Taliansky chlebík. Jednoduchý, chrumkavý, voňavý... Toto je trošku vylepšená verzia. Vnútri je plnka s výrazného ovčieho syra a rozmarínu. K polievočke, alebo šalátu, alebo len tak :)

Focaccia s ovčím syrom a rozmarínom

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka hladká

21

g droždie čerstvé

1

KL plochá cukor

1

PL plochá soľ morská

350

ml voda

Plnka:

200

g syr ovčí

3

PL olej olivový

1

PL rozmarín čerstvý

Na vrch:

2

PL olej olivový

Ostatné:

múka hladká

Vo väčšej miske rozpustíme droždie a cukor vo vlažnej vode. Postupne po troškách za stáleho miešania pridáme múku a soľ. Keď je hmota dobre spojená, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Cesto skoro zdvojnásobí objem. Vtedy ho na dobre pomúčenej doske prehnetieme. Prisypeme akurát toľko múky, aby sa cesto dalo prehniesť a už sa nelepilo na ruky. Ale nie príliš múky, aby nebolo extra tuhé. Potom rozdelíme cesto na dve časti.

Jednu polovicu cesta roztiahneme v rukách a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prstami narobíme do cesta jamky. Potrieme olivovým olejom, pridáme na kúsočky nasekaný ovčí syr a nadrobno nakrájaný rozmarín. Ovčí syr vyberajte kvalitný, s výraznou chuťou, nech má focaccia grády :)
Výborný ovčí syr som zohnala online na edelikatesy.cz

Prikryjeme druhou polkou cesta. Znovu urobime prstami jamky, potrieme olejom. Môžeme posypať ešte rozmarínom. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 220 stupňov asi 20 minút do zlatista chrumkava. Čím viac necháte pred pečením focacciu ešte nakysnúť, bude mäkkšia `buchtovitejšia`. Čím menej druhého kysnutia, tým bude "pizzovitejšia", tenká a chrumkavá.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil hviezdickaz
~ 29.10.2013 - 20:51

emko,tak toto vyzerá dokonale,chcela by som tiež vyskúšať pripraviť foccaciu - so sušenými paradajkami,ale rozhodla som sa, že vyskúšam aj túto tvoju kombináciu , vďaka za recept :)

Zobraziť profil emko
~ 29.10.2013 - 20:52

Podla mna tam susene paradajky kludne pridaj, tym nic nepokazis ;)

Zobraziť profil Cocinero
~ 17.02.2016 - 12:46

Opravdu výborný recept. Přidala jsem dovnitř ještě lisovaný česnek a nahoru černé olivy.
Zmizela rychlostí blesku :).

Zobraziť profil emko
~ 17.02.2016 - 12:53

ďakujem! :)
u nás je to podobne, väčšinou cez víkend ju robím, tiež sa hrám s plnkami, sušené rajčata, olivy, bylinky... a zjeme celý plech rodinka pri telke na posedenie :)