Ideálny recept, ak neviete, čo s prebytočnými bielkami. Šamrolky má rád snáď každý. Najlepšie sú na druhý deň, keď cesto troška zvnútra navlhne od sladkého snehu.
Príprava je pomerne jednoduchá, ak viete, ako na to. Trubičky sú upečené za 15 minút, medzitým pripravíme sneh a potom už len šamrolky naplníme. Je to rýchlejšie než upiecť napríklad bábovku.

Šamrolky sa robia väčšinou z lístkového cesta. Dajú sa ale aj pripraviť z cesta smotanového, alebo z cesta sádelníkového.

Z dvoch lístkových ciest a 6 bielkov upečiete 30 šamroliek.

Šamrolky

Suroviny

 

Lístkové cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na obdĺžnik asi 50 x 30 cm. Takto rozvaľkáme aj druhé cesto.

Každé cesto potrieme rozšľahaným vajcom. Zvisle nakrájame rádielkom z každého cesta 15 pásikov. Cesto navinieme suchou stranou na trubičky tak, aby sa kúsok prekrývali. Trubičky uložíme na plechy 2 x po 15 kusov. Uložíme ich ďalej od seba, aby sa pri pečení nespojili.

Trubičky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 minút. Než sa trubičky upečú, dáme do hrnca 300 g cukru a zalejeme ho asi decilitrom vody. V druhej miske vyšľaháme bielky s 200 g cukru do tuha. Privedieme k varu cukrový rozvar a povaríme ho asi 5 minút na miernom ohni "na niť". Vznikne vlastne hustejší sirup, ktorý vyskúšame tak, že z neho kvapneme na tanierik. Po chvíli, keď dáme kvapku medzi prsty, mala by sa vytvoriť niť. Takýto rozvar pomaly vlievame k vyšľahanému snehu a šľaháme spolu do hustej peny. Pena po vytiahnutí metličiek musí urobiť špičku, nesmie byť riedka.

Keď sa trubičky na šamrolky dopiekli, stiahneme ich z trubičiek a necháme vychladnúť. Ešte vlažnú snehovú penu nastriekame cukrárskym vrecúškom do trubičiek z oboch strán až do stredu, aby boli plné. Hotové šamrolky môžeme jemne poprášiť práškovým cukrom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Žirafka
~ 05.02.2014 - 21:49

Táni :-) chápu to tedy dobře,že těsto na trubičky používáte domácí??? Máte je krásné, hned bych si dala.....trubičky miluju :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 06.02.2014 - 16:54

áno, cesto si robím... tieto som robila zo sádelníkového cesta... boli fantastické. Hore mám odkazy na tri cestá, ktoré používam na šamrolky.

Zobraziť profil Žirafka
~ 06.02.2014 - 17:31

Děkuji Táni, trubičky a z domácího těsta :-) Musí to být pohádka. Při nejbližší příležitosti vyzkouším :-)

Zobraziť profil serpico
~ 07.02.2014 - 06:32

...vyzerajú famózne !!!!! (a dávam 5, slovom päť, výkrikov ! )

Zobraziť profil veronika353
~ 10.02.2014 - 18:53

Paráda!Tyto trubičky měl moc rád múj tatínek,vždycky,když měl narozeniny nebo svátek,tak jsem je pekla :-)

Zobraziť profil Archaa
~ 04.03.2014 - 16:59

Šamrolky som si tiež nenechala újsť. Robila som klasiku s lístkovým! Skvelé!!!! Ďakujeeeeeeeeeem!

Zobraziť profil Táňa
~ 04.03.2014 - 17:25

Práve som ich u teba videla Slávka... krásna fotka, ďakujem

Zobraziť profil Medovnicek
~ 31.08.2014 - 18:06

Tánička tie sa ti vydarili úplne že na jednotku s tisíc hviezdičkami:):):), tiež mi ostávajú často bielka, pretože do kysnutého cesta dávam zväčša len žĺtka, bielka uchovávam v mrazničke, trubičky mám, len sa musím ešte odhodlať takéto niečo vyskúšať upiecť, som totižto dosť nepratktická osoba, tak sa toho trocha obávam, ale veľmi si ma navnadila

Zobraziť profil Táňa
~ 31.08.2014 - 18:36

Ivetka načo toľká skromnosť, veď ja môžem oči nechať na tvojich kysnutých koláčoch. Neboj, toto zvládneš ľavou zadnou :-)

Zobraziť profil Medovnicek
~ 01.09.2014 - 11:26

Tánička vďaka za kompliment:), ale ja ozaj mám pred takýmito receptami rešpekt, ale práve odmrazujem mrazničku a mám tam kopec bielkov, tak ma tento tvoj recept veľmi láka vyskúšať, najmä keď píšeš, že sú skorej upečené ako bábovka, ak sa odhodlám,tak ti dám vedieť výsledok

Zobraziť profil Táňa
~ 01.09.2014 - 14:04

Cesto je upiecť v pohode, a ten sneh šľahaj dokiaľ nebude fakt tuhý, ináč by ti vytekal. Ja keď ťa tu vidím Ivka, vždy si spomeniem na tvojho muža, ako mi priniesol tú zázvorníkovú formičku od teba, v takej fujavici si ho vyhanala... :-)

Zobraziť profil Medovnicek
~ 02.09.2014 - 15:45

Teraz sa tie formičky dajú kúpiť už aj u nás v Senici v Domácich potrebách, Jožino im tam spomenul, že na ne chodíme do Holíča, tak si vedúca kázala jednu kúpiť a neskôr ich zabezpečila už aj u seba v obchode, takže ak by si ešte niekedy nejakú potrebovala, stačí sa len ozvať:)

Zobraziť profil xludmilka
~ 11.11.2014 - 10:40

skúsila som a vynikajúce sú :D

Zobraziť profil Táňa
~ 11.11.2014 - 14:39

Pekne sa ti vydarili, ďakujem za fotku a za vyskúšanie receptu :-)