Aj keď je tarhoňa druh cestoviny, ja ju vo vode nevarím, ale dusím presne tak, ako ryžu. Možno sa tento môj jednoduchý recept na jej prípravu zíde začínajúcim kuchárkam, ktoré milujú orieškovú chuť opraženej tarhone, ktorá sa väčšinu podáva k mäsu so šťavou.

Robievam aj domácu tarhoňu, recept je tu: Babičkine krúpky.

Často však varím aj slovenskú kupovanú tarhoňu. Ako pripraviť tieto cestoviny, aby nebola z tarhone jedna veľká guľa a aby sa nelepila? Tu je na ňu recept :)

Dusená tarhoňa

Suroviny

 

2

šálky cestoviny

3

šálky voda
soľ
olej

Dôležité je vždy dodržať pomer cestoviny a voda - 1 : 1,5. Na meranie je dobré použiť odmerku, ale môžete aj šálku či hrnček. Zo sáčku odmeriame tarhoňu, nasypeme do kvalitného hrnca, najlepšie s dvojitým dnom a na sucho opekáme za stáleho miešania, dokým guľôčky nezačnú hnednúť. Tarhoňu robím vždy na najmenšom horáku sporáka.

Keď je tarhoňa na sucho opečená, pridáme trošku oleja (tak dve lyžice), osolíme, premiešame a nalejeme jeden a pol dávky vody. O chvíľu sa začne voda variť, tarhoňu premiešame, plameň celkom stíšime a hrniec zakryjeme. Takto tarhoňu podusíme asi 10-15 minút, ale už nemiešame! V hrnci by sa mali začať ukazovať v tarhoni dierky, kadiaľ unikala prebytočná tekutina. Ak je tak, hrniec znovu zakryjeme, plameň vypneme a hrniec neodkrývame ďalších aspoň 20 minút.

Hrniec konečne odokryjeme a tarhoňu premiešame. Guľôčky sa pekne od seba oddeľujú a môžeme podávať. Tarhoňu nie je problém ani prihriať. Znovu pod hrncom zapálime horák, do tarhone nalejeme pol deci vody, zakryjeme a chvíľku ohrievame. Takto ohrievaná tarhoňa sa nelepí.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Rutto
~ 13.08.2014 - 12:54

..miesto vody davam vyvar :)

Zobraziť profil Táňa
~ 13.08.2014 - 13:08

Tiež dobré, s vývarom podlievam, keď si nastrúham domácu tarhoňu, ako robila babka, mňam.

Zobraziť profil Rutto
~ 13.08.2014 - 21:46

..tak toto sme dycky volali drobky starenka byli na toto expertka spravili taku tvrdu gucu cesta a na struhaku to struhali a na slizovej desce susili / strasne rad sem sa v tem prehrnau prstama
..davali to polevky misto slizu / velice mi to tak chuciuo
..ale jak tarhonu sem esce nemjeu
..mosim oprobovat lebo chuapci moji tez lubja tarhonu

Zobraziť profil remperitka
~ 14.08.2014 - 19:08

jaj davno som nerobila musis spravit :) tiez ju oprazim a dusim ako ryzu ( tak robim aj slovensku ryzu = cestovinu v tvare ryze )

Zobraziť profil Ada.M
~ 24.08.2014 - 11:41

Ďakujem za super receptík, konečne sa mi podarila tarhoňa taká, aká má byť :-)

Zobraziť profil Evča
~ 03.01.2015 - 19:52

jéj, konecne som nasla recept na vybornu tarhonu..diky

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 10.05.2015 - 14:08

...k tomuto môžem dodať moju verziu ako ju robíme u nás na záhorí.....Záhorácke drobčeky robila moja stará mama,ale aj moja mama na každý sviatočný obed ako prílohu či už k pečenému kuraciemu mäsu alebo bravčovému. Niekedy sme ich zvykli jesť len tak s marhuľovým kompótom. Teraz ich už varím svojim deťom a tiež im veľmi chutia.

Ingrediencie:
múka polohrubá 500 g, vajcia 3 ks, voda podľa potreby, cibuľa 1 ks, mrkva 1 ks, masox 1 kocka, olej
Z múky, vajec a vody urobíme tuhé cesto, dobre ho na doske vypracujeme a na hrubom strúhadle postrúhame. ,,Drobečky" necháme trochu preschnúť.
V rajnici rozohrejeme olej, opražíme na ňom na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú a na hrubo postrúhanú väščiu mrkvu. Premiešame, prilejeme v troške vody rozpustený masox a dusíme do mäkka.
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, vsypeme do nej drobečky a keď vyplávu na povrch a začnú trochu peniť (nie vrieť), sitkom ich vyberieme a zmiešame s udusenou na hrubo postrúhanou mrkvou.
Podávame ako prílohu k mäsu.

Zobraziť profil StankaM
~ 11.05.2015 - 09:06

...takto ju robievala moja babka.Zakaždým,keď si prečítam nejaký skvelý receptík príde mi clivo a ja si uvedomím ako veľmi mi chýba... a koľko skvelých vecí som sa od nej ešte nestihla naučiť.Preto som nesmierne rada,že ste založili túto stránku ;)