- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Niekde sú to scískance, niekde tašky, inde stískanice. Je to jedno a to isté, len recepty sa líšia podľa regiónu a tiež podľa toho, ktorá gazdiná ho pripravuje. Väčšinou sa jedná o zavinuté nekysnuté lokše, zabalené ako palacinka, okraje podohnuté a "scisknuté" - preto scískance.
Scískance sa dajú pripraviť naslano aj nasladko. Tie slané bývajú plnené smotanou a škvarkami a sladké sa plnia lekvárom. Ak sa rozhodnete pre sladkú variantu, do cesta dajte len štipku soli a cesto trochu oslaďte.
Scískance sa piekli v trúbe a po vytiahnutí sa ešte horúce potierali teplým mliekom. Jedávali sa hlavne k polievkam. Na hody, alebo na vinobranie sa tie slané výborne hodili k vínku a sladké sa robili pre deti.
Toto cesto je tiež zemiakové, ale kysnuté, takže tieto scískance sú nadýchanejšie než klasické lokšové.
Najskôr pripravíme cesto. Zemiaky uvarené v šupkách, najlepšie deň vopred, očistíme a postrúhame. Pridáme k nim múku, soľ, masť (môže byť aj kačacia ak nemáte bravčovú) a pridáme rozmrvenú jednu kocku droždia. Rukou poriadne spracujeme cesto.
Cesto necháme len chvíľku oddýchnuť a medzitým v hrnčeku na lyžici masti opražíme krupicu do svetlohneda, zastrekneme trošku vodou a zakryjeme, aby sa sparila. Tej vody netreba ani pol deci. Krupica sa potom pekne rozpadne a je z nej posýpka. Surovú nedávame, lepšia je táto opražená. Múku prisýpame podľa potreby.
Cesto potom rozdelíme na 4 časti a každú časť vyvaľkáme do kruhu na tenučkú placku. Potrieme oškvarkovou domácou masťou, kyslou smotanou, osolíme a jemne posypeme opraženou krupicou.
Scískance poukladáme na pomastený plech tesne k sebe, každý scískanec ešte pomastíme zvlášť a až teraz ich necháme vykysnúť na teplom mieste pod utierkou. Vrch scískancov môžete tiež potrieť kyslou smotanou, budú ešte fajnovejšie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov podľa potreby, v mojej sú za 35 minút hotové. Hotové ešte teplé potrieme teplým mliekom a ešte zakryjeme na chvíľku utierkou. Ak ich pred pečením potriete smotanou, už netreba mlieko :)
Komentáre
klaura ~ 23. február 2014 - 10:16
zaujímavý recepis ... :)
páči sa mi ...
Marie ~ 23. február 2014 - 4:53
To je vynikající pochoutka! My jim říkáme tašky. Těsto rozválíme na obdélníky velikosti plechu, posypeme opraženou krupicí, jednou přeložíme přes sebe jako závin. Každý závin se po upečení vpůli rozdělí na dva pásy a ty se nakrájí na obdélníky velikosti buchet. Pocukrují se, posypou se mákem, kakaem apod. a pokropí sádlem. Mňam!