Bazalka je úžasná voňavá bylinka. A kombinácia s parmezánom, cesnakom, orieškami a olivovým olejom je nesmrteľná. Na cestoviny, spestriť sendviče, alebo aj k rybám a mäsku. Hodí sa urobiť do zásoby a mať po ruke :)

Bazalkové pesto

Bazalky je viac druhov, okrem klasickej máme aj bazalku drobnolistú.

Listy čerstvej bazalky bez hrubých stoniek umyjeme a osušíme. Parmezán na jemno nastrúhame. Píniové oriešky málinko osmažíme na panvici na lyžici olivového leja, aby sa zvýraznila ich chuť. Pesto môžeme pripraviť v mažiari, alebo v mixéri s nožíkmi. Do mixéra dáme rozotretý cesnak, vychladnuté opečené píniové oriešky, listy bazalky, nastrúhaný syr a jemne osolíme.

Zapneme mixér a prilievame olej tak, aby sa všetko rozmixovalo a pesto nebolo ani husté, ani riedke. Netreba mixovať celkom na kašu. Je fajn, ak v peste zostanú kúsky opečených píniových orieškov.

Hotové pesto dáme do pohárov a zalejeme asi centimetrom olivového oleja, ktorý pesto zakonzervuje. Nesterilizujeme! Pesto sa nevarí, aj do cestovín sa pridáva až pri servírovaní.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa