Možno by som ich ani trdelníkmi volať ani nemala, lebo tie originál trdelníky sa pečú na trdle nad ohňom. O tom by mohli písať skaličania, lebo ten ich trdelník sypaný orechami a cukrom, je známy po celom svete.

Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v elektrickej horkovzdušnej rúre na obyčajnom drevenom valčeku na cesto. Valček neobaľujeme ničím, nespáli sa, takže žiadne obavy !

Ešte než sa rozhodnete trdelník doma upiecť, skontrolujte si, či vám valček vlezie do rúry tak, aby ste ju aj zatvorili :-)

Trdelníky

Suroviny

Rozpis surovín je na cesto na dva trdelníky. Postupovať môžete ručne, alebo použite pekárničku. Ak budete miesiť cesto ručne, vymiešajte zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. Do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvte droždie a pripravte kvások. Ten neskôr pridajte do masla a prisypte múku. Vymieste husté cesto. Podľa potreby dolejte zbytok mlieka. Cesto musí byť poriadne prepracované. Nechajte ho podkysnúť.

Hotové cesto rozdelíme na dve polovice. Každú dlaňami vyšúľame ako hada. Valček poriadne potrieme maslom a začneme cesto navíjať. Začiatok trochu pritlačíme, aby sa cesto nekĺzalo.

Cesto pri navíjaní trošku naťahujeme. Koniec cesta nezabudnite založiť, aby sa trdelník nerozvinul. Takto pripravený valček s trdelníkom potrieme maslom a obalíme v cukre s vanilkou a škoricou, alebo v orechoch. Valčekom otáčame a tým cesto celé obalíme.

Valček položíme na hlbší plech, aby nebolo cesto na plechu. Aj tak sa stane, že pri pečení cesto ešte naskočí a dotýka sa dna plechu. Preto na plech dajte silikónovú podložku, alebo papier.

Vložíme do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení horúci trdelník zošupneme z valčeka.

Prikladám obrázok, ako som videla na vinohradskom vinobraní robiť trdelníky nad ohňom.

Ak chcete trdelník zvrchu krásne chrumkavý, postupujte tak, že navinuté cesto na valčeku potrite namiesto masla jemne vyšľahanými bielkami a obaľte. Vtedy však je väčšia spotreba cukru, bielky sú vlhkejšie a viac nasajú obaľovacej zmesi. Ale výsledok je trdelník de-luxe.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil domisacek.domi
~ 29.05.2014 - 17:27

Ze všech receptů na trdelníky, které jsem vyzkoušela, je tento nejlepší :)

Zobraziť profil IvaJ
~ 14.10.2014 - 22:04

Ďakujem za naozaj skvelý recept s perfektným postupom a dobrými radami :)
Obrázok je pred upečením. Po upečení som foto urobiť nestihla,kým som prišla s foťákom deti si "len" odštipli, takže už nebolo čo fotiť :D Na druhý deň som piekla ďalší.

Zobraziť profil StankaV
~ 15.04.2015 - 00:19

Môj pokus ...vydarili sa :D

Zobraziť profil Renča
~ 19.08.2017 - 19:22

Už jsem zkoušela tři recepty na trdelníky,ale ten Váš je nejlepší.

Zobraziť profil silvuska
~ 23.11.2017 - 16:34

Vyskusane, vyborne,no bola to velka sranda :) ale uz som si kupila na to aj original valceky :)