Králika, alebo kura na paprike s haluškami bola u nás nedeľná klasika. Jedlo je to sýte a výborné :)

Králik na paprike

Masť roztopíme a orestujeme na nej na jemno nakrájanú slaninu. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatova spolu s koreninami. Hrniec dáme bokom, do cibule pridáme mletú papriku, rýchlo zamiešame (skôr ako nám stihne zhorknúť). Pridáme osolené kusy králika a nakrájanú čerstvú papriku pre vôňu. Trošku opražíme a podlejeme takým množstvom teplej vody, aby sme zakryli skoro celé mäso. Pomaly dusíme (podľa veku králika) jednu až dve hodiny.

Mäso opatrne vyberieme, odložíme ho do misky a zakryjeme, aby neoschlo.

Hustú kyslú smotanu zamiešame s hladkou múkou, pridáme naberačku vývaru z králika a poriadne rozmiešame metličkou. Prilejeme do hrnca a za stáleho miešania povaríme na slabom plameni asi 15 minút.

Uvarenú omáčku prepasírujeme cez husté sitko do čistého hrnca a ešte krátko prevaríme. Hotovú omáčku zjemníme kúskom masla. Podávame s obyčajnými prílohovými haluškami.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa