Trdelníky

Možno by som ich ani trdelníkmi volať nemala, lebo tie originál trdelníky sa pečú na trdle nad ohňom. O tom by mohli písať skaličania, lebo ten ich trdelník sypaný orechami a cukrom, je známy po celom svete.
Toto je zjednodušený recept na domáce trdelníky, ktoré obaľujeme v škoricovom cukre. Pečieme ich v horkovzdušnej rúre na obyčajnom drevenom valčeku na cesto. Valček neobaľujeme ničím, nespáli sa, takže žiadne obavy! Len, ešte než sa rozhodnete trdelník doma upiecť, skontrolujte si, či vám valček vlezie do rúry tak, aby ste ju aj zatvorili :)
Tento domáci trdelník je prekvapivo jednoduchý a aj rýchlo hotový. Môžete ho urobiť aj v chrumkavejšej verzii s bielkami, ako popisujem v recepte.
Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť asi jednu lyžičku sušeného.
Rozpis surovín je na cesto na dva trdelníky.
Cesto: |
||
2 |
PL | maslo |
1 |
PL | masť bravčová |
3 |
KL | cukor mletý (práškový) |
1/4 |
KL | soľ |
1/4 |
ks | droždie čerstvé |
2 |
ks | vaječný žĺtok |
150-200 |
ml | mlieko |
100 |
g | múka hladká |
200 |
g | múka polohrubá |
Ostatné: |
||
maslo | ||
cukor kryštál | ||
škorica mletá |
Najprv vymiešame vo väčšej mise zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. V malej miske si zase pripravíme kvások. Teda do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie a necháme pár minút stáť, kým sa začnú tvoriť bublinky. Kvások pridáme do maslovo-žĺtkovej zmesy a prisypeme múku so štipkou soli. Vymiesime husté cesto. Podľa potreby dolejeme zbytok mlieka, alebo jemne podsypeme múkou. Cesto musí byť poriadne prepracované a nelepiť sa na dosku. Necháme ho asi hodinu kysnúť, aby zväčšilo svoj objem.
Valček položíme na hlbší plech, aby nebolo cesto na plechu. Aj tak sa stane, že pri pečení cesto ešte naskočí a dotýka sa dna plechu. Preto na plech dáme silikónovú podložku, alebo papier na pečenie. Vložíme do rozpálenej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Po upečení horúci trdelník ľahko zošupneme z valčeka.
Ak chceme trdelník zvrchu krásne chrumkavý, postupujeme tak, že navinuté cesto na valčeku potrieme namiesto masla jemne vyšľahanými bielkami a obalíme. Vtedy však je väčšia spotreba cukru, bielky sú vlhkejšie a viac nasajú obaľovacej zmesi. Ale výsledok je trdelník de-luxe. A ešte malý obrázok, ako na vinohradskom vinobraní robia trdelníky nad ohňom :)
Komentáre
domisacek.domi
29.05.2014 - 17:27
IvaJ
14.10.2014 - 22:04
StankaV
15.04.2015 - 00:19
Renča
19.08.2017 - 19:22
silvuska
23.11.2017 - 16:34