Alebo domáca tarhoňa so slepačím mäsom.
Tento recept je návratom k tradícii prípravy domácej cestoviny, z ktorej sa po celé generácie u nás v rodine pripravuje kompletné jedlo. V deň keď sa krúpky pripravujú sa varí aj slepačia polievka a mäso z polievky sa po uvarení pridá do udusených krúpkov. Babička to volala jednoducho "krúpky ze slépkú". Ku krúpkovému obedu nám babička dávala marhuľový kompót, ktorý býval vždy v špajzi na polici a dospelí si pochutnávali na čalamáde, či kyslých uhorkách. Krúpky, alebo tarhoňa sú chutné aj so zeleninovým šalátom. Podávame ako kompletné jedlo: slepačiu polievku, krúpky s mäsom a napríklad marhuľový kompót.

Babičkine krúpky

Suroviny

Suroviny na tento recept píšem odhadom, pretože záleží aká je veľká sliepka v polievke, aké veľké vajíčka použijete, akú slanú polievku na podlievanie použijete. Pri varení je treba ochutnávať a tak predísť možnému presoleniu. Prípravu tohto jedla začneme tým, že hneď ráno postavíme variť klasickým spôsobom domácu slepačiu polievku, lebo než budeme robiť tarhoňu, mala by byť skoro uvarená. Z hrubej múky a vajec spracujeme na doske ručne tvrdé cesto. Preto ak sú vajcia veľké a cesto je málo tvrdé, prisýpame a spracúvame viac múky. Cesto musí byť čo najtvrdšie, aby sa dalo strúhať.

Cesto si rozdelíme na 4 časti, aby sa nám lepšie držalo v ruke a na strúhadle na najväčších (cviklových) slzičkách strúhame z cesta tarhoňu rovno na suchý plech. Strúhame nad plechom, aby krúpky voľne padali rovnomerne po celom plechu. Cesto je lepšie nastrúhať na dva plechy, aby sme nemali veľkú vrstvu.

Krúpky nastrúhané na plechu dáme do trúby pomaly piecť, sušiť. Každý plech asi 20 minút pri 130 stupňoch. Trúbu celkom nezatvárame, aby sa cesto sušilo a neparilo. Po vytiahnutí z trúby krúpky po pár minútach rukami rozmrvíme, pretože v trúbe sa nám z nich spravila polochrumkavá hrbatá placka. Krúpky máme takto pripravené na dusenie.

Na sporáku nám v jednom hrnci prebubláva slepačia voňavá polievka a v druhom hrnci si na masti, alebo na oleji do sklovita osmažíme jemne nasekanú cibuľu. Mastiť veľa nemusíme, lebo polievka býva dosť mastná. Na cibuľke krátko orestujeme pripravené krúpky, podľa potreby osolíme a posypeme mletým čiernym korením a následne podlejeme z druhého hrnca slepačou polievkou. Premiešame a polievky pridáme toľko, aby sme mali nad krúpkami asi pol cm polievky. Zakryjeme hrniec pokrievkou a na slabšom plameni krúpky dusíme asi 15 minút.

Počas dusenia krúpky (tarhoňu) sem-tam premiešame a podľa potreby prilejeme polievku. Chceme aby krásne nabobtnali, napili sa polievky a udusili, nie rozvarili. Po 15 minútach krúpky vypneme a necháme ešte 10 minút zakryté dopariť.

Z polievky vyberieme uvarenú sliepku a necháme ju trochu vychladnúť. Oberieme z nej mäso, ktoré buďto natrháme, alebo nakrájame do hrnca s krúpkami.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil orinka
~ 15.04.2016 - 11:19

Doporučuji každému, komu tato kombinace - drůbeží vařené maso s těstovinou - chutná. Já to vyzkoušela, povedlo se mi hned napoprvé. Velmi si cením podrobného návodu, jak vyrobit tarhoňu. Už nebudu nikdy používat kupovanou, protože to je nebe a dudy. Děkuji za výborný recept a pěkné čtení o babičce.