Chrumkavé vianočné koláčiky z orechov. Recept je bez múky, aj na podsýpanie pracovnej plochy použijeme práškový cukor. Po upečení ich uskladňujeme v igelitovom sáčku, kde vložíme kúsok chlebíka, alebo jabĺčka, aby tyčinky nestvrdli.

Orechové štangličky

Z pomletých orechov, cukru, džemu a žĺtkov spracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na pocukrovanej doske (práškovým cukrom) asi na pol centimetra. Cesto nesmie byť riedke, džem dávame len podľa potreby, najprv lyžicu a ak treba, dáme druhú. Dohustiť môžeme orechami a cukrom 1:1.

Polevu - glazúru pripravíme tak, že cukor s bielkom a šťavou s citróna vymiešame poriadne, až je poleva lesklá a hustá. Túto polevu mokrým nožom rozotrieme na cesto, nie celkom ku krajom. Mokrým nožom pokrájame tyčinky asi pol centimetra široké a dlhé. Tyčinky podoberáme príborovým nožíkom a ukladáme na papier na plech.

Vložíme do rúry a sušíme na 130 stupňov, dokiaľ glazúra nestvrdne, asi 20 minút. To vyskúšame prstom. Ak je tvrdá, plech vyberieme. Po upečení štangličky necháme na plechu voľne vychladnúť. Aj keď sú mäkké, chladnutím stvrdnú.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil senky
~ 08.12.2013 - 12:26

Jééé, Táni, Ty jsi zlatečko :-), zrovna dnes ráno jsem je hledala !!

Zobraziť profil Táňa
~ 08.12.2013 - 12:47

:-) čítam ti myšlienky :-)

Zobraziť profil Klaudia968
~ 08.12.2013 - 13:25

Táni, ďakujem za recept pamätám si ho z detstva, od babky , ale recept sa niekde zapatrošil, takže si ma potešila. Po rokoch ho spravím, podľa tvojho receptu. Už sa mi slinky zbiehajú.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.12.2013 - 13:38

No super, to som rada... nech sa darí pri pečení :-)

Zobraziť profil Eevapa
~ 08.12.2013 - 16:06

Zase jedna záhorácka delikatesa z čias našich babičiek.Našla som recept a skusila som. Manžel len šepol sú jedlé ale starenka piekla lepšie :-D nuž,mlsní chlapi si pamataju čo je dobre.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.12.2013 - 16:49

No naše starenky boli určite lepšie gazdinky ako my... o tom niet pochýb :-)

Zobraziť profil Dedika
~ 22.09.2014 - 13:19

chcem sa opytat ako neskusená pekárka aky je to ten pikantný dzem ? Dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 22.09.2014 - 14:48

Pikantný džem je napríklad džem ríbezľový. Myslí sa tým džem z kyslejšieho ovocia.

Zobraziť profil lubozka
~ 11.12.2014 - 18:54

Cau Tani, spominam na orechove stanglicky (tak ich vedia pomenovat iba v istych dedinach na zahori :)) od mojej starenky. Neviem aky pouzivala recept, ja som ich milovala, skusim tento tvoj bez muky.

Zobraziť profil Táňa
~ 11.12.2014 - 19:31

Vyskúšaj a daj mi vedieť. Tieto sú super, robila som aj tie s múkou, ale niekedy sa mi roztiekli, tak som verná týmto.

Zobraziť profil Eevapa
~ 12.12.2014 - 11:11

Je recept aj s múkou? To som netušila,,,Neviem ako hrubé majú byť,,,moje su asi tenké a preto stvrdnú,,,asi je to ako s medovníčkami,,čim tenšie tým tvrdšie, idem ich upiecť a uvidím aké budú

Zobraziť profil Evča
~ 17.12.2014 - 23:42

Tani, dnes som ich piekla... su uzasne, s dzemom som ich este nerobila, ale podarili sa skvele, dik za receptik..prajem krasne sviatky

Zobraziť profil Táňa
~ 18.12.2014 - 15:00

Ja sa na ne tento rok len chystám, aj tebe pekné sviatky :-)

Zobraziť profil kofola8520
~ 21.12.2014 - 10:04

Prosím Vás, a ako sa suší? Normálne zapnúť trúbu na tých 130°C? :)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.12.2014 - 10:20

Zapni rúru, rozohrej ju na 130, vlož plech a keď začne poleva ružovieť, plech vyber a nechaj ich vychladnúť. Potom ich zlúpni z papiera, až budú studené.

Zobraziť profil kofola8520
~ 21.12.2014 - 12:20

Ďakujeeeem. A mám nechať stále zapnutú trúbu na tých 130°C? Joj, ešte som nikdy nesušila, tak neviem. :(

Zobraziť profil Táňa
~ 21.12.2014 - 15:03

Neviem koľko toho robíš, ak máš dva plechy, rúru nevypínaj, len vymeň plechy.

Zobraziť profil Žirafka
~ 22.12.2014 - 13:13

Babičkovské recepty jsou stejně nejlepší :-) Hádám,že máte Táničko váleček na těsto ještě po babičce :-) .......mám téměř stejný po prababičce a moc si ho cením :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 22.12.2014 - 13:28

Ja ho mám od maminky :-) mala dva a jeden som znárodnila

Zobraziť profil Žirafka
~ 22.12.2014 - 13:41

Hned jsem poznala,že váleček má nějakou historii :-) :-) Já mám doma po prababičce ještě formu na bábovku a pár drobností ... jsou pro mě vším :-)

Zobraziť profil Evvie
~ 10.12.2015 - 12:43

robievame ich doma, pripájam rady od našej starkej - poleva by mala byť taká hustá, že drží na lyžičke a my polevu nenatierame, ale vykrajujeme iba paličky z cesta a polevu na ne potom nanášame zdobiacim vrecúškom - sú úhľadnejšie

Zobraziť profil Táňa
~ 10.12.2015 - 17:48

Ďakujem tebe aj starkej za vylepšenie receptu :-)

Zobraziť profil Simendly
~ 12.12.2016 - 09:39

Aj ja som to tak urobila, lebo som si nevšimla v recepte, že sa to pečie už s polevou :-)

Zobraziť profil Simendly
~ 12.12.2016 - 09:37

Sú výborné, skvelý recept, ktorý sa u nás stane stálicou... Ďakujem