Hamburgerové žemle

emko ~ 1. máj 2020 - 12:54

Hamburgerové žemle nemajú výraznú chuť. Sú trošku nasládle, ale mäkkučké ako briošky. Na vrchu posypané sezamom. Cesto som pripravila v pekárničke, a v nej som cesto nechala pol hodiny podkysnúť. Ďalšia práca nie je náročná. Snažila som sa zachytiť krok za krokom a recept vám ponúkam na vyskúšanie.

Tieto hamburgerové žemle sú bez éčiek, sú mäkučké ako pampúšiky a nie sú prehnane sladké ako vo fastfoodoch. Vhodné sú aj na raňajky ako briošky s marmeládou. Tak neváhajte a pečte!

Suroviny
150
ml
100
ml
40
g
2
PL
1
PL
2
ks
ostatné:
 
 
1
ks
Sezóna

Do pekárničky nalejeme teplé mlieko a vodu (do 35 °C). Pridáme droždie, med, vajíčka, múku a na vrch soľ. Keď sa cesto začne miesiť, prilejeme rozpustené maslo. Necháme cesto spracovať a pol hodiny vykysnúť. Ak by príliš lepilo, prisypeme pri miesení trocha viac múky. Cesto je jemné, preto treba na podložku podsypať trocha múky a cesto rozdeliť najskôr na polovicu, potom znovu na polovicu a každý kus na tri časti. Získame tak 12 kúskov cesta.

Vygúľame žemličky a dlaňou ich pritlačíme. Placky preložíme na plech s papierom, alebo podložkou na pečenie. Zakryjeme ich čistou utierkou a necháme asi 15 minút podkysnúť. Pečieme na dvoch plechoch po 6 ks. Rúru predohrejeme na 180 stupňov. Žemle postriekame vodou z rozprašovača a vložíme ich piecť na 10 minút.

Vytiahneme plech z rúry, žemľe potrieme rozšľahaným vajíčkom a ihneď posypeme sezamovými semienkami. Takto robíme jednu po druhej, pretože vajíčko rýchle zasychá.

Pracujeme čo najrýchlejšie a plech vložíme nazad do rúry, aby sa žemle dopiekli ešte asi 15 minút. Keď chytia peknú farbu, plech vytiahneme z rúry a žemle necháme vychladnúť. Maslová vôňa sa už šíri po celej kuchyni, len vydržať aby vychladli :-)

Komentáre

drietoma ~ 21. máj 2013 - 9:28

Zemle su makucke, nemozem si vynachvalit Tvoje recepty!

0

Trudka4 ~ 10. október 2013 - 8:12

Před chvílí jsem je dopekla k večeři a jsou úplně bombasticky mňamkové. Díky za skvělý receptík. Pavla

0

Dasa ~ 2. marec 2014 - 12:41

Najlepšie žemličky, bez nich sa už v našej rodine nezaobíde žiadna grilovačka :) Veľmi ďakujem za skvelý receptík

0

Žirafka ~ 9. máj 2014 - 13:30

Vypadají krásně :-) V létě moc ráda a často připravuji na venkovním grilu hamburgery,takže velice ráda k nim vyzkouším tyto žemličky a pak se ozvu,jak to dopadlo :-) ........a ještě jedna otázka. Můžu případně místo medu použít i sladěnku (sladový výtažek - používá se na výrobu omládku při pečení pečiva - něco jako med). Děkuji :-)

0

Nelisa ~ 2. jún 2014 - 11:17

konečne bola príležitosť - MDD - aby som tvoje žemle vyskúšala. Boli výýýborné!! Na budúce tie žemle ešte viac "splacatím". Moji chlapi skonštatovali, že mekáč sam môže schovať, že také žemle ani hambáče tam nevedia :)

0

Janaja ~ 27. august 2014 - 7:27

Na grilovačku som vaskúšala tieto žemle a boli neskutočné, chutili nie len deťom, ale aj dospelákom sa robili hrče za uškami :D dakujem za ďaľší skvelý recept :)

0

womAnka ~ 5. október 2014 - 6:21

moje prvé pidi žemličky s klobáskou a druhé už viacmenej hamburgery...len spravené som nestihla odfotiť...zožrali sa rýchlosťou svetla :)

0

Reňa ~ 10. marec 2015 - 5:03

Chcela by som sa spýtať, aké množstvo čerstvého droždia by som mala dať. Sušené nezvyknem používať, lebo nemám pekárničku. Už som porovnávala recepty, ale neviem sa z toho vysomáriť. Ďakujem za odpoveď.

0

emko ~ 10. marec 2015 - 7:18

In reply to by Reňa

Nad tym sa aj ja vzdy pozastavim :)
Nastastie, mama tu pripravila vyborny Tahak do kuchyne: https://bonvivani.sk/vlakno/11/tahak-do-kuchyne

a teda
1 KL sušené droždie..... cca 10g čerstvého

ja aku mam mierku, tak cca 2 polievkove lyzice suseneho drozdia, su jedna kocka cerstveho (42g)
v tom pripade na tento recept plati, ze treba asi 32 g cerstveho drozdia, teda asi 3/4 kocky drozdia co sa standardne predava

0

Reňa ~ 10. marec 2015 - 8:44

Ďakujem, som veľmi vďačná za odpoveď, už teraz budem múdrejšia a budem si vedieť dať rady aj s inými receptami. :) :) :)

0

Reňa ~ 11. marec 2015 - 2:18

Tak žemličky sa podarili. Sú mäkučké,vynikajúce.

0

eMKejx ~ 2. máj 2015 - 9:50

Tak aj ja som vyskusal vcera tento recept. Taketo cosi som piekol po prvy raz. Tvarovo to ma trosku daleko od standardu ale chutovo tp bolo labuzo... Dakujem za recept.

0

GoTriple ~ 26. december 2019 - 10:38

Ahoj,práve sa chystám dať jednu várku do trúby,mám iba jednu nezrovnalost a to či pečenie so alebo bez vzduchu...inak zarábal som z kvasku :)
Dal som že 10minut bez vzduchu a potom na 15 so vzduchom...už jedna padla za vlasť :) výborné

0

emko ~ 5. január 2020 - 10:03

In reply to by GoTriple

Z kvásku, no paráda :)
Ja väčšinou pečiem na horkovzduch, ak máš aj parnú funkciu, tak je dobré ju tiež použiť, stačí v tomto prípade na malú intenzitu...

0

karrelia ~ 8. január 2020 - 11:40

ahojte žemličky som robila z droždia a boli uplne MŇAM :-). ale preto že rada kváskujem chcela by som ich vyskúšať aj z kvásku ., Prosím kto máte skúsenosti aký rozkvas a koľko , dajte info :-) pekný den. Z.

0

labus ~ 4. apríl 2020 - 3:04

V obchode neboli žemle tak som nabrala odvahu ,a výsledok je wau.. už nikdy nebudeme kupovať žemle tieto sú famózne a nie je to nič zložité

0

labus ~ 20. máj 2020 - 14:42

žemličky pečiem už pravidelne , sú famózne jedine mojim chlapom sa zdali malé tak ich delím na 8 k čiže cesto na polovicu, znova na polovicu a potom každý kus len na polovicu (nie na tri ako v pôvodnom) tak máme 8 ks čo nám stačí a sú dostatočne veľké ako mojim chlapom vyhovujú

0

Zuzka8 ~ 27. január 2021 - 13:58

Su nadherne. Len som nezvolila obycajnu hladku muku ale “pernerka psenicna celozrnaa hladka muka”.. bola to asi chyba lebo nie su take nadychane. Nabuduce uz budem vediet.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj