Záhorácka fazuľová polievka

emko ~ 27. február 2024 - 12:24

Záhorácka fazuľová polievka musí byť tak hustá, že v nej bude lyžica stáť! U nás v rodine sa táto polievka varila vždy v najväčšom hrnci. Nebol snáď nikto, kto by ju nemal rád. Recept sa dedil po generáciách. Naša babka fazuľu pestovala na humne vo veľkom množstve. Sadila bobicu, strakatú, bielu aj červenú fazuľu. Celkom veľa sa spotrebovalo na varenie, keď ešte boli len zrelé mäkké lusky a keď sa vysušila, vylúskala sa a babka ju uskladňovala v keramických nádobách hore na povale nad špajzou. Zásoby bolo pre celé pokolenie a tak sme si svorne "poprdkávali" veľmi často. Ale boli sme zdraví a nasýtení.

Recept na túto našu domácu fazuľovú polievku si určite zamilujete. Niekedy si prípravu urýchlim a použijem fazuľu z konzervy. Vždy je dobré kombinovať viac druhov fazule, polievka je tak chutnejšia. A na dosiahnutie intenzívnej údenej chuti rada pridávam obvarené údené rebrá. Kosti urobia silný vývar a mäsko vyberiem len to najkrajšie.

Tak nech sa páči, tu je recept na pravú záhorácku fazuľovú, tak ako ma ho naučila moja mama a babka. A hlavne nezabudnite, slíže si po polievke treba užiť na sladko. S tvarohom, alebo makom, strúhankou, alebo orechmi. Napapá sa celá rodina do maximálnej spokojnosti :)

Suroviny
400
g
150
g
200
g
150
g
50
g
100
g
 
 
 
 
 
 
Slíže:
 
 
2
ks
100
ml
 
 
 
 

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a dáme variť do asi 2 litrov vody, alebo vývaru. Pridáme očistený a na kolieska nakrájaný petržlen, pór a mrkvu. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca k fazuli, spolu s klobásou a údeným mäsom. Všetko spolu varíme do mäkka.

Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom. Ešte do horúcej zápražky pridáme prevoňať pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky byliniek a mletú červenú papriku. Za stáleho miešania rozriedime zápražku vodou a prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutím podľa potreby soľou a čiernym mletým korením.

Slíže (rezance) musia byť dlhé, hrubé a široké. Ako sa u nás hovorí, že "mosá o hubu pléskat". Urobíme z múky, vajec, vody a štipky soli cestíčko. Vodu pridávame postupne. Cesto musí byť tvrdé, ale netrhať sa. Je dobré ho nechať chvíľu pre vaľkaním oddýchnuť.

Cesto rozvaľáme, podsypeme múkou a preložíme. Nožom nakrájame hrubšie rezance.

Slíže uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 5 minút, aby zmäkli. Scedíme a pomaslujeme, aby sa dali neskôr použiť aj na sladko. Ale najprv slíže vložíme do polievky a môže sa obedovať. Moja mama dávala do taniera tejto fazuľovej polievky aj asi polievkovú lyžicu octu. Nie každý to má rád, ale môžete vyskúšať.

Komentáre

KatarinaBL ~ 5. december 2022 - 17:22

Perfektná! Mala som síce limitovaný počet zeleninky do polievky a klobásky sú tu (sme v Kanade) není úplne také ako tie naše ale vyšla fajna fazuľačka. Konečne slovenské chute ! A slíže jedna báseň. Krásne sa vydarili. ❤️ Ďakujem za recept.

0

Christine ~ 30. máj 2021 - 15:47

Polievka je fantastická a rezance mali rovanko veľký úspech aj na sladko! Ďakujem <3

1

Iwua ~ 13. január 2021 - 3:22

Dobry den, recept som vyskusala a polievka je vyborna, akurat kvoli zaprazke zhustla neuveritelnym sposobom, takze skor ako o polievke da sa hovorit o akej si kasi - a to som jej urobila menej ako je v recepte. Mne sa zda ze namiesto tych 80g masti a muky by kludne stacilo 20g. Je mozne ze som urobila nieco zle? Ako docielim taku krasnu polievku ako mate vy? Urobila som k svojej posuch lebo slize by v nej ani nemohli plavat. Ale za to lyzica v nej stoji ako popisujete :)

0

labus ~ 12. december 2020 - 10:56

Ráno som postavila variť fazuľu a napadlo mi,že skusim aj tieto rezance milovala somt o presne ako píšete babinka ich vždy robila k fazuli a čo zostalo s tvarohom ..alebo kakaom,makom a tie spomienky na toto užasne jedlo mám stále ,uvarím všetko ale na rezance som si nikdy netrufla, Vaše recepty mi idú tak snád aj rezence sa vydaria

0

labus ~ 14. december 2020 - 4:59

In reply to by emko

Ano presne tak to bolo valkanie bolo náročné muž mi pomohol ale stálo to za to , neboli ešte ako od babičky ale na prvý pokus vdaka dobremu receptu boli super

0

emko ~ 16. december 2020 - 9:24

In reply to by labus

Ak už nevládzeš, nechaj cesto ešte na doske kľudne pár minút odpočinúť. Cesto sa trochu uvoľní a zase podsyp a vaľkaj zo stredu do krajov, stále obracaj :) Babička ešte nie si, tak v kľude trénuj :)

0

serpico ~ 1. apríl 2019 - 5:44

...ej veru...fazuľová v Kryštál bare...za 5,60...lyžica stála...nezabudnuteľné to zážitky, 40 rokov dozadu !

0

sabishi ~ 22. október 2018 - 3:48

Toto bol prvy recept z bonvivanov, ktory som navarila a zahoracka fazulova dodnes patri k top polievkam v nasom jedalnicku. Manzel si vzdy pyta, nech spravim tu hustu fazulovu :-)

0

emko ~ 23. október 2018 - 10:06

In reply to by sabishi

Táto polievka je veru geniálna :) Krásne sa na nej dajú načiť základy techniky varenia. AK raz bude bonvivánska kniha receptov, tak táto polievka je tam na tuti :)

0

Ludo ~ 5. apríl 2018 - 4:42

Ahoj,
takto to poznám aj ja, len čo sa cesnaku týka, dávame ho už spolu so zeleninou a kľudne aj celú nalúpanú hlavičku, odporúčam.
Chuť je nezameniteľná. Ja k nej najradšj jem niečo sladké, napr. buchty, alebo vianočku.

0

silvuska ~ 23. november 2017 - 5:37

3 druhy fazule, lyzica stala a s rezancami som dopadla ze : nooo lepsie ako od mamicky :) super :)

0

Eevapa ~ 10. november 2014 - 13:21

Unás sa varí len taká piatková pústna,,,bez zemiakov a tých údenín...Varili sa len v piatok,ked sa akože nejedlo mäso a rezancov muselo byť tolko,že v nej stála lyžička.Dodnes sadím tu velku bobovňačku,,,,Milujeme toto jedlo a z tej zamrazenej je za hodinu obed navarený

0

nyja ~ 6. november 2014 - 2:18

Ježišinku, tresla by som si tanier tejto hustej fazolnice, len by tak zahučala do mňa :-) A u mňa v práci sa niektoré kolegyne čudovali, že do takej polievky rezance? No a tu koľko ľudí v diskusii slintá :-D včetne mňa :-DDD
Tánička, vždy vareivam len z jedného druhu. Ak ich použiješ viac, ako ich varíš, osve? Nerozvarí sa jedna, kým tá druhá je ešte len taká polohotová? Ja mám rada fazuľu a najviac tú velikánsku maslovú , tú strakatú, to je paráda :-)

0

Tana ~ 6. november 2014 - 3:18

In reply to by nyja

Ná však ked sa jedna rozvarí, nič sa nedeje, varím dokým nie sú všetky uvarené do mäkka. Nejdú tie fazule na módnu prehladku ale pekne krásne ku mne do bruška :-)
Ale nezvykne sa rozvariť. Ja nevarím často sušenú, my keď ju vylúskame ešte mäkkú, tak zamrazujeme a vtedy je to aj hne´d uvarené a chutnejšie :-)

0

jansam ~ 30. október 2014 - 10:37

Presne tak Tánička,ďakujem Ti za zverejnenie našej "záhoráckej polévky",lebo tiež sa moja dcérka osamostanila a tiež ma bojkotuje otázkami"čo tam ešte dať, ja ju nemám stále takú ako Ty"? Ešte som sa chcela spýtať, podľa Tvojho názoru, domáce rezance sú lepšie z hrubej alebo polohrubej múky? Ď. Jana

0

Rutto ~ 30. september 2013 - 9:11

..na vianoce ju robievam z udeneho kolienka a pridam aj susenych dubacikov a bez zaprazky
..a do tarelka uzicku octa to mosi byt :)

..a inak ked davate klobasku tak odporucam nakrajat na take aspon 1-2cm kolieska ona sa jednak nerozvari a ked vam tak pukne fajnovo v ustach a uvolni sa ta chut co sa v nej pocas celeho varenia tvorila ... aaaach
8)

..toto je cista poezia na tanieri, nebicko v papulke a teplo pod duchnu :)

0

janula ~ 21. september 2013 - 10:33

Takúto polievku zbožňujem. My ju len robievame bez mäsa a klobásy. Najlepšiu ju vedela uvariť moja babka, ktorá tu už dlho medzi nami nieje a aj keď som ešte bola malá na chuť jej fazulovej polévky se slýžami zabudúť neviem. Moja mamina ju síce varí presne ako babka, ved sa to od nej naučila ale ked ju uvarí a pýta sa či je dobrá, stačí, že na ňu pozriem a už hovorí: ja viem, viem, je výborná, ale tá babkina bola ešte lepšia.......

0

labus ~ 12. december 2020 - 11:01

In reply to by janula

áno presne ako píšete ,milujem varenie a vždy spomínam na to babkine kuchárske umenie, jej fazulová a slýže wau...moja je dobrá to viem lebo ju varím s láskou ale na babinkinu nemá ....

0

klaura ~ 25. júl 2013 - 10:29

tiež robievam túto fazuľu ... naučila som sa ju variť od svokry, ktorá už žiaľ nežije ... ale som rada že som to stihla, lebo je to hádam najobľúbenejšie jedlo môjho muža ... A s tou lyžicou máš pravdu ... musí vo fazuli stáť ... Na podávanie mám veľké hlboké taniere, priam misy, lebo do klasických tanierov by sa jeho porcia veru nezmestila ... :))))))
Ja slíže nedávam do polievky, ale každý si z nich dá na tanier a zaleje fazuľovicou ... varím toto jedlo na dva dni a slíže by sa mi v nej rozmočili a polievka neprimerane zhustla ...

0

Tana ~ 25. júl 2013 - 11:27

In reply to by klaura

Tiež som spravila slíže zvlášť, tie sa zjedli prvé s tvarohom a s vajcom...a ostala mi ešte na dnes polievka, tak asi dorobím slíže a bude obed :-) Vďaka za fotku Lauri..

0

remperitka ~ 24. júl 2013 - 8:48

Takuto s rezancami nepoznam :) ale podobnu bez rezancov robime aj, vyzera lakavo a minule mi priatel vravel, ze preco si nerobim doma cestoviny - tak mozem toto skusit uvarit a budu aj cetsoviny

0

remperitka ~ 24. júl 2013 - 11:38

In reply to by Tana

takze tieto cestoviny sa daju robit napr. aj na sladko??? moj priatel stale basni rezancoch s makom - lenze ja mam asi jedine jedlo, ktore nejem a to cestoviny na sladke sposoby ( orechove, makove, lekvarove atd...), preto ani neviem ako mu to mam uvarit , on si len pamata , ze im to robila babicka, ze doma nejake siroke rezance s makom- no ak mas nejaky dobry recept na taketo sladke cestoviny tak uvitam , aby som to doma uvarila ked bude polovicka posluchat :) :) :)

0

emko ~ 25. júl 2013 - 9:17

In reply to by remperitka

no smarjajosef jasneee :))

ja som sa jak dieta neviem ci tesila viac na tu fazulu, alebo prave na `slizovy dezert` :)
najradsej som ich mala s tvarohom a kyslou smotanou , posupane cukrom..
alebo len s grankom a maslom
no a makove tiez fajnota ;)

0

Tana ~ 25. júl 2013 - 11:45

In reply to by emko

Hej, to sa dajú na tanier slíže, posypú sa strúhanými orechami a polejú vaječňákom....volá sa to deduškove rezance a je to vraj pre chlapov :-)

0

remperitka ~ 25. júl 2013 - 5:55

In reply to by Tana

no teda - pride z roboty hladna - kuknem sem a som este hladnejsia :) musim tie cestoviny niekedy vyskusat, je pravda, ze doma sa u nas nevarili a v skolskej jedalni nevyzerali jedlo tak zatial k tomu neinklinujem :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj