Bez prepusteného masla si už moje varenie ani neviem predstaviť. Poznáte tie rady, že restovať čokoľvek len na masle, nie je dobrý nápad, pretože pri vyšších teplotách sa vám bude prepaľovať? Preto sa často používa maslo aj olej.
V tomto prípade, môžete s kľudným svedomím použiť len prepustené maslo bez oleja, pretože sa tak neprepaľuje. Všade, kde si chcete pri tepeľných úpravách dopriať chuť masla, použijte prepustené maslo. Robili to už naši predkovia, ktorí ešte nemali chladničku. Čisto z praktických dôvodov, že prepustené maslo aj pri izbovej teplote dlho vydrží a neskazí sa. Tiež sa doporučuje prepustené maslo vo francúzskej kuchyni, pri píprave delikátnejších jedál ako sú napríklad ryby a zelenina, kde chcete nechať vyniknúť ich chuť.
Prípava nie je vôbec náročná. Počas nej vlastne zminimalizujeme množstvo laktózy a kaseínu v masle, takže bude vhodné aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou.
A keď prepustené maslo ochutnáte, budete veľmi milo prekvapení. Ja keď som ho začala robiť, tak nás tá jemná chuť tak nadchla, že sme prvé dni jedli len čerstvý chlieb s maslom a čiernou solou a bola to čistá delikatesa :)

Prepustené maslo

Suroviny

 

Prepustené maslo sa oplatí robiť z väčšieho množstva. Nie je to podmienka, ale jednoducho si ušetríte robotu, pretože maslo vám takto vydrží minimálne mesiac. Ja robím tak z kila masla, ktoré nechám rozpustiť a privediem k varu v hrnci s tlstým dnom. Potom sa teplota zníži na minimum, maslo sa nechá len tak prebublávať a pomaly zberáme lyžicou alebo naberačkou penu, ktorá sa formuje na povrchu. Občas odspodu premiešame.
Nazbieranú penu nezahadzujte! Jej jediná "vada" je, že má krátku trvanlivosť, ale môžete ju namiesto masla použiť do dezertov, múčnikov a podobne.

Penu postupne zbierame preč, až nám postupne ostane čirá, žltá tekutina. Zároveň, naspodu hrnca sa urobí usadenina. Hrniec odstavíme z plameňa, odstránime posledné zvyšky peny.

Trochu vychladnuté číre maslo prelejeme do čistej nádoby. Zo začiatku som tento krok robila cez sítko s papierovou utierkou, ale nie je to potrebné. Môžete použiť len sítko samotné, prípadne rovno prelejte, ak usadenina na dne hrnca ostala kompaktná a nenaruší čírosť masla. Skladovať môžeme aj pri izbovej teplote.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 14.05.2013 - 20:56
Toto musím niekedy ochutnať, už som o tom počula, ale neskúšala som...
Zobraziť profil emko
~ 17.05.2013 - 14:04
milujem, mnam!
Zobraziť profil simondea
~ 31.07.2013 - 21:18
tu v čechách sa to volá "propuštené máslo"