Hamburgerové žemle nemajú výraznú chuť. Sú trošku nasládle, ale mäkkučké ako briošky. Na vrchu posypané sezamom. Cesto som pripravila v pekárničke, a v nej som cesto nechala pol hodiny podkysnúť. Ďalšia práca nie je náročná. Snažila som sa zachytiť krok za krokom a recept vám ponúkam na vyskúšanie.

Tieto hamburgerové žemle sú bez éčiek, sú mäkučké ako pampúšiky a nie sú prehnane sladké ako vo fastfoodoch. Vhodné sú aj na raňajky ako briošky s marmeládou. Tak neváhajte a pečte!

Hamburgerové žemle

Suroviny

 

150

ml mlieko

100

ml voda

1,5

PL droždie sušené

40

g maslo

2

PL med

1

PL soľ

2

ks vajce

500

g múka hladká

ostatné:

1

ks vajce

Do pekárničky nalejeme teplé mlieko a vodu (do 35 °C). Pridáme droždie, med, vajíčka, múku a na vrch soľ. Keď sa cesto začne miesiť, prilejeme rozpustené maslo. Necháme cesto spracovať a pol hodiny vykysnúť. Ak by príliš lepilo, prisypeme pri miesení trocha viac múky. Cesto je jemné, preto treba na podložku podsypať trocha múky a cesto rozdeliť najskôr na polovicu, potom znovu na polovicu a každý kus na tri časti. Získame tak 12 kúskov cesta.

Vygúľame žemličky a dlaňou ich pritlačíme. Placky preložíme na plech s papierom, alebo podložkou na pečenie. Zakryjeme ich čistou utierkou a necháme asi 15 minút podkysnúť. Pečieme na dvoch plechoch po 6 ks. Rúru predohrejeme na 180 stupňov. Žemle postriekame vodou z rozprašovača a vložíme ich piecť na 10 minút.

Vytiahneme plech z rúry, žemľe potrieme rozšľahaným vajíčkom a ihneď posypeme sezamovými semienkami. Takto robíme jednu po druhej, pretože vajíčko rýchle zasychá.

Pracujeme čo najrýchlejšie a plech vložíme nazad do rúry, aby sa žemle dopiekli ešte asi 15 minút. Keď chytia peknú farbu, plech vytiahneme z rúry a žemle necháme vychladnúť. Maslová vôňa sa už šíri po celej kuchyni, len vydržať aby vychladli :-)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil drietoma
~ 21.05.2013 - 19:28
Zemle su makucke, nemozem si vynachvalit Tvoje recepty!
Zobraziť profil Trudka4
~ 10.10.2013 - 18:12
Před chvílí jsem je dopekla k večeři a jsou úplně bombasticky mňamkové. Díky za skvělý receptík. Pavla
Zobraziť profil Daša
~ 02.03.2014 - 23:41
Najlepšie žemličky, bez nich sa už v našej rodine nezaobíde žiadna grilovačka :) Veľmi ďakujem za skvelý receptík
Zobraziť profil Žirafka
~ 09.05.2014 - 23:30
Vypadají krásně :-) V létě moc ráda a často připravuji na venkovním grilu hamburgery,takže velice ráda k nim vyzkouším tyto žemličky a pak se ozvu,jak to dopadlo :-) ........a ještě jedna otázka. Můžu případně místo medu použít i sladěnku (sladový výtažek - používá se na výrobu omládku při pečení pečiva - něco jako med). Děkuji :-)
Zobraziť profil emko
~ 10.05.2014 - 00:16
ja som pouzila sladenku, muz je na med alergicky a vysledok je rovnaky ;)
Zobraziť profil Žirafka
~ 10.05.2014 - 11:00
Ahoj Emco :-) díky za info. To je fajn,aspoň sladěnku využiju. Koupila jsem si ji právě kvůli pečivu (prý pak vydrží déle vláčné) :-) Hezký den!!!!
Zobraziť profil emko
~ 10.05.2014 - 11:56
ja sladenku pouzivam uplne vsade namiesto cukru..do kakalka detom, do teplych aj studenych dezertov..na knedlicky poliat, rozne sirupy atd. je to paradna vec :)
Zobraziť profil Nelisa
~ 02.06.2014 - 09:17
konečne bola príležitosť - MDD - aby som tvoje žemle vyskúšala. Boli výýýborné!! Na budúce tie žemle ešte viac "splacatím". Moji chlapi skonštatovali, že mekáč sam môže schovať, že také žemle ani hambáče tam nevedia :)
Zobraziť profil Janaja
~ 27.08.2014 - 17:27
Na grilovačku som vaskúšala tieto žemle a boli neskutočné, chutili nie len deťom, ale aj dospelákom sa robili hrče za uškami :D dakujem za ďaľší skvelý recept :)
Zobraziť profil womAnka
~ 05.10.2014 - 16:21
moje prvé pidi žemličky s klobáskou a druhé už viacmenej hamburgery...len spravené som nestihla odfotiť...zožrali sa rýchlosťou svetla :)
Zobraziť profil womAnka
~ 05.10.2014 - 16:23
vualáá
Zobraziť profil Táňa
~ 05.10.2014 - 16:24
Jejdá parádne :-)
Zobraziť profil womAnka
~ 05.10.2014 - 16:34
chcem len dodať, že sa to dá aj bez pekárničky...nakoľko ja ju nemám :)
Zobraziť profil Rena
~ 10.03.2015 - 16:03
Chcela by som sa spýtať, aké množstvo čerstvého droždia by som mala dať. Sušené nezvyknem používať, lebo nemám pekárničku. Už som porovnávala recepty, ale neviem sa z toho vysomáriť. Ďakujem za odpoveď.
Zobraziť profil emko
~ 10.03.2015 - 18:18
Nad tym sa aj ja vzdy pozastavim :) Nastastie, mama tu pripravila vyborny Tahak do kuchyne: https://bonvivani.sk/vlakno/11/tahak-do-kuchyne a teda 1 KL sušené droždie..... cca 10g čerstvého ja aku mam mierku, tak cca 2 polievkove lyzice suseneho drozdia, su jedna kocka cerstveho (42g) v tom pripade na tento recept plati, ze treba asi 32 g cerstveho drozdia, teda asi 3/4 kocky drozdia co sa standardne predava
Zobraziť profil Rena
~ 10.03.2015 - 19:44
Ďakujem, som veľmi vďačná za odpoveď, už teraz budem múdrejšia a budem si vedieť dať rady aj s inými receptami. :) :) :)
Zobraziť profil emko
~ 11.03.2015 - 07:51
rado sa stalo :)
Zobraziť profil Rena
~ 11.03.2015 - 13:18
Tak žemličky sa podarili. Sú mäkučké,vynikajúce.
Zobraziť profil emko
~ 11.03.2015 - 13:32
vyzeraju krasne! az som dostala na ne taku chut, ze si ich aj ja zopakujem :)
Zobraziť profil eMKejx
~ 02.05.2015 - 07:50
Tak aj ja som vyskusal vcera tento recept. Taketo cosi som piekol po prvy raz. Tvarovo to ma trosku daleko od standardu ale chutovo tp bolo labuzo... Dakujem za recept.
Zobraziť profil eMKejx
~ 02.05.2015 - 07:52
Tu este prikladam komplet vecerne menu...
Zobraziť profil GoTriple
~ 26.12.2019 - 09:38
Ahoj,práve sa chystám dať jednu várku do trúby,mám iba jednu nezrovnalost a to či pečenie so alebo bez vzduchu...inak zarábal som z kvasku :) Dal som že 10minut bez vzduchu a potom na 15 so vzduchom...už jedna padla za vlasť :) výborné
Zobraziť profil emko
~ 05.01.2020 - 09:03
Z kvásku, no paráda :) Ja väčšinou pečiem na horkovzduch, ak máš aj parnú funkciu, tak je dobré ju tiež použiť, stačí v tomto prípade na malú intenzitu...
Zobraziť profil karrelia
~ 08.01.2020 - 10:40
ahojte žemličky som robila z droždia a boli uplne MŇAM :-). ale preto že rada kváskujem chcela by som ich vyskúšať aj z kvásku ., Prosím kto máte skúsenosti aký rozkvas a koľko , dajte info :-) pekný den. Z.
Zobraziť profil emko
~ 09.01.2020 - 11:45
Ahoj, udáva sa že na rozkvas použiješ 10 - 30 % múky z receptu. Takže napr. ak je v recepte 500 gramov múky, použi tak 100 gramov na klasický rozkvas :)
Zobraziť profil GoTriple
~ 12.01.2020 - 20:46
Ďakujem za tip,neviem prečo mi nechce nahrať fotky,som sa chcel podeliť o tuto dobrotu :)
Zobraziť profil labus
~ 04.04.2020 - 13:04
V obchode neboli žemle tak som nabrala odvahu ,a výsledok je wau.. už nikdy nebudeme kupovať žemle tieto sú famózne a nie je to nič zložité
Zobraziť profil emko
~ 04.04.2020 - 13:21
och mňam božé.... ja tieto vaše krásne komentáre nemôžem čítať hladná :)
Zobraziť profil labus
~ 04.04.2020 - 13:05
a ešte 1foto
Zobraziť profil labus
~ 20.05.2020 - 12:42
žemličky pečiem už pravidelne , sú famózne jedine mojim chlapom sa zdali malé tak ich delím na 8 k čiže cesto na polovicu, znova na polovicu a potom každý kus len na polovicu (nie na tri ako v pôvodnom) tak máme 8 ks čo nám stačí a sú dostatočne veľké ako mojim chlapom vyhovujú