Kuracie prsia alebo vykostené kuracie stehná na sladko-kyslo (alternatíva môže byť aj bravčová panenka) sú výborným minútkovým jedlom, ku ktorému sa hodí hlavne ryža. Okrem kuraciny som v recepte použila jarnú cibuľku, červenú papriku, čerstvý ananás a namiesto zelenej papriky som použila cesnakové výhonky. Výhonky sa odstraňujú z cesnaku "českého paličáku" predtým, než sa začnú tvoriť strúčiky. Na varenie sa používajú mäkké časti výhonkov. Tepelne sa upravujú veľmi krátko, aby ostali chrumkavé. Netreba sa báť ich arómy, tá nie je tak intenzívna ako cesnak. Chuť týchto cesnakových výhonkov je sladká, ako mladé zelené fazuľky.

V tomto recepte môžete použiť zelenú papriku, alebo zelené čerstvé fazuľky namiesto cesnakových výhonkov, preto dám do receptu zelenú papriku.

Kuracie na sladko-kyslo

Mäso pokrájame na malé kúsky a pridáme k nemu lyžicu vody a lyžicu škrobu. Premiešame a necháme odstáť. Medzitým pokrájame papriku a ananás na kocky. Z cesnakových výhonkov vyberieme hrubšie časti a pokrájame ich na dlhšie kúsky. Cibuľku pozdĺžne na hrubo. Na panvici rozpálime asi tri lyžice oleja a pridáme mäso.

Mäso poopekáme prudko zo všetkých strán. Mäso dvomi vidličkami od seba oddelíme, aby nebolo zlepené. Opečené mäso vyberieme z panvice na sitko odkvapkať od prebytočného oleja. Olej vrátime do panvice. Počkáme, kým sa olej dobre zohreje a znovu rýchlo orestujeme mäso - rýchle dvojité praženie spôsobí, že mäso zostane šťavnaté. Opäť ho vyberieme a necháme bokom zakryté. Na tú istú rozpálenú panvicu dáme cibuľu a papriku.

Papriky krátko orestujeme. Keď prestanú „prskať", je na čase pridať ananás, ktorý tiež trochu orestujeme. Prisypeme cukor a tmavý ocot a premiešame. Až teraz prihodíme cesnakové výhonky, ktoré okamžite zmenia farbu na svetlejšiu.

Prilejeme sójovú omáčku, pridáme mäso a prehrejeme. Podľa chuti dosolíme a ihneď podávame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa