Steak s koňakovo-hubovou omáčkou

Poriadny biftek si robím, keď potrebujem nabrať energiu. Bezpečne to funguje :) Je dobré investovať do mäsa, pretože tak sa steak skoro vždy podarí a nebude tvrdý ako podrážka. No a samozrejme, servírovať ho s nejakou luxusnou omáčkou. Táto koňakovo-hubová omáčka je jemná a zároveň chuťovo intenzívna. Pôžitok bude dokonalý!
Steak: |
||
600 |
g | hovädzia sviečkovica |
1/2 |
KL | soľ |
1/4 |
KL | korenie čierne mleté |
1 |
PL | olej olivový |
1 |
strúčik | cesnak |
4 |
vetvičky | tymián čerstvý |
2 |
PL | maslo |
1 |
ks | šalotka |
200 |
g | šampiňóny čerstvé |
1 |
PL | horčica dijonská |
3 |
PL | koňak |
100 |
ml | vývar |
200 |
ml | smotana na šľahanie |
soľ | ||
korenie čierne mleté |
Mäso rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každý kus poriadne osolíme a okoreníme. Panvicu rozpálime až sa z nej bude dymyť a pridáme olej. Vložíme steaky, budete počuť krásne syčanie. Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu robte steaky radšej postupne. Každý steak musí mať dostatok miesta a panvica musí ostať horúca. Príliš veľa obsahu naraz ju ochladí, čo nechceme.
Steaky orestujeme z každej strany, aby sa zatiahli. Do panvice pridáme strúčik cesnaku, ktorý nemusíme šúpať, stačí nožom trochu rozdrtiť. Pridáme tiež tymián. Steaky restujeme a obraciame každú minútu. Keď sa steaky zatiahli, pridáme maslo a restujeme ďalej. Lyžicou naberáme maslo z panvice a polievame ním povrch steaku počas restovania. Keď sú steaky hotové (čas je individuálny, podľa toho, ako ho má kto rád prepečený), odložíme ich bokom a zakryjeme alobalom, aby nevychladli. Ak si neveríte, či sa vám steak dobre prepiekol, pred podávaním ho prekrojte a skontrolujte. Ak je príliš surový, môžete ho nakrájať na tenké plátky, vrátiť do omáčky a prehriať ho pár minút. Takto ho môžete podávať na chrumkavej bagetke zasypaný syrom. Bude to božská lahôdka.