Grilážky

emko ~ 11. december 2020 - 11:49

Nepečené oblátkové koláčiky s karamelovo - orieškovou plnkou. Kto by ich nemal rád? U nás miznú z krabice vianočného pečiva ako prvé.
Podobne ako grilážky sa pripravujú pišingre, tie sú ale s čokoládovou plnkou.

Recept je rýchly, treba aj rýchlo pracovať, lebo karamel tuhne. Rozpis surovín je na jeden balíček klasických tortových oblátok.

Orechy na grilážky môžete použiť aké chcete, vlašské, alebo lieskové. Dobré je polovicu na jemno namlieť a druhú polovicu len nasekáť.

Salko môžete použiť obyčajné, alebo karamelové a grilážky budú ešte karamelovejšie.

Suroviny
1
ks
250
g
250
g
Sezóna

Na prípravu karamelu použíjeme hrniec s dvojitým dnom. Nasypeme cukor a hrniec na najnižšej teplote pomaly ohrievame. Nemiešame kým cukor nie je rozpustený a hnedý. Vtedy začneme miešať, pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu a spolu ďalej miešame stále na najslabšom plameni, kým sa maslo nerozpustí.

Prilejeme salko a ďalej miešam. Povaríme, kým sa hmota spojí a nezačne bublať. Potom hrniec odstavíme a vmiešame oriešky.

Týmto orieškovým karamelom ponatierame oblátky a zaťažíme aspoň tromi hrubými kuchárskymi knihami, aby lepšie stuhli.

Po stuhnutí nakrájame tyčinky pomocou dlhého noža, ktorý má jemné ostré zúbky. Konce grilážok môžeme namočiť do čokolády, ale netreba, veď čokoládových máme dosť iných :)

Komentáre

hviezdickaz ~ 19. december 2013 - 9:50

Tak takýmto grilážkam by sa potešil môj manžel ... Žeby som prehodnotila svoj názor na "pečenie" ? :) Vďaka za recept :)

0

Zuzliak ~ 26. december 2013 - 6:06

Ja uz s oplatkami nerobim. Roger Van Damme mi poradil vynechat ju a tunajsi skandal s jedom na krysy v olatkach z Polska mi len pomohol. Pouzila som velmi jemny jedly papier a su neskutocne!!! Odporucam ;)

0

stonefox ~ 15. október 2014 - 7:34

tieto grilazky milujem od malicka, ale musim povedat, ze dnes som ich urobila absolutne dokonale. presne podla Vasho receptu, len namiesto orieskov mlete mandle...odporucam vyskusat, su dokonale :)

0

Simendly ~ 19. január 2015 - 4:28

Prečo nerozpúšťate cukor rovno na masle?? u nás sa tak karamel robil vždy a výhoda je , že nehrudkuje...

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj