Možno by som ich ani trdelníkmi volať nemala, lebo tie originál trdelníky sa pečú na trdle nad ohňom. O tom by mohli písať skaličania, lebo ten ich trdelník sypaný orechami a cukrom, je známy po celom svete.

Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v horkovzdušnej rúre na obyčajnom drevenom valčeku na cesto. Valček neobaľujeme ničím, nespáli sa, takže žiadne obavy! Len, ešte než sa rozhodnete trdelník doma upiecť, skontrolujte si, či vám valček vlezie do rúry tak, aby ste ju aj zatvorili :)

Tento domáci trdelník je prekvapivo jednoduchý a aj rýchlo hotový. Môžete ho urobiť aj v chrumkavejšej verzii s bielkami, ako popisujem v recepte.

Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť asi jednu lyžičku sušeného.
Rozpis surovín je na cesto na dva trdelníky.

Trdelníky

Najprv vymiešame vo väčšej mise zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. V malej miske si zase pripravíme kvások. Teda do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie a necháme pár minút stáť, kým sa začnú tvoriť bublinky. Kvások pridáme do maslovo-žĺtkovej zmesy a prisypeme múku so štipkou soli. Vymiesime husté cesto. Podľa potreby dolejeme zbytok mlieka, alebo jemne podsypeme múkou. Cesto musí byť poriadne prepracované a nelepiť sa na dosku. Necháme ho asi hodinu kysnúť, aby zväčšilo svoj objem.

Nakysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Každú dlaňami vyšúľame ako hada. Valček poriadne potrieme maslom a začneme naň cesto navíjať. Začiatok trochu pritlačíme, aby sa cesto nekĺzalo. Cesto pri navíjaní trošku naťahujeme. Koniec cesta nezabudneme založiť, aby sa trdelník nerozvinul.

Takto pripravený valček s trdelníkom potrieme dobre maslom a obalíme v cukre s vanilkou a škoricou, alebo v orechoch. Valčekom otáčame a tým cesto celé obalíme.

Valček položíme na hlbší plech, aby nebolo cesto na plechu. Aj tak sa stane, že pri pečení cesto ešte naskočí a dotýka sa dna plechu. Preto na plech dáme silikónovú podložku, alebo papier na pečenie. Vložíme do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení horúci trdelník ľahko zošupneme z valčeka.

Ak chceme trdelník zvrchu krásne chrumkavý, postupujeme tak, že navinuté cesto na valčeku potrieme namiesto masla jemne vyšľahanými bielkami a obalíme. Vtedy však je väčšia spotreba cukru, bielky sú vlhkejšie a viac nasajú obaľovacej zmesi. Ale výsledok je trdelník de-luxe. A ešte malý obrázok, ako na vinohradskom vinobraní robia trdelníky nad ohňom :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil domisacek.domi
~ 29.05.2014 - 17:27
Ze všech receptů na trdelníky, které jsem vyzkoušela, je tento nejlepší :)
Zobraziť profil IvaJ
~ 14.10.2014 - 22:04
Ďakujem za naozaj skvelý recept s perfektným postupom a dobrými radami :) Obrázok je pred upečením. Po upečení som foto urobiť nestihla,kým som prišla s foťákom deti si "len" odštipli, takže už nebolo čo fotiť :D Na druhý deň som piekla ďalší.
Zobraziť profil StankaV
~ 15.04.2015 - 00:19
Môj pokus ...vydarili sa :D
Zobraziť profil Renča
~ 19.08.2017 - 19:22
Už jsem zkoušela tři recepty na trdelníky,ale ten Váš je nejlepší.
Zobraziť profil silvuska
~ 23.11.2017 - 16:34
Vyskusane, vyborne,no bola to velka sranda :) ale uz som si kupila na to aj original valceky :)