Milujem chuť pečených zemiakov v smotanovej omáčke! A tá vôňa, ach!
Je to výborná príloha, ale mne stačia aj samotné. Nabrať si poriadne veľký tanier, ľahnúť na gauč pod deku a relaxovať pri dobrom filme alebo knižke. Ideálna činnosť na pochmúrny večer :)

Zapekané smotanové zemiaky

Suroviny

 

2,5

kg zemiaky

200

ml smotana na šľahanie

600

ml mlieko

1

KL soľ

4

strúčiky cesnak

100

g syr tvrdý
štipka orech muškátový

Zemiaky (varný typ A) nakrájame na asi 2 mm tenké plátky. Mlieko (plnotučné) s ostatnými surovinami okrem syra privedieme v hrnci k varu. Povaríme v ňom zemiaky za občasného miešania asi 2 až 3 minúty. Môžeme pridať aj rôzne bylinky. Výborne sa hodí rozmarín. Ak chystáte zemiaky ako prílohu k rybe, skúste citrónový tymián.

Celý obsah hrnca vylejeme na veľký hlbší plech a dobre pritlačíme. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 200 stupňov. Po 15 minútach prisypeme na vrch strúhaný syr (výraznejšieho typu - parmezán, grana padano, čedar) a znovu dobre pritlačíme. Pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť, aby zemiaky držali pekne kompaktne spolu.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil womAnka
~ 03.09.2013 - 21:40

upečené, zapečené...popapkané :) úplne super, mňam :)

Zobraziť profil emko
~ 04.09.2013 - 08:12

parada, tesim :)
ach musim si ich zase coskoro aj ja urobit :)

Zobraziť profil serpico
~ 12.02.2014 - 18:34

vyzerajú perfektne !!!
tak túto papu silno silno môžem...aj o polnoci, či o 3-tej nad ránom...podobne ako dobrú klobásu !

Zobraziť profil emko
~ 12.02.2014 - 19:53

podobne :)
a dakujem!

Zobraziť profil elysa
~ 15.02.2014 - 09:16

emko, aj my ich milujeme k fašírke, alebo k mletému rezňu zo syrom, robím ich jednoducho- zemiaky na tenko, soľ, mleté čierne korenie a poctivá šľahačková smotana, len upiecť a stačia mi aj samotné...najbližšie ich urobím po Tvojom...

Zobraziť profil zutu
~ 10.07.2016 - 09:58

ahoj Emko, cesnak pretlacis alebo len nakrajas? dakujem

Zobraziť profil emko
~ 10.07.2016 - 19:20

Som ho nastruhala na jemnom struhadle ;) Mi to pride najsympatickejsi sposob, kedze ma nebavi cistic tlacitko na cesnak :)

Zobraziť profil zutu
~ 11.07.2016 - 12:35

Zemiaky som robila, velka spokojnost. Ja som do nasich pridala aj na hrubsie platky nakrajanu dynu, kedze dary zo zahrady bolo treba minut :-) Cesnak som roztlacila, kedze ja lis na cesnak mam vycisteny rychlo, struhat cesnak, to by som si netrufla, asi by si to odniesli moje prsty :-)

Zobraziť profil Eva Hánová
~ 15.10.2016 - 16:34

Skvelý recept!
Keď už neviem čo navariť, pozriem sa na túto vašu stránku, kde sú najskvelejšie recepty a inšpiráciu mám hneď.

Zobraziť profil emko
~ 16.10.2016 - 11:51

Ďakujeme krásne za pochvalu a milé slová, veľmi si také vážime :)
Tak nech nám to spolu ďalej dobré varí :)