Dusené zemiaky

U nás v rodine boli takto dusené zemiaky jedna z najobľúbenejších príloh. Robievala ich kedysi dávno moja babka. A moja mama ich pred výplatou dokonca podávala ako hlavné jedlo s uhorkovým šalátom a tatarkou :)
1500 |
g | zemiaky |
2 |
PL | masť bravčová |
1 |
ks | cibuľa |
1/2 |
KL | rasca mletá |
1/2 |
KL | paprika mletá sladká |
1 |
KL | soľ |
Je to celkom jednoduché. Treba mať iba hrniec s pokrievkou, ktorá dobre tesní, aby neunikala zbytočne para a zemiaky sa nepripaľovali. Množstvo papriky si prispôsobte podľa seba. Či už dáte papriky viac a zemiaky budú červenejšie, alebo pridáte pálivú a budú pikantnejšie.
Najskôr na hrubo nakrájanú cibuľu opečieme na masti. Namiesto masti môžeme použiť olej alebo prepustené maslo.
Pomaly na slabšom ohni pod pokrievkou dusíme. Počas dusenia asi dvakrát po desiatich minútach premiešame, ale vodou vôbec nepodlievame. Zemiaky sa pri dusení sparia a pustia si dosť vlastnej tekutiny. Keď sa už pri miešaní začnú niektoré zemiaky lámať, kúsok ochutnáme, či nie sú ešte surové. Na dne hrnca sa občas trošku pripečú, čo vôbec nevadí. Zemiaky odstavíme z plameňa a zakryté necháme ešte chvíľku dopariť. Práve vtedy sa odo dna odlepí prípadná prichytená cibuľka, ktorá nám na zemiakoch urobí tú skvelú chuť.
Komentáre
kimlo
11.05.2017 - 08:20
Iwua
09.01.2021 - 00:58