Je to niečo medzi parížskym a vlašským šalátom. Robím si ho sama, pretože baleným kupovaným po istých skúsenostiach neverím. Mám ho odskúšaný a dnes používam pod šunku na chlebíčky len tento šalát. Vždy mi vadilo, keď som si kúpila pražský chlebíček a bola v šaláte tvrdá mrkva, alebo nechutný tmavý zeler a musela som tieto nestráviteľné kúsky "vyprčkávať".

Šalát na chlebíčky

Tento rozpis surovín v recepte je asi na jeden kilogram šalátu. Menej sa ani robiť neoplatí, pretože čo nedáte na chlebíčky, skonzumujete s čerstvým pečivkom. Ja som robila z dvojitej dávky, takže nech vás fotky nemýlia :-)

Uvarené zemiaky v šupke očistíme a vychladnuté nakrájame do väčšej nádoby na malinké kocky tak, že cez koliesko po kúskoch každý zemiak otáčame a tým ho odkrajujeme. Bielu šalátovú cibuľu nasekáme na celkom malé kocky do druhej misky. Cibuľu posolíme, posypeme čiernym mletým korením, premiešame a necháme chvíľku odležať. Keď je cibuľa zmäknutá, nasypeme ju k zemiakom a všetko zalejeme sladko-kyslým nálevom...asi 100 - 200 ml. Ja používam nálev zo sterilizovaných uhoriek, ktorý do nádoby nalejem cez sitko. Premiešame a necháme opäť odstáť. Zemiaky podstatnú časť nálevu vsiaknu, ale malo by vám tam trocha ostať. Ak nie, dolejte nálev, alebo ak ste to prehnali, tak zlejte. Záleží totiž od druhu zemiakov.

Potom nastrúhajte na strhúhadle s väčšími slzičkami uvarenú mrkvu a sladko - kyslé uhorky. Ja zvyknem použiť mrkvu z polievky a keď nemám, tak si uvarím do mäkka v osolenej vode. Hrášok zlejte z nálevu cez sitko a pridajte do nádoby spolu s mrkvou a uhorkami. Toto všetko spolu premiešajte. Salámu si kupujem nakrájanú na kolieska, aby som si doma ušetrila prácu a tú už len pokrájam na malé rezančeky. Krájam tak, že si vezmem asi centimetrovú vrstvu koliesok, prekrojím to na tri pozdĺžne časti a nožom krájam ako rezančeky do polievky. Nakrájanú salámu pridajte do nádoby a premiešajte spolu s ostatnými surovinami.

Teraz môžete šalát ochutnať a podľa chuti ešte prisoliť, prikoreniť, pricukriť..... a premiešať. Nakoniec pridajte do šalátu ochutenú majonézu, ak je príliš kyslá, pridajte mletý cukor. Všetko zastreknite worcesterom a už len jemne premiešajte tak, aby sa masa spojila. Ak sa vám zdá šalát hustý, prilejte troška sladkej smotany.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil lyali
~ 21.06.2013 - 09:50

tani, aku majonezu pouzivas? vdaka. salat vyzera veeelmi lakavo - mnam :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.06.2013 - 14:38

Lydka používam Hellmansku.

Zobraziť profil orinka
~ 27.10.2015 - 12:14

Táničko, děkuju. Udělala jsem ho jako podklad pod ruská vajíčka, na které jsem dostala chuť. Salát je vynikající, vyvážený v chuti a myslím, že není ani nezdravý - je tam zelenina. Opravdu skvělý recept. Už jsem ho přeposlala dceři.

Zobraziť profil Táňa
~ 27.10.2015 - 17:55

Ďakujem za pochvalu :-)

Zobraziť profil esi
~ 30.12.2015 - 16:52

Tani, čo sa stane, keď dám miesto Majolky - Tatarku light? Túto používam stále. Robím niečo veľmi zle?

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2015 - 16:54

Nestane sa nič. Budeš to mať podľa svojej chuti.

Zobraziť profil svetlany40
~ 31.12.2015 - 16:25

A uz kmitam v kuchyni a pripravujem silvestrovske dobroty . Chlebicky nesmia chybat , take nase slovenske 😀, salat som si pripravila vcera vecer , je perfektny .

Zobraziť profil Táňa
~ 31.12.2015 - 16:53

Tak šup šup oslavovať :-) a bacha na líniu