Dusená tarhoňa

Domáca tarhoňa je fantastická tradičná príloha. S duseným šťavnatým mäsom a bohatou omáčkou je neprekonateľná. Tí, ktorí skúsili orieškovú chuť opraženej tarhone, tak vedia o čom hovorím :)
Aj keď je tarhoňa druh cestoviny, nevaríme ju, ale dusíme presne tak, ako ryžu. Toto je jednoduchý recept na jej prípravu a zíde sa hlavne začínajúcim kuchárkam. Hodí sa vedieť, ako pripraviť tieto cestoviny, aby nebola z tarhone jedna veľká guľa, ktorá sa zlepila.
Dá sa pripraviť aj domáca tarhoňa . Oplatí sa skúsiť posunúť ďalej svoje kuchárske umenie. Recept je tu: Babičkine krúpky.
Dôležité je vždy dodržať pomer cestoviny a voda - 1 : 1,5. Na meranie je použijeme odmerku, šálku či hrnček. Odmeriame tarhoňu, nasypeme do kvalitného hrnca, najlepšie s dvojitým dnom. Na sucho opekáme za stáleho miešania, dokým guľôčky nezačnú hnednúť. Tarhoňu robíme vždy na najmenšom horáku sporáka.
Keď je tarhoňa na sucho opečená, pridáme trošku oleja (tak dve lyžice), osolíme, premiešame a nalejeme jeden a pol dávky vody. O chvíľu sa začne voda variť, tarhoňu premiešame, plameň celkom stíšime a hrniec zakryjeme. Takto tarhoňu podusíme asi 10-15 minút, ale už nemiešame! V hrnci by sa mali začať ukazovať v tarhoni dierky, kadiaľ unikala prebytočná tekutina. Ak je tak, hrniec znovu zakryjeme, plameň vypneme a hrniec neodkrývame ďalších aspoň 20 minút.
Komentáre
Rutto
13.08.2014 - 12:54
Táňa
13.08.2014 - 13:08
Rutto
13.08.2014 - 21:46
remperitka
14.08.2014 - 19:08
Ada.M
24.08.2014 - 11:41
Evča
03.01.2015 - 19:52
Silvia Sisa
10.05.2015 - 14:08
StankaM
11.05.2015 - 09:06