Orechové štangličky

emko ~ 3. december 2020 - 7:05

Chrumkavé vianočné koláčiky z orechov. Recept je bez múky, aj na podsýpanie pracovnej plochy použijeme práškový cukor. Po upečení ich uskladňujeme v igelitovom sáčku, kde vložíme kúsok chlebíka, alebo jabĺčka, aby tyčinky nestvrdli.

Sezóna

Z pomletých orechov, cukru, džemu a žĺtkov spracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na pocukrovanej doske (práškovým cukrom) asi na pol centimetra. Cesto nesmie byť riedke, džem dávame len podľa potreby, najprv lyžicu a ak treba, dáme druhú. Dohustiť môžeme orechami a cukrom 1:1.

Polevu - glazúru pripravíme tak, že cukor s bielkom a šťavou s citróna vymiešame poriadne, až je poleva lesklá a hustá. Túto polevu mokrým nožom rozotrieme na cesto, nie celkom ku krajom. Mokrým nožom pokrájame tyčinky asi pol centimetra široké a dlhé. Tyčinky podoberáme príborovým nožíkom a ukladáme na papier na plech.

Vložíme do rúry a sušíme na 130 stupňov, dokiaľ glazúra nestvrdne, asi 20 minút. To vyskúšame prstom. Ak je tvrdá, plech vyberieme. Po upečení štangličky necháme na plechu voľne vychladnúť. Aj keď sú mäkké, chladnutím stvrdnú.

Komentáre

luculla ~ 20. august 2019 - 3:06

Moja stará mama (nar.1899) pekávala tieto štangličky na vianoce.

1) Tu je chyba v údajoch: "Mokrým nožom pokrájame tyčinky asi pol centimetra široké a dlhé". To asi nie 5mm x 5mm.

2) Tyčinky-štangličky na obrázku boli pravdepodobne po jednom glazúrované a nie podla receptu, alebo krájané ešte pred stuhnutím glazúry a táto potom stiekla. Tie pomazané štangličky (aj jedna zlomená) vyzerajú akoby odfackané - škoda.

3) @Eevapa: toto nie je záhorácky, ale staroprešporácky recept (štangličky, po nemecko-rakúsky Stangerl). Až neskôr sa dostali z Prešporku na Záhorie.

0

Simendly ~ 12. december 2016 - 10:37

Sú výborné, skvelý recept, ktorý sa u nás stane stálicou... Ďakujem

0

Evvie ~ 10. december 2015 - 13:43

robievame ich doma, pripájam rady od našej starkej - poleva by mala byť taká hustá, že drží na lyžičke a my polevu nenatierame, ale vykrajujeme iba paličky z cesta a polevu na ne potom nanášame zdobiacim vrecúškom - sú úhľadnejšie

0

Žirafka ~ 22. december 2014 - 2:13

Babičkovské recepty jsou stejně nejlepší :-) Hádám,že máte Táničko váleček na těsto ještě po babičce :-) .......mám téměř stejný po prababičce a moc si ho cením :-)

0

kofola8520 ~ 21. december 2014 - 11:04

Prosím Vás, a ako sa suší? Normálne zapnúť trúbu na tých 130°C? :)

0

Evča ~ 17. december 2014 - 12:42

Tani, dnes som ich piekla... su uzasne, s dzemom som ich este nerobila, ale podarili sa skvele, dik za receptik..prajem krasne sviatky

0

lubozka ~ 11. december 2014 - 7:54

Cau Tani, spominam na orechove stanglicky (tak ich vedia pomenovat iba v istych dedinach na zahori :)) od mojej starenky. Neviem aky pouzivala recept, ja som ich milovala, skusim tento tvoj bez muky.

0

Eevapa ~ 12. december 2014 - 12:11

In reply to by Tana

Je recept aj s múkou? To som netušila,,,Neviem ako hrubé majú byť,,,moje su asi tenké a preto stvrdnú,,,asi je to ako s medovníčkami,,čim tenšie tým tvrdšie, idem ich upiecť a uvidím aké budú

0

Dedika ~ 22. september 2014 - 3:19

chcem sa opytat ako neskusená pekárka aky je to ten pikantný dzem ? Dakujem

0

Eevapa ~ 8. december 2013 - 5:06

Zase jedna záhorácka delikatesa z čias našich babičiek.Našla som recept a skusila som. Manžel len šepol sú jedlé ale starenka piekla lepšie :-D nuž,mlsní chlapi si pamataju čo je dobre.

0

Klaudia968 ~ 8. december 2013 - 2:25

Táni, ďakujem za recept pamätám si ho z detstva, od babky , ale recept sa niekde zapatrošil, takže si ma potešila. Po rokoch ho spravím, podľa tvojho receptu. Už sa mi slinky zbiehajú.

0

senky ~ 8. december 2013 - 13:26

Jééé, Táni, Ty jsi zlatečko :-), zrovna dnes ráno jsem je hledala !!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj