Poriadny biftek si robím, keď potrebujem nabrať energiu. Bezpečne to funguje :) Je dobré investovať do mäsa, pretože tak sa steak skoro vždy podarí a nebude tvrdý ako podrážka. No a samozrejme, servírovať ho s nejakou luxusnou omáčkou. Táto koňakovo-hubová omáčka je jemná a zároveň chuťovo intenzívna. Pôžitok bude dokonalý!

Steak s koňakovo-hubovou omáčkou

Mäso rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každý kus poriadne osolíme a okoreníme. Panvicu rozpálime až sa z nej bude dymyť a pridáme olej. Vložíme steaky, budete počuť krásne syčanie. Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu robte steaky radšej postupne. Každý steak musí mať dostatok miesta a panvica musí ostať horúca. Príliš veľa obsahu naraz ju ochladí, čo nechceme.

Steaky orestujeme z každej strany, aby sa zatiahli. Do panvice pridáme strúčik cesnaku, ktorý nemusíme šúpať, stačí nožom trochu rozdrtiť. Pridáme tiež tymián. Steaky restujeme a obraciame každú minútu. Keď sa steaky zatiahli, pridáme maslo a restujeme ďalej. Lyžicou naberáme maslo z panvice a polievame ním povrch steaku počas restovania. Keď sú steaky hotové (čas je individuálny, podľa toho, ako ho má kto rád prepečený), odložíme ich bokom a zakryjeme alobalom, aby nevychladli. Ak si neveríte, či sa vám steak dobre prepiekol, pred podávaním ho prekrojte a skontrolujte. Ak je príliš surový, môžete ho nakrájať na tenké plátky, vrátiť do omáčky a prehriať ho pár minút. Takto ho môžete podávať na chrumkavej bagetke zasypaný syrom. Bude to božská lahôdka.

Z panvice, v ktorej sa steaky pripravovali, vyberieme cesnak a tymiánové vetvičky. Do výpeku pridáme na drobno nakrájanú šalotku. Orestujeme a pridáme na tenko nakrájané šampiňóny. Ďalej restujeme.

Prídame horčicu, premiešame a restujeme niekoľko minút. Prilejeme koňak. Necháme odpariť alkohol. Ak si trúfnete, môžete v tomto kroku omáčku aj oflambovať.

Podlejeme vývarom, premiešame. Pridáme smotanu a necháme pár minút zredukovať. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Podávať môžete napríklad s čerstvou bagetou alebo chlebom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa