Záhorácka fazuľová polievka musí byť tak hustá, že v nej bude lyžica stáť! U nás v rodine sa táto polievka varila vždy v najväčšom hrnci. Nebol snáď nikto, kto by ju nemal rád. Recept sa dedil po generáciách. Naša babka fazuľu pestovala na humne vo veľkom množstve. Sadila bobicu, strakatú, bielu aj červenú fazuľu. Celkom veľa sa spotrebovalo na varenie, keď ešte boli len zrelé mäkké lusky a keď sa vysušila, vylúskala sa a babka ju uskladňovala v keramických nádobách hore na povale nad špajzou. Zásoby bolo pre celé pokolenie a tak sme si svorne "poprdkávali" veľmi často. Ale boli sme zdraví a nasýtení.

Recept na túto našu domácu fazuľovú polievku si určite zamilujete. Niekedy si prípravu urýchlim a použijem fazuľu z konzervy. Vždy je dobré kombinovať viac druhov fazule, polievka je tak chutnejšia. A na dosiahnutie intenzívnej údenej chuti rada pridávam obvarené údené rebrá. Kosti urobia silný vývar a mäsko vyberiem len to najkrajšie.

Tak nech sa páči, tu je recept na pravú záhorácku fazuľovú, tak ako ma ho naučila moja mama a babka. A hlavne nezabudnite, slíže si po polievke treba užiť na sladko. S tvarohom, alebo makom, strúhankou, alebo orechmi. Napapá sa celá rodina do maximálnej spokojnosti :)

Záhorácka fazuľová polievka

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a dáme variť do asi 2 litrov vody, alebo vývaru. Pridáme očistený a na kolieska nakrájaný petržlen, pór a mrkvu a šikmo. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca k fazuli, spolu s klobásou a údeným mäsom. Všetko spolu varíme do mäkka.

Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom. Ešte do horúcej zápražky pridáme prevoňať pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky byliniek a mletú červenú papriku. Za stáleho miešania rozriedime zápražku vodou a prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutím podľa potreby soľou a čiernym mletým korením.

Slíže (rezance) musia byť dlhé, hrubé a široké. Ako sa u nás hovorí, že "mosá o hubu pléskat". Urobíme z múky, vajec, vody a štipky soli cestíčko. Vodu pridávame postupne. Cesto musí byť tvrdé, ale netrhať sa. Je dobré ho nechať chvíľu pre vaľkaním oddýchnuť.

Cesto rozvaľáme, podsypeme múkou a preložíme. Nožom nakrájame hrubšie rezance.

Slížde uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 5 minút, aby zmäkli. Scedíme a pomaslujeme, aby sa dali neskôr použiť aj na sladko. Ale najprv slíže vložíme do polievky a môže sa obedovať. Moja mama dávala do taniera tejto fazuľovej polievky aj asi polievkovú lyžicu octu. Nie každý to má rád, ale môžete vyskúšať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil remperitka
~ 24.07.2013 - 18:48

Takuto s rezancami nepoznam :) ale podobnu bez rezancov robime aj, vyzera lakavo a minule mi priatel vravel, ze preco si nerobim doma cestoviny - tak mozem toto skusit uvarit a budu aj cetsoviny

Zobraziť profil Táňa
~ 24.07.2013 - 18:54

Presne tak...a tie slíže s tvarohom a smotanou sú najlepšie :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 24.07.2013 - 21:38

takze tieto cestoviny sa daju robit napr. aj na sladko??? moj priatel stale basni rezancoch s makom - lenze ja mam asi jedine jedlo, ktore nejem a to cestoviny na sladke sposoby ( orechove, makove, lekvarove atd...), preto ani neviem ako mu to mam uvarit , on si len pamata , ze im to robila babicka, ze doma nejake siroke rezance s makom- no ak mas nejaky dobry recept na taketo sladke cestoviny tak uvitam , aby som to doma uvarila ked bude polovicka posluchat :) :) :)

Zobraziť profil emko
~ 25.07.2013 - 07:17

no smarjajosef jasneee :))

ja som sa jak dieta neviem ci tesila viac na tu fazulu, alebo prave na `slizovy dezert` :)
najradsej som ich mala s tvarohom a kyslou smotanou , posupane cukrom..
alebo len s grankom a maslom
no a makove tiez fajnota ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 25.07.2013 - 09:24

No a ja mám najradšej kakaové s cukrom a maslom, alebo orechové s vaječným koňakom :-)

Zobraziť profil emko
~ 25.07.2013 - 09:33

s vajecnym konakom??
no takto veru neschudnes ;)
ale skusim to aj ja na vianoce ked mi ostane domaci vajcak :)

Zobraziť profil Táňa
~ 25.07.2013 - 09:45

Hej, to sa dajú na tanier slíže, posypú sa strúhanými orechami a polejú vaječňákom....volá sa to deduškove rezance a je to vraj pre chlapov :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 25.07.2013 - 15:55

no teda - pride z roboty hladna - kuknem sem a som este hladnejsia :) musim tie cestoviny niekedy vyskusat, je pravda, ze doma sa u nas nevarili a v skolskej jedalni nevyzerali jedlo tak zatial k tomu neinklinujem :)

Zobraziť profil jerica
~ 24.07.2013 - 21:16

nie je na domáce slíže , a do takej polievky " bomba " na tanieri:-)

Zobraziť profil klaura
~ 25.07.2013 - 08:29

tiež robievam túto fazuľu ... naučila som sa ju variť od svokry, ktorá už žiaľ nežije ... ale som rada že som to stihla, lebo je to hádam najobľúbenejšie jedlo môjho muža ... A s tou lyžicou máš pravdu ... musí vo fazuli stáť ... Na podávanie mám veľké hlboké taniere, priam misy, lebo do klasických tanierov by sa jeho porcia veru nezmestila ... :))))))
Ja slíže nedávam do polievky, ale každý si z nich dá na tanier a zaleje fazuľovicou ... varím toto jedlo na dva dni a slíže by sa mi v nej rozmočili a polievka neprimerane zhustla ...

Zobraziť profil Táňa
~ 25.07.2013 - 09:27

Tiež som spravila slíže zvlášť, tie sa zjedli prvé s tvarohom a s vajcom...a ostala mi ešte na dnes polievka, tak asi dorobím slíže a bude obed :-) Vďaka za fotku Lauri..

Zobraziť profil klaura
~ 25.07.2013 - 10:07

to je dobré varenie ... pri jednom navríš aj tri druhy ... najmenej ... fazuľu, slíže na sladko či na slano ... :)))))

Zobraziť profil janula
~ 21.09.2013 - 20:33

Takúto polievku zbožňujem. My ju len robievame bez mäsa a klobásy. Najlepšiu ju vedela uvariť moja babka, ktorá tu už dlho medzi nami nieje a aj keď som ešte bola malá na chuť jej fazulovej polévky se slýžami zabudúť neviem. Moja mamina ju síce varí presne ako babka, ved sa to od nej naučila ale ked ju uvarí a pýta sa či je dobrá, stačí, že na ňu pozriem a už hovorí: ja viem, viem, je výborná, ale tá babkina bola ešte lepšia.......

Zobraziť profil Táňa
~ 22.09.2013 - 12:59

Veru aj ja ked ju uvarím, hľadám chuť tej babkinej polievky...a tú vôňu v kuchyni :-)

Zobraziť profil Rutto
~ 30.09.2013 - 19:11

..na vianoce ju robievam z udeneho kolienka a pridam aj susenych dubacikov a bez zaprazky
..a do tarelka uzicku octa to mosi byt :)

..a inak ked davate klobasku tak odporucam nakrajat na take aspon 1-2cm kolieska ona sa jednak nerozvari a ked vam tak pukne fajnovo v ustach a uvolni sa ta chut co sa v nej pocas celeho varenia tvorila ... aaaach
8)

..toto je cista poezia na tanieri, nebicko v papulke a teplo pod duchnu :)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.09.2013 - 20:02

Ty básníš o tej fazuli jak čenkovej deti :-)

Zobraziť profil Rutto
~ 01.10.2013 - 11:45

..jaj ale sak ona si to zasluzi a ty tiez :)

Zobraziť profil svetlany40
~ 08.10.2014 - 23:10

Taaaaak, prave sme ju dojedli k veceri . Velka pochutka 🍲

Zobraziť profil Táňa
~ 09.10.2014 - 14:47

Veru by som si teraz za tanier dala aj ja :-) super fotka, vďaka

Zobraziť profil jansam
~ 30.10.2014 - 09:37

Presne tak Tánička,ďakujem Ti za zverejnenie našej "záhoráckej polévky",lebo tiež sa moja dcérka osamostanila a tiež ma bojkotuje otázkami"čo tam ešte dať, ja ju nemám stále takú ako Ty"? Ešte som sa chcela spýtať, podľa Tvojho názoru, domáce rezance sú lepšie z hrubej alebo polohrubej múky? Ď. Jana

Zobraziť profil Táňa
~ 30.10.2014 - 11:19

Mama robila iba z hrubej, bola aj je lacnejšia. Ja ju málokedy kupujem a keď nemám, dávam polohrubú. Lepšie sú asi z hrubej, lebo sú ako od mamky :-)

Zobraziť profil nyja
~ 06.11.2014 - 13:18

Ježišinku, tresla by som si tanier tejto hustej fazolnice, len by tak zahučala do mňa :-) A u mňa v práci sa niektoré kolegyne čudovali, že do takej polievky rezance? No a tu koľko ľudí v diskusii slintá :-D včetne mňa :-DDD
Tánička, vždy vareivam len z jedného druhu. Ak ich použiješ viac, ako ich varíš, osve? Nerozvarí sa jedna, kým tá druhá je ešte len taká polohotová? Ja mám rada fazuľu a najviac tú velikánsku maslovú , tú strakatú, to je paráda :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 06.11.2014 - 14:18

Ná však ked sa jedna rozvarí, nič sa nedeje, varím dokým nie sú všetky uvarené do mäkka. Nejdú tie fazule na módnu prehladku ale pekne krásne ku mne do bruška :-)
Ale nezvykne sa rozvariť. Ja nevarím často sušenú, my keď ju vylúskame ešte mäkkú, tak zamrazujeme a vtedy je to aj hne´d uvarené a chutnejšie :-)

Zobraziť profil Eevapa
~ 10.11.2014 - 12:21

Unás sa varí len taká piatková pústna,,,bez zemiakov a tých údenín...Varili sa len v piatok,ked sa akože nejedlo mäso a rezancov muselo byť tolko,že v nej stála lyžička.Dodnes sadím tu velku bobovňačku,,,,Milujeme toto jedlo a z tej zamrazenej je za hodinu obed navarený