Nedávno som si kúpila novú formu na laskonky, lebo starú som pri sťahovaní zabudla zobrať so sebou. V nej som mala vložený aj odskúšaný recept, takže mi to bolo dosť ľúto. K tejto novej forme bol priložený recept. Dnes som ho znovu vyskúšala a je perfektný. Možno ešte lepší než ten môj pôvodný.

Laskonky

Suroviny

Bielky s krupicovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 15 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť.

Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu.

Sneh máme pripravený, nastriháme si na plechy papiere podľa veľkosti formy. Ak nemáte kvalitný mastný papier, alebo fóliu na pečenie, papier radšej trochu pomastite.

Priložíme formu a lyžicou orieškový sneh nakôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier.

Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky.

Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Formu opláchneme, utrieme a pokračujeme na druhých plechoch, dokiaľ neminieme všetok sneh.

Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.

Pripravíme si krém tak, že do hrnčeka dáme 4 polievkové lyžice mletého cukru skaramelizovať.

Prilejeme a privedieme k varu pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka.

Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding.

Krém máme našľahaný a pripravený.

Nachystáme si upečené laskonky.

Rozložíme ich po jednej vrchom naspod a plníme krémom.

Spojíme druhou laskonkou a kto má rád, poprská ich čokoládou. A máme hotových 25 krásnych laskoniek.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Archaa
~ 03.06.2013 - 23:23

Tieto kávové mám najradšej! Len nemám tú formu plastovú na laskonky :( Najbližšie si ju musím zadovážiť a pustiť sa konečne do pečenia týchto tvojich laskoniek

Zobraziť profil Táňa
~ 04.06.2013 - 06:56

Slávka ja som tiež dlho váhala, aj keď som ju kedysi mala. Kúpila som a teraz som rada, že ju mám. Tem krém je výborný aj na iné rezy :-)

Zobraziť profil bika79
~ 03.12.2015 - 02:20

Slavka?

Zobraziť profil lyali
~ 04.06.2013 - 14:05

Fíha, forma na laskonky - to by sa mi mohli hádam aj podariť :-) Skúsim upiecť mojej mame - má ich veľmi rada :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 04.06.2013 - 14:11

Mama má dobrý vkus :-)

Zobraziť profil Zuzliak
~ 19.06.2013 - 15:29

Formu netreba po kazdom pouziti ani umyt. Staci ju pred prvym prejst servitkou, zlahka namocenou v oleji a po vykydnuti laskoniek na plech ju otriet a znova prejst servitkou ;) Ide to bezbolestne a smykaju sa z nej jedna radost ;)

Zobraziť profil Táňa
~ 19.06.2013 - 15:42

Jéj Zuzka, ďakujem za výborný nápad...Ja som ju raz aj mastila, išlo to fajn, len som ju hlúpa umyla a toto ma nenapadlo...díky za radu :-)

Zobraziť profil Zuzliak
~ 19.06.2013 - 15:47

Nemas zaco, Tani. Moja babka by ti povedala ze.pomasc to, dzifko moja a še ci tak šľiskňu dolu. :D Ja sa take finty ucim tiez, aby som nerobila privela zbytocnych pohybov :D

Zobraziť profil Táňa
~ 19.06.2013 - 15:54

Už budem múdrejšia pri ďalších laskonkách :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 30.07.2013 - 21:39

Kupila som si tuto formu už dávnejšie a skúšala som recept čo bol na obale - všetko sa zdalo v pohode až kým som neprimiešala orechy - uplne mi zredol ten sneh a ked som naplnila formu roztekali sa mi :( od vtedy som sa do nich nepúšťala aj keď ma to stále láka - ale tip : ak sa vám nepodaria ako mne dajte ich aj tak upiecť ( ten sneh) , nemal pekné tvary lebo sa roztiekol ale polámala som ho a pridala ku krému a prešľahala ručným mixérom a potom som s tejto hmoty urobila guličky, ktoré som obalila v orechoch - bolo to skvelé zjedli sa veľmi rýchlo a sneh bol v nich chrumkavý ( toho som sa bála či mi to v kréme nezmäkne na blato) takže ak sa vam niekomu niekedy niečo nepodarí - je to nová výzva ako ho vynoviť :)

Tánička vyskúśam pri nejakej príležitosti tento recept - dúfam , že z toho budú laskonky aspoň také ako tie tvoje ( a keď nie pridám foto laskonkových guličiek, to už mám nacvičené)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.07.2013 - 21:43

Ty si ako ja, ja tiež nič nevyhodím...naposledy som robila nepečenú ovocnú terinu, nestuhla tak ako mala...tak som ju celú fúkla do mixéra, vyliala do misky, dala zamraziť a zmrzlina bola eňo ňuňo :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 30.07.2013 - 22:01

jedlo vyhodiť?!?!? určite nie :) a z takých neplánovaných vecí bývajú vačšinou nenapodobiteľne dobré pochúťky :)

Zobraziť profil Gabi
~ 27.10.2013 - 18:52

Tento recept mám vyskúšaný, je super, len my nemáme radi príliš sladké, tak som pouberala cukor - do cesta som dala len kryštálový a do plnky 150 g cukru a myslím, že to úplne stačilo, a aby vám nezredlo cesto, tak po pridaní orechov už len zľahučka premiešať, inak vám to fakt ostane tekuté:-)

Zobraziť profil honestka
~ 11.12.2013 - 16:29

pripomenula som si moje prve laskonky tu.
Spomienkami na domov sme tu chceli mat vsetko ako sme boli zvyknuti, lenze tu o dobrych zakuskoch vtedy sme mohli len snivat pokial sme neobjavili svoje vlastne suroviny ako na to.
Moje laskonky sa mi velmi nepacili tvarove a aby tie "placicky" vyzerali uslachtile tak som mojho muzicka poziadala, ci by mi nieco nevymyslel.
A pretoze on patri medzi tych "sladuckych" a chcel ich mat casto, Nuz doniesol mi z plexiskla vyrezane pekne okruhle "dierky" ktore vyrezal vrtackou.
Odvtedy aj ked mam uz original slovensku formicku ich pouzivame, lebo vyzeraju ako najlepsie peniazteky-jednohubky.
Tiez som chcela doporucit pomastit formicku, my tu pouzivame spray ale Zuzliak poradila vyborne ako vo vsetkom :)
Laskonka patri u nas ku klasike /a veru aj kedykolvek si ich nasulame spolu s mojimi zltkovymi rakvickami/.
Pekne vianocne pecenie kazdemu!

Zobraziť profil Táňa
~ 11.12.2013 - 18:00

Hanka ďakujem, ten sprej som si už kúpila aj ja, je to perfektná vec, mám aj olivový s cesnakom, ten je zasa dobrý, keď smažím v rúre :-)
Pekné Vianoce aj tebe...

Zobraziť profil Adika
~ 18.12.2013 - 20:16

Tanicka chcem v prvom radd podakovat za vsetky uzasne recepty. Zatial som len vsetko skusala, ale toto je moj prvy komentar. Chcem sa len spytat ci nie je nahodou nejaka chyba v plnke na laskonky. Laskonky mi vysli super, len krem je sáe maslo. Nema tam byt nahodou 500 ml mlieka? Skusim to este raz. Dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 19.12.2013 - 14:58

Nie, recept je správny, je to maslový krém s kávovou chuťou. Toho "pudingu" tam ide ozaj len troška. Ale nie je problém, ak sa ti nezdá, laskonky naplniť iným krémom, ktorý ti vyhovuje :-)

Zobraziť profil Adika
~ 19.12.2013 - 16:08

Tak nejako som dufala ze to napises a vcera som ho este nevyhodila :)). Dakujem ti za super recepty a rady pri vareni. Uz ta citam skoro pol roka a vyskusala som kopec dobrot a musim povedat, ze od Teba vsetky vzdy vysli a boli uzasne. Este raz dakujem

Zobraziť profil alenka08116
~ 30.12.2013 - 06:36

Ahoj...Dá sa niekde kúpiť takáto forma na laskonky?Alebo sa dá nahradiť aj niečím iným?Dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 30.12.2013 - 07:38

Alenka dá sa bežne kúpiť v domácich potrebách, alebo aj cez internet ju môžeš objednať. Ak ju nemáš, narob lyžičkou kôpky a upeč...potom pozlepuj. Alebo cukrárskym vrecúškom nastriekaj pusinky a pozlepuj.

Zobraziť profil micuke
~ 18.01.2014 - 12:57

dnes som ich konecne vyskusala - mam novu formu - ale len z 1/2 davky. Vyzeraju super, zatial som ich neochutnala. Bavilo ma ich robit, tiez som formu natrela vzdy naolejovanou utierkou a smykali sa dole jedna radost! Len na pecenie som asi dala vyssiu teplotu, lebo hoci som ich piekla kratsie, zvon su sice pekne biele, ked ich ale rozlomim, tam su take hnedsie, akoby pripecene.

Zobraziť profil Táňa
~ 18.01.2014 - 15:48

Druhá várka už bude vydarenejšia :-) budeš vedieť...

Zobraziť profil Valika
~ 15.06.2014 - 23:05

Dnes som objavila túto zaujímavú stránku.Uz aj peciem laskonky:)síce bez formy, ale vystrihla som si ju z umelej hmoty.Zaujímalo by ma Tánicka ci 25 laskoniek je z jednej dávky, pretoze mne sa podarilo len 25 single laskoniek.

Zobraziť profil Táňa
~ 16.06.2014 - 14:55

To všetko záleží od toho, aké veľké si ich robila. Aj formy na laskonky z obchodu sú v rôznych veľkostiach.

Zobraziť profil bika79
~ 16.12.2015 - 03:35

Dobry den pani Tana, su to moje najoblubenejsie kolaciky. Tieto laskonky som uz piekla par krat podla vasho receptu a vzdy sa vydarili, len som stale zabudla sem prilozit fotku. Mozem len dodat, ze su chutovo vynikajuce, ja som do plnky este pridala troska pomletych orechov cize boli kavovo-orieskove a uplne mi pripominali tie z cukrarne za cias komunizmu v Presove, tusim stali 0,80 halierov 1ks ;-). Vdaka za recept. PS: Kedze tu v Usa musim len improvizovat, formu na laskonky som nemala, tak som si ju vyrobila sama z gumeneho podnosu pod tanier, preto ten okruhly tvar. Super receptik

Zobraziť profil Táňa
~ 03.12.2015 - 21:10

Dobrý nápad s tým podnosom. To by ma nenapadlo :-) moc ta zdravím a ďakujem za tvoje komentáre :-)

Zobraziť profil myrca
~ 19.12.2015 - 21:27

Aj laskonky som konečne vyskúšala... keďže som si kúpila formu :)... len mám jednu otázku - ťažko sa mi natierali cez tú formu, môže byť problém v tom, že som ich dlho šľahala a bol ten sneh až veľmi tuhý? ... inak super :) manžel ich zbožňuje, takže on je v siedmom nebi :)

Zobraziť profil Táňa
~ 20.12.2015 - 07:08

Zrejme si mala tvrdy sneh. Ale aj tak ich mas pekne :-)

Zobraziť profil Mississka
~ 27.03.2016 - 11:20

vynikajúce :) do pudingu som musela dať viac mlieka, lebo sa mi spravili hrudky z múky a nie a nie rozpustiť. tak som tam pridala aj pár tabličiek horkej čokolády :) mala som malú formu, kde mi vyšlo asi 40 laskoniek :) bolo by ich viac, len kým som prišla na to ako dlho to nechať sušiť a podobne tak som o pár prišla :D ale inak sú skvelé a nabudúce budú ešte lepšie

Zobraziť profil Evča
~ 07.12.2016 - 20:59

páči sa mi to Mišička