Voňavé, zdobené medovníky k Vianociam patria. Recept na tieto medovníčky mám od mami. Predtým sme skúšali rôzne druhy cesta, ale buďto sa medovníčky rozlievali, alebo boli tvrdé. U týchto sa nemusíte báť. Sú ihneď po upečení mäkké a preto ich nemusíte piecť dlho dopredu. A nezabudnite upiecť pár medovníčkov na ozdobu na stromček.

Vianočné medovníčky

Suroviny

Do misky dáme múku, cukor, korenie. Pridáme vajcia, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Spracujeme cesto a podľa potreby pridávame ešte múku. Keď je cesto spojené, preložíme ho na silikónovú podložku, trošku podmúčime a ešte vypracujeme, aby bolo pekne lesklé. Namiesto tejto celej procedúry môžete použiť robot, alebo pekárničku. Podľa chuti pridajte taktiež mletú škoricu, alebo badyán.

Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa.

Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na jemne pomúčenej podložke a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme ďalej od seba na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi 7 až 10 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou na medovníčky. Tú pripravíme tak, že v miske vymiešame do leskla 15 - 20 deka mletého cukru s lyžicou solamylu a jedným bielkom.

Ak chcete medovníčky po povrchu lesklé, po vytiahnutí z rúry ich horúce potrite bielkom a nechajte tak vychladnúť.

Móžete tiež skúsiť medovníkový vianočný stromček :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Trudka4
~ 13.12.2013 - 00:16

Na jakou tloušťku se má těsto vyválet prosím. Pavla

Zobraziť profil Táňa
~ 14.12.2013 - 10:19

Stačí tak na 4 mm.

Zobraziť profil Trudka4
~ 13.12.2013 - 00:25

Asi vyzkouším tyhle na letošní vánoce....

Zobraziť profil Teresalaura
~ 18.12.2013 - 15:30

Vdaka Vam za recept. Piekla som ich vcera a su vyborne. Vyskusala som par receptov na medovnikove cesta a toto je jednoznacne No.1. Hned po vytiahnuti z rury som ich potrela rozslahanym vajickom kvoli lesku. Urobila som pokus a jednu varku som potrela pred pecenim, no leskla vrstva je na povrchu trochu popraskana. Takze lepsie je potierat hned po vybrati z rury. Dnes idem zarabat na dalsiu davku :)

Zobraziť profil Angie
~ 21.12.2013 - 10:13

Predvčerom som upiekla podľa tohto receptu medovníčky a sú ozaj suprové a mäkučké mňam mňam. Cesto mi pomohla spracovať moja pekárnička a musím povedať,že to urobila ma jednotku ešte nikdy som ho nemala takto dobre vypracované. Vydalo mi to z tejto dávky na cca 100 kusov ,ale každým dňom je ich menej a menej no uvidíme či do Vianoc zostanú.:-) :-) :-)

Zobraziť profil Žirafka
~ 23.11.2014 - 13:39

Každý rok si peču perníčky podle jednoho osvědčeného receptu (také jsou ihned měkké),ale tak jste mě navnadila,že bych letos zkusila i ty Vaše :-) Jsem zvědavá,v čem budou jiné :-)

Zobraziť profil vanilka111
~ 09.12.2014 - 21:22

a moje vyzerajú takto.. potvrdzujem už známe,že všetky vaše recepty sú skvelé :-)

Zobraziť profil Trudka4
~ 10.12.2014 - 21:37

Tak perníčky dnes upečené. Jsou výborné už dnes ....

Zobraziť profil molie
~ 20.12.2014 - 13:40

Ó, velmi dobre cesto, velmi chutne medovnicky, pochutnavame si s mojou malou kucharkou, vdaka za receptik :)

Zobraziť profil Macka1980
~ 29.12.2014 - 15:45

Robila som a musím uznať, že iné už robiť nebudem :D

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 15:55

aby som len neočumovala a piekla len z receptov z tejto stránky, tak pridím svojou troškou do mlyna :-) sú to medovníčky, ktoré sú mäkučké a aj keď po čase ztvrdnú, stačí dať do vrecka s kúsokom chleba
Medovníčky:
400g hl. múky T 650 ( to je chlebová)
150 g ml. cukru, 2 celé vajcia, 1 KL sody bikarbony, balíček perníkového korenia, roztopený - 100g med, 60 g palmarín
všetko dobre spracovať a nechať odležať, najlepšie cez noc.Potom na doske rozvaľkať na asi 3 mm a vykrajovať napr. srdiečka, položiť na plech a upiecť. Vychladnuté spájať marmeládou a polovičky namočiť v čokoláde.

...recept mám už veľmi dlho a doteraz na medovníčky si nikto neposťažoval a ak,tak len preto, že ich bolo málo :-) .... švagriná povedala,že sú najlepšie na svete, tak dievčatá, verím že sa necháte inšpirovať a pustíte sa do toho

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 17:09

ja ďakujem za tvoje recepty a tento sa vydarí každému, za to ručím

Zobraziť profil svetlany40
~ 03.12.2015 - 22:33

Medovnicky prave dopecene , fantasticky sa mi spracovavalo s testom ( aj som ujedala ) . No , horsie to uz bude so zdobenim , v zivote som to nerobila 😀

Zobraziť profil Jaruš
~ 22.12.2015 - 00:03

Nám aj tak najviac chutia práve tie perníčky, ktoré sú po upečení a vychladnutí celkom tvrdé, pretože nie je v nich ani za mak masla či oleja. Pečiem ich dopredu aj dva týždne, aby na Vianoce boli už mäkké. Ak potrebujem urýchliť ich mäknutie, vložím ich do sklenej nádoby spolu s jabĺčkom či s kôrkou chleba. Vtedy chytia ich vôňu a budú mäkkulinké.

Zobraziť profil Darina
~ 02.12.2016 - 04:39

Ďakujem pekne za receptík, medovníčky sú vynikajúce , teda boli :) Na budúce musím dvojitú dávku . Cesto som robila v pekárničke , piekla na druhý deň, veľmi dobre sa s ním pracovalo.
Ďakujem za Vašu stránku , je úžasná , je tu veľa fantastických receptov také aké robievala aj moja mamina.

Zobraziť profil emko
~ 02.12.2016 - 05:44

Ďakujeme krásne. Takéto milé slová vždy potešia, veľmi si vážim :)

Zobraziť profil Evča
~ 07.12.2016 - 21:07

Výborné medovníčky teraz som ich dopiekla...vďaka za recept sú výborné...hneď som ich aj na polovicu vymáčala v čokoláde..mňáám.dik E