Focaccia s ovčím syrom a rozmarínom

emko ~ 25. október 2013 - 9:17

Taliansky chlebík. Jednoduchý, chrumkavý, voňavý... Toto je trošku vylepšená verzia. Vnútri je plnka s výrazného ovčieho syra a rozmarínu. K polievočke, alebo šalátu, alebo len tak :)

Suroviny
Cesto:
 
 
1
KL plochá
1
PL plochá
350
ml
Plnka:
 
 
200
g
Na vrch:
 
 
Ostatné:
 
 
Sezóna

Vo väčšej miske rozpustíme droždie a cukor vo vlažnej vode. Postupne po troškách za stáleho miešania pridáme múku a soľ. Keď je hmota dobre spojená, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Cesto skoro zdvojnásobí objem. Vtedy ho na dobre pomúčenej doske prehnetieme. Prisypeme akurát toľko múky, aby sa cesto dalo prehniesť a už sa nelepilo na ruky. Ale nie príliš múky, aby nebolo extra tuhé. Potom rozdelíme cesto na dve časti.

Jednu polovicu cesta roztiahneme v rukách a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prstami narobíme do cesta jamky. Potrieme olivovým olejom, pridáme na kúsočky nasekaný ovčí syr a nadrobno nakrájaný rozmarín. Ovčí syr vyberajte kvalitný, s výraznou chuťou, nech má focaccia grády :)
Výborný ovčí syr som zohnala online na edelikatesy.cz

Prikryjeme druhou polkou cesta. Znovu urobime prstami jamky, potrieme olejom. Môžeme posypať ešte rozmarínom. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 220 stupňov asi 20 minút do zlatista chrumkava. Čím viac necháte pred pečením focacciu ešte nakysnúť, bude mäkkšia `buchtovitejšia`. Čím menej druhého kysnutia, tým bude "pizzovitejšia", tenká a chrumkavá.

Komentáre

Cocinero ~ 17. február 2016 - 13:46

Opravdu výborný recept. Přidala jsem dovnitř ještě lisovaný česnek a nahoru černé olivy.
Zmizela rychlostí blesku :).

0

emko ~ 17. február 2016 - 13:53

In reply to by Cocinero

ďakujem! :)
u nás je to podobne, väčšinou cez víkend ju robím, tiež sa hrám s plnkami, sušené rajčata, olivy, bylinky... a zjeme celý plech rodinka pri telke na posedenie :)

0

hviezdickaz ~ 29. október 2013 - 9:51

emko,tak toto vyzerá dokonale,chcela by som tiež vyskúšať pripraviť foccaciu - so sušenými paradajkami,ale rozhodla som sa, že vyskúšam aj túto tvoju kombináciu , vďaka za recept :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj