Voňavý, šťavnatý a veľmi chutný marhuľový koláč s posýpkou. Takéto koláče piekla naša babka. Robievala aj slivkové, ale tieto marhuľové sú asi ešte lepšie.

Rozpis je na dva menšie, alebo jeden väčší plech.

Marhuľový koláč s posýpkou

Suroviny

 

1000

g marhule čerstvé

Cesto:

300

g múka polohrubá

20

g droždie čerstvé

1

PL cukor kryštál

150

ml mlieko

50

ml olej

1

ks vajce

Posýpka:

3

PL múka polohrubá

3

PL cukor

1

PL maslo

Čerstvé marhule rozdelíme na polovice a vykôstkujeme. Väčšie pokrájame a menšie necháme polovičky.

Suroviny na cesto dáme do misky. Na dno múku, prilejeme vlažné mlieko, do ktorého rozmrvíme droždie, rozklepneme vajce, pridáme cukor, olej a štipku soli. Cesto vymiesime, alebo spracujeme ručným šľahačom so špirálami. Prípadne ho vymiešame ručne pomocou varechy. Cesto na marhuľový koláč necháme na teplom mieste pod utierkou asi 30 minút trochu nakysnúť.

Než cesto nakysne, spravíme si posýpku tak, že nasypeme múku a cukor do misky, pridáme studené maslo a rukou všetko rozmrvíme, aby sa vytvorili malinké hrudky. Uložíme do chladničky.

Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme vo veľkosti plechu. Cesto prenesieme opatrne na plech vytretý olejom. Môžeme ho ovinúť na pomúčený valček a tak ho preniesť. Okraje troška vytlačíme rukami do strán, aby šťava z marhúľ nevytiekla pod cesto. Na pripravené cesto poukladáme marhule.

Takto pripravený marhuľový koláč posypeme pripravenou posýpkou.

Rúru vyhrejeme asi na 180 °C. Medzitým ešte necháme koláč asi ďalších 15 minút podkysnúť. Potom plech šupneme do rúry a pečieme asi tak 30-35 minút. Po upečení by mali byť okraje ružové, vrch posýpky troška hnedastý a keď skúsime príborovým nožíkom na kraji cesto nadvihnúť, spodok by mal byť pekne prepečený.

Marhuľový koláč necháme trochu vychladnúť a až potom pokrájame na väčšie kusy.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa