Následuje odpaľované cesto. V hrnci si necháme zovrieť osolenú vodu s olejom a do vriacej prisypeme naraz preosiatu múku, ktorú varechou restujeme, aby v múke zmazovatel škrob a bol schopný prijať väčšie množstvo vody. Voda viazaná v šrobe potom korpusy veterníkov skyprí. Správne urestovaná hmota by sa nemala lepiť ani na hrniec, ani na varechu a mala by vytvoriť guľu. Túto hotovú hmotu restujeme aspoň štyri minúty a preložíme ju do misky. Po miernom vychladnutí do nej pridávame jedno vajce po druhom, postupne a hákami ich vpracovávame do hmoty. Keď je hmota príliš hustá, môžeme ju rozriediť malým množstvom vody, ale nemalo by to byť riedke, lebo by sa korpusy roztekali. V konečnej fáze háky vymeníme za metličky a došľaháme na mierne lepivú hmotu, ktorú dáme do cukrárskeho vrecúška zvnútra pogumovaného, aby sa nám lepšie pracovalo.

Hmotu striekame na vymastený plech do okrúhleho tvaru pomocou širšej vrúbkovanej špičky. Následuje pečenie, ktoré nie je až tak jednoduché. Rúra musí byť dobre predohriata na 200 stupňov. Vložíme do nej plech a predpekáme aspoň 10 minút, pričom rúru nesmieme otvoriť. Keď korpusy dosiahnu väčší objem (nafúknu sa) a začnú sa mierne zafarbovať, znížime teplotu na 175 stupňov a rúru troška pootvoríme, asi na centimeter. Robí sa to preto, aby mohla výsť von prebytočná para, ktorá by mohla cesto korpusov potrhať. Takto dopekáme ešte asi 15 minút. Musíme však rúru sledovať. Skúšku spravíme tak, že vyberieme jeden korpus, nožom ho rozkrojíme a nôž musí byť čistý, nemala by na ňom zostať žiadna lepivá hmota.

Teraz si pripravíme žĺtkový krém. V hrnčeku utrieme žĺtky, cukor a škrobovú múčku do peny, prilejeme mlieko a pridáme vyškriabané vnútro vanilkového lusku. Dáme variť a za stáleho miešania varíme tak dlho, až sa nám uvarí puding, ktorý je dostatočne hustý. Varíme aspoň dve minúty a potom ho necháme vychladnúť. V miske utrieme maslo a postupne doňho vmiešavame žĺtkovú zmes. Túto hmotu dáme na chvíľu do chladničky a potom vyšľaháme krém. Vychladnuté korpusy pozdĺžne prekrojíme a naplníme krémom.

V konečnej fáze si pripravíme polevu. Kulér pripravíme tak, že trochu cukru upálime na karamel, skoro spálený, tmavý a zalejeme ho troškou vody. Tá sa zafarbí na tmavohnedo. Potom uvaríme z cukru a vody rozvar na bublinu a keď je hotový, prisypeme solamyl. Povaríme, miešame a miešame tak dlho, akú hustú polevu chceme mať. Čím dlhšie miešame, rozvar belie a hustne. Ja som tentokrát spravila svetlejšiu a redšiu polevu, nabudúce vydržím miešať a bude fondánovejšia :-) Nespotrebované množstvo polevy uložíme v chladničke v pohári zaliatom malým množstvom vody. Pri ďalšom použití polevu treba nahriať, ale nie príliš. Pri dotyku nesmie páliť, inak je prehriata. Do tejto nahriatej hmoty dáme asi zo dve lyžice pripraveného kuléru na zafarbenie a ochutenie. Vrchnú časť korpusov namáčame v poleve z vrchnej strany a polevu necháme na nich vychladnúť.

Na žĺtkový krém nastriekame vrecúškom hotovú vychladenú karamelovú šľahačku a prekryjeme ich vrchnou časťou korpusu poliatou karamelovou polevou.

Veterníky sú hotové a môžeme ich dať schladiť do chladničky. Z tejto dávky mi vyšlo 20 kusov bohatých veľkých veterníkov.

Poriadne vychladené a zvlášť na druhý deň chutia ďaleko lepšie s dobrou voňavou nedeľnou kávičkou :) Dobrú chuť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil womAnka
~ 30.08.2013 - 13:01

spravené mojou neskúsenou laickou rukou...zjedené odborným jazýčkom veterníkového gurmána a mojich skúsených kolegýň...ešte teraz som na seba pyšná :) apropo, už viem prečo sa ten smotanový karamel robí deň vopred..mám dve alternatívy: 1. ak sa zje, aby ho bolo kedy spraviť...a 2. aby tá super chuť obalila nervičky pri zvyšnej robote, čo mi potvrdzuje alternatívu č.1 :D úplne super a len odporúčam spraviť :)

Zobraziť profil Zuzka 1301
~ 18.07.2014 - 09:46

Najlepsie veterniky na svete :) dakujem za dalsi skvely recept. Fotka sice len mobilom / moj profi fotoaparat nebol nabity / ale na chuti to neubralo :) :) :)

Zobraziť profil nika27
~ 30.10.2014 - 02:56

Zijem v cine;)) ale zlaty klas tu mam, priniesla som zo slovenska;) skusim to tak. Dakujem!!