Voňavé, zdobené medovníky k Vianociam patria. Recept na tieto medovníčky mám od mami. Predtým sme skúšali rôzne druhy cesta, ale buďto sa medovníčky rozlievali, alebo boli tvrdé. U týchto sa nemusíte báť. Sú ihneď po upečení mäkké a preto ich nemusíte piecť dlho dopredu. A nezabudnite upiecť pár medovníčkov na ozdobu na stromček.

Vianočné medovníčky

Suroviny

Do misky dáme múku, cukor, korenie. Pridáme vajcia, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Spracujeme cesto a podľa potreby pridávame ešte múku. Keď je cesto spojené, preložíme ho na silikónovú podložku, trošku podmúčime a ešte vypracujeme, aby bolo pekne lesklé. Namiesto tejto celej procedúry môžete použiť robot, alebo pekárničku. Podľa chuti pridajte taktiež mletú škoricu, alebo badyán.

Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa.

Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na jemne pomúčenej podložke a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme ďalej od seba na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi 7 až 10 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou na medovníčky. Tú pripravíme tak, že v miske vymiešame do leskla 15 - 20 deka mletého cukru s lyžicou solamylu a jedným bielkom.

Ak chcete medovníčky po povrchu lesklé, po vytiahnutí z rúry ich horúce potrite bielkom a nechajte tak vychladnúť.

Móžete tiež skúsiť medovníkový vianočný stromček :-)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Trudka4
~ 13.12.2013 - 00:16

Na jakou tloušťku se má těsto vyválet prosím. Pavla

Zobraziť profil Táňa
~ 14.12.2013 - 10:19

Stačí tak na 4 mm.

Zobraziť profil Trudka4
~ 13.12.2013 - 00:25

Asi vyzkouším tyhle na letošní vánoce....

Zobraziť profil Teresalaura
~ 18.12.2013 - 15:30

Tani, vdaka Vam za recept. Piekla som ich vcera a su vyborne. Vyskusala som par receptov na medovnikove cesta a toto je jednoznacne No.1. Hned po vytiahnuti z rury som ich potrela rozslahanym vajickom kvoli lesku. Urobila som pokus a jednu varku som potrela pred pecenim, no leskla vrstva je na povrchu trochu popraskana. Takze lepsie je potierat hned po vybrati z rury. Dnes idem zarabat na dalsiu davku :)

Zobraziť profil Táňa
~ 18.12.2013 - 15:34

To som rada, ja tiež iné nerobím...

Zobraziť profil Angie
~ 21.12.2013 - 10:13

Predvčerom som upiekla podľa tohto receptu medovníčky a sú ozaj suprové a mäkučké mňam mňam. Cesto mi pomohla spracovať moja pekárnička a musím povedať,že to urobila ma jednotku ešte nikdy som ho nemala takto dobre vypracované. Vydalo mi to z tejto dávky na cca 100 kusov ,ale každým dňom je ich menej a menej no uvidíme či do Vianoc zostanú.:-) :-) :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.12.2013 - 13:32

Angie vďaka za ďalšiu fotku, si šikula :-)

Zobraziť profil Angie
~ 21.12.2013 - 18:47

Ďakujem Tánička od takej odborníčky ako si ty pochvala poteší. Patrí ti veľka vďaka za tvoje receptíky všetky čo som doteraz vyskúšala či už sladké,slane,mäsové či bezmäsité boli vždy výbornééé.

Zobraziť profil Žirafka
~ 23.11.2014 - 13:39

Táničko, každý rok si peču perníčky podle jednoho osvědčeného receptu (také jsou ihned měkké),ale tak jste mě navnadila,že bych letos zkusila i ty Vaše :-) Jsem zvědavá,v čem budou jiné :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 23.11.2014 - 13:55

Budem rada, ak vyskúšaš moje a aj keď sem dáš ty tie tvoje, nech je na výber :-)

Zobraziť profil Lubka
~ 05.12.2014 - 12:04

Keby som chcela robiť pol dávky tak vajíčkok dam kolko dve či jedno či rozdelim približne to jedno na pol :-))

Zobraziť profil Táňa
~ 05.12.2014 - 14:50

Daj jedno veľké, alebo dve menšie. Hlavne dbaj, aby cesto nelepilo, ale bolo pekne tuhé a lesklé. Nerob to na doske, ale napr. na kuch.linke, alebo gumovej podložke. Tam uvidíš lepšie ako sa ti podarilo :-)

Zobraziť profil vanilka111
~ 09.12.2014 - 21:22

a moje vyzerajú takto.. potvrdzujem už známe,že všetky Táničkine recepty sú skvelé :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 09.12.2014 - 21:38

Parádne! Si sa vyhrala... ďakujem za foto :-)

Zobraziť profil Trudka4
~ 10.12.2014 - 21:37

Tak perníčky dnes upečené. Jsou výborné už dnes ....

Zobraziť profil Táňa
~ 11.12.2014 - 15:10

Ďakujem za foto, ja ich budem robiť v sobotu :-)

Zobraziť profil molie
~ 20.12.2014 - 13:40

Ó, velmi dobre cesto, velmi chutne medovnicky, pochutnavame si s mojou malou kucharkou, vdaka za receptik :)

Zobraziť profil Macka1980
~ 29.12.2014 - 15:45

Robila som a musím uznať, že iné už robiť nebudem :D

Zobraziť profil Trudka4
~ 14.03.2015 - 21:08

Ahoj Táňo, tak jsem zkusila tyto perníčky i s velikonočními motivy. Všem se nám doma líbí a moc nám chutnají. Jen aby vydržely do velikonoc.

Zobraziť profil Táňa
~ 15.03.2015 - 17:36

Šikula, u nás by veru nevydržali :-) Vďaka za fotku...

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 15:55

aby som len neočumovala a piekla len z receptov z tejto stránky, tak pridím svojou troškou do mlyna :-) sú to medovníčky, ktoré sú mäkučké a aj keď po čase ztvrdnú, stačí dať do vrecka s kúsokom chleba
Medovníčky:
400g hl. múky T 650 ( to je chlebová)
150 g ml. cukru, 2 celé vajcia, 1 KL sody bikarbony, balíček perníkového korenia, roztopený - 100g med, 60 g palmarín
všetko dobre spracovať a nechať odležať, najlepšie cez noc.Potom na doske rozvaľkať na asi 3 mm a vykrajovať napr. srdiečka, položiť na plech a upiecť. Vychladnuté spájať marmeládou a polovičky namočiť v čokoláde.

...recept mám už veľmi dlho a doteraz na medovníčky si nikto neposťažoval a ak,tak len preto, že ich bolo málo :-) .... švagriná povedala,že sú najlepšie na svete, tak dievčatá, verím že sa necháte inšpirovať a pustíte sa do toho

Zobraziť profil Táňa
~ 05.05.2015 - 17:01

Na Vianoce vyskúšame! Ďakujem za recept :-)

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 17:09

ja ďakujem za tvoje recepty a tento sa vydarí každému, za to ručím

Zobraziť profil svetlany40
~ 03.12.2015 - 22:33

Medovnicky prave dopecene , fantasticky sa mi spracovavalo s testom ( aj som ujedala ) . No , horsie to uz bude so zdobenim , v zivote som to nerobila 😀

Zobraziť profil Táňa
~ 04.12.2015 - 19:29

Všetko je treba vyskúšať :-) aj zdobiť sa naučíš, tiež mi to nejde tak ako by som chcela...

Zobraziť profil Jaruš
~ 22.12.2015 - 00:03

Nám aj tak najviac chutia práve tie perníčky, ktoré sú po upečení a vychladnutí celkom tvrdé, pretože nie je v nich ani za mak masla či oleja. Pečiem ich dopredu aj dva týždne, aby na Vianoce boli už mäkké. Ak potrebujem urýchliť ich mäknutie, vložím ich do sklenej nádoby spolu s jabĺčkom či s kôrkou chleba. Vtedy chytia ich vôňu a budú mäkkulinké.

Zobraziť profil Darina
~ 02.12.2016 - 04:39

Ďakujem pekne za receptík, medovníčky sú vynikajúce , teda boli :) Na budúce musím dvojitú dávku . Cesto som robila v pekárničke , piekla na druhý deň, veľmi dobre sa s ním pracovalo.
Ďakujem za Vašu stránku , je úžasná , je tu veľa fantastických receptov také aké robievala aj moja mamina.

Zobraziť profil emko
~ 02.12.2016 - 05:44

Ďakujeme krásne. Takéto milé slová vždy potešia, veľmi si vážim :)

Zobraziť profil Evča
~ 07.12.2016 - 21:07

Výborné medovníčky teraz som ich dopiekla...vďaka za recept sú výborné...hneď som ich aj na polovicu vymáčala v čokoláde..mňáám.dik E