Zapekané smotanové zemiaky

emko ~ 17. február 2022 - 5:08

Milujem chuť pečených zemiakov v smotanovej omáčke! A tá vôňa, ach!
Je to výborná príloha, ale mne stačia aj samotné. Nabrať si poriadne veľký tanier, ľahnúť na gauč pod deku a relaxovať pri dobrom filme alebo knižke. Ideálna činnosť na pochmúrny večer :)

Suroviny
2,5
kg
600
ml
1
KL
4
strúčiky
100
g
 
štipka

Zemiaky (varný typ A) nakrájame na asi 2 mm tenké plátky. Mlieko (plnotučné) s ostatnými surovinami okrem syra privedieme v hrnci k varu. Povaríme v ňom zemiaky za občasného miešania asi 2 až 3 minúty. Môžeme pridať aj rôzne bylinky. Výborne sa hodí rozmarín. Ak chystáte zemiaky ako prílohu k rybe, skúste citrónový tymián.

Celý obsah hrnca vylejeme na veľký hlbší plech a dobre pritlačíme. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 200 stupňov. Po 15 minútach prisypeme na vrch strúhaný syr (výraznejšieho typu - parmezán, grana padano, čedar) a znovu dobre pritlačíme. Pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť, aby zemiaky držali pekne kompaktne spolu.

Komentáre

Eva Hánová ~ 15. október 2016 - 6:34

Skvelý recept!
Keď už neviem čo navariť, pozriem sa na túto vašu stránku, kde sú najskvelejšie recepty a inšpiráciu mám hneď.

0

zutu ~ 10. júl 2016 - 11:58

ahoj Emko, cesnak pretlacis alebo len nakrajas? dakujem

0

zutu ~ 11. júl 2016 - 14:35

In reply to by emko

Zemiaky som robila, velka spokojnost. Ja som do nasich pridala aj na hrubsie platky nakrajanu dynu, kedze dary zo zahrady bolo treba minut :-) Cesnak som roztlacila, kedze ja lis na cesnak mam vycisteny rychlo, struhat cesnak, to by som si netrufla, asi by si to odniesli moje prsty :-)

0

elysa ~ 15. február 2014 - 10:16

emko, aj my ich milujeme k fašírke, alebo k mletému rezňu zo syrom, robím ich jednoducho- zemiaky na tenko, soľ, mleté čierne korenie a poctivá šľahačková smotana, len upiecť a stačia mi aj samotné...najbližšie ich urobím po Tvojom...

0

serpico ~ 12. február 2014 - 7:34

vyzerajú perfektne !!!
tak túto papu silno silno môžem...aj o polnoci, či o 3-tej nad ránom...podobne ako dobrú klobásu !

0

womAnka ~ 3. september 2013 - 11:40

upečené, zapečené...popapkané :) úplne super, mňam :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj