Francúzske bagety, domáce chrumkavé bagety? Nevedela som ako tento recept nazvať ;) Každopádne už dlhšie experimentujem a týmto chcem poďakovať svojej rodine za výdrž, pretože posledné dva týždne jeme doma len bagety.

Ale mám to! Recept na bagety, ktoré sú chrumkavé, vnútri jemné a chutia aj druhý deň. Chce to pár trikov a nemusíte čakať od večera do rána na kysnutie, ako sa to uvádza v mnohých iných receptoch. Tento recept na bagety je čo najjednoduchší.

Bagety sú napoly celozrnné - hladká múka obyčajná je kombinovaná s celozrnnou, jemne mletou špaldovou múkou.

Chrumkavé bagety

Suroviny

Suroviny necháme vypracovať a vykysnúť v pekárničke. Ak pekárničku nemáte, urobte najskôr kvások a vypracujte zo surovín cesto ručne. Nechajte 1 a pol hodiny vykysnúť na teplom mieste. Sušené droždie môžete nahradiť čerstvým (štvrtinka kocky čerstvého droždia nahradí lyžičku sušeného).

Cesto po vykysnutí znovu prepracujeme, "prebúchame" a rozdelíme na tri časti. Ak sa lepí na prsty, použite trochu polohrubej múky. Z každej časti vypracujeme bagetu. Najlepší návod na vypracovanie bagety som objavila na tomto videu, kde ujo očividne svoju prácu ľúbi :)

Bagety pokladáme na pomúčenú čistú utierku alebo papier na pečenie a na plechu pod utierkou v rúre, kde je stabilná teplota, necháme ešte raz nakysnúť dve až tri hodiny.

Bagety narežeme nožom šikmo na povrchu. Rúru rozpálime na 250 stupňov aj s plechom a poriadne horúci plech preložíme bagety. Vkladám do hornejšej časti rúry. V spodnej časti mám ďalší plech v ktorom je voda, aby udržiavala v rúre vlhko, vtedy sú bagety fajne chrumkavé.

Po 8 až 10 minútach pečenia bagety obrátime a pečieme ďalších asi 7 minút. Potom bagety znovu otočíme a ešte asi 3 minúty dopekáme. Časy trošku improvizujte, každá rúra pečie inak. Hlavne kontrolujte, aby sa nepripiekli.

Bagety necháme vychladnúť na mriežke alebo naboku na plechu a môžeme ochutnávať :) S bylinkovým maslom, s olivovým olejom alebo fajn nátierkou, syrom, šunkou... ach, proste sú super! ;)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 21.02.2014 - 19:06
Práve ochutnávam tvoju X-tú bagetu a musím konštatovať, že zatiaľ vedie v tvojej bagetovej hitparáde. Tá kúpa pekárničky sa veru vyplatila! Už len pole s pšenicou a mlyn, aby si mohla trénovať ďalej :-)
Zobraziť profil emko
~ 21.02.2014 - 19:14
trvalo to, co? :) ale vdaka za ochutnavacske pokusy :)