Vianočná kapustnica

Vianoce sú neodmysliteľne späté aj s tradičnou kapustnicou. U nás doma sa takto varila celé roky. Kapustnice sa vždy varilo viac, aby vydržala od Vianoc aspoň do Silvestra. Mali sme ju v chladničke a len sa postupne odoberalo, keď prišla chuť. A najlepšie boli posledné porcie kapustnice. Pretože, čím je kapustnica uležanejšia, tým je lepšia.
1000 |
g | kapusta kvasená |
400 |
g | bravčové mäso údené |
200 |
g | klobása |
50 |
g | huby sušené |
5 |
g | cesnak |
50 |
g | masť bravčová |
100 |
g | cibuľa |
300 |
g | zemiaky |
Na masti osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a pridáme kvasenú kyslú kapustu. Orestujeme a zalejeme vodou. Do hrnca ku kapuste pridáme celé klobásy, kus dobrého domáceho údeného mäsa vcelku a varíme asi jeden a pol hodiny.
Klobásy a údené vyberieme, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, sušené hríby a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom, poprípade dochutíme podľa seba. Vždy záleží od chuti klobásy, slanosti údeného a kyslosti kapusty.
Celkom na koniec môžeme pridať aj sušené slivky. Kapustnicu nezahusťujeme múkou! Ak máte radi, dajte do taniera lyžicu kyslej smotany :-)
Komentáre
Izu
16.11.2013 - 10:25
Táňa
16.11.2013 - 10:35
lenka_l
29.06.2016 - 14:56
emko
30.06.2016 - 10:46
Sjuzin
28.12.2016 - 00:02
helca103
28.12.2016 - 13:53
emko
29.12.2016 - 17:10
Jana Michalickova
30.12.2018 - 16:01
emko
02.01.2019 - 16:59
ViliamS.74
23.12.2020 - 11:45