Vianoce sú neodmysliteľne späté aj s tradičnou kapustnicou. U nás doma sa takto varila celé roky. Kapustnice sa vždy varilo viac, aby vydržala od Vianoc aspoň do Silvestra. Mali sme ju v chladničke a len sa postupne odoberalo, keď prišla chuť. A najlepšie boli posledné porcie kapustnice. Pretože, čím je kapustnica uležanejšia, tým je lepšia.

Vianočná kapustnica

Suroviny

Na masti osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a pridáme kvasenú kyslú kapustu. Orestujeme a zalejeme vodou. Do hrnca ku kapuste pridáme celé klobásy, kus dobrého domáceho údeného mäsa vcelku a varíme asi jeden a pol hodiny.

Klobásy a údené vyberieme, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, sušené hríby a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom, poprípade dochutíme podľa seba. Vždy záleží od chuti klobásy, slanosti údeného a kyslosti kapusty.

Celkom na koniec môžeme pridať aj sušené slivky. Kapustnicu nezahusťujeme múkou! Ak máte radi, dajte do taniera lyžicu kyslej smotany :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Izu
~ 16.11.2013 - 10:25

Mám dotaz,pokud bych do kapustnice dala smetanu,pokazím tím chuť ? Je lepší nechat ji takto ?

Zobraziť profil Táňa
~ 16.11.2013 - 10:35

Je lepšie ju nechať takto, v chladničke vydrží dlho a zo dňa na deň bude lepšia...chute sa preležia. Smotanu (zakysanou) môžeš dať pri servírovaní do taniera a zamiešať.

Zobraziť profil lenka_l
~ 29.06.2016 - 14:56

Dobrý deň, pre koľko porcií je tento recept? Potrebovala by som navariť pre 25 ludi a vôbec nemám odhad. Ďakujem!

Zobraziť profil emko
~ 30.06.2016 - 10:46

Ahoj, rozpis receptu je na 10 porcií :)
Veľa zdaru pri varení, 25 ľudí, to už znie ako slušná párty :)

Zobraziť profil Sjuzin
~ 28.12.2016 - 00:02

Mam otazku - jeste nikdy jsem kapustnicu nevarila, opravdu vydrzi tak dlouho? Nestalo se vam, ze by se zkazila? Dekuji moc za odpoved.

Zobraziť profil helca103
~ 28.12.2016 - 13:53

Za seba môžem napísať len toľko: Varím kapustnicu podobne už viac ako 35 rokov a ešte sa mi nepokazila. Čím viac sa ohrieva tým je lepšia :-)

Zobraziť profil emko
~ 29.12.2016 - 17:10

Presne tak, za pár dní sa inak aj tak vždy zje :)
Jedine si dávam pozor, vždy odobrať do čistej misky a zohriať a nenatrúsiť chlieb do kotla s kapustnicou, aby nekvasilo.. Potom vydrží, kým sa zje :!