- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Voňavé, zdobené medovníky k Vianociam patria. Recept na tieto medovníčky som dlho skúšala. Sú recepty na rôzne druhy cesta, ale buďto sa medovníčky rozlievali, alebo boli tvrdé. U týchto sa nemusíte báť. Sú ihneď po upečení mäkké a preto ich nemusíte piecť dlho dopredu. A nezabudnite upiecť pár medovníčkov na ozdobu na stromček.
Do misky dáme múku, cukor, korenie. Pridáme vajcia, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Spracujeme cesto a podľa potreby pridávame ešte múku. Keď je cesto spojené, preložíme ho na silikónovú podložku, trošku podmúčime a ešte vypracujeme, aby bolo pekne lesklé. Namiesto tejto celej procedúry môžete použiť robot, alebo pekárničku. Podľa chuti pridajte taktiež mletú škoricu, alebo badyán.
Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa.
Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na jemne pomúčenej podložke a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme ďalej od seba na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi 7 až 10 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou na medovníčky. Tú pripravíme tak, že v miske vymiešame do leskla 15 - 20 deka mletého cukru s lyžicou solamylu a jedným bielkom.
Komentáre
monicka ~ 16. december 2020 - 13:40
Mozem sa spytat, Budu Makke ?? Dakujem ♥♥
nebraska ~ 13. december 2020 - 11:35
2020... :D
emko ~ 14. december 2020 - 10:50
In reply to 2020... :D by nebraska
hah, vidím tam aj nejaké covidky :)
Evča ~ 7. december 2016 - 10:07
Výborné medovníčky teraz som ich dopiekla...vďaka za recept sú výborné...hneď som ich aj na polovicu vymáčala v čokoláde..mňáám.dik E
Darina ~ 2. december 2016 - 5:39
Ďakujem pekne za receptík, medovníčky sú vynikajúce , teda boli :) Na budúce musím dvojitú dávku . Cesto som robila v pekárničke , piekla na druhý deň, veľmi dobre sa s ním pracovalo.
Ďakujem za Vašu stránku , je úžasná , je tu veľa fantastických receptov také aké robievala aj moja mamina.
emko ~ 2. december 2016 - 6:44
In reply to Ďakujem pekne za receptík, by Darina
Ďakujeme krásne. Takéto milé slová vždy potešia, veľmi si vážim :)
Jaruš ~ 22. december 2015 - 13:03
Nám aj tak najviac chutia práve tie perníčky, ktoré sú po upečení a vychladnutí celkom tvrdé, pretože nie je v nich ani za mak masla či oleja. Pečiem ich dopredu aj dva týždne, aby na Vianoce boli už mäkké. Ak potrebujem urýchliť ich mäknutie, vložím ich do sklenej nádoby spolu s jabĺčkom či s kôrkou chleba. Vtedy chytia ich vôňu a budú mäkkulinké.
svetlany40 ~ 3. december 2015 - 11:33
Medovnicky prave dopecene , fantasticky sa mi spracovavalo s testom ( aj som ujedala ) . No , horsie to uz bude so zdobenim , v zivote som to nerobila 😀
Silvia Sisa ~ 5. máj 2015 - 7:09
ja ďakujem za tvoje recepty a tento sa vydarí každému, za to ručím
Silvia Sisa ~ 5. máj 2015 - 5:55
aby som len neočumovala a piekla len z receptov z tejto stránky, tak pridím svojou troškou do mlyna :-) sú to medovníčky, ktoré sú mäkučké a aj keď po čase ztvrdnú, stačí dať do vrecka s kúsokom chleba
Medovníčky:
400g hl. múky T 650 ( to je chlebová)
150 g ml. cukru, 2 celé vajcia, 1 KL sody bikarbony, balíček perníkového korenia, roztopený - 100g med, 60 g palmarín
všetko dobre spracovať a nechať odležať, najlepšie cez noc.Potom na doske rozvaľkať na asi 3 mm a vykrajovať napr. srdiečka, položiť na plech a upiecť. Vychladnuté spájať marmeládou a polovičky namočiť v čokoláde.
...recept mám už veľmi dlho a doteraz na medovníčky si nikto neposťažoval a ak,tak len preto, že ich bolo málo :-) .... švagriná povedala,že sú najlepšie na svete, tak dievčatá, verím že sa necháte inšpirovať a pustíte sa do toho
Macka1980 ~ 29. december 2014 - 4:45
Robila som a musím uznať, že iné už robiť nebudem :D
molie ~ 20. december 2014 - 2:40
Ó, velmi dobre cesto, velmi chutne medovnicky, pochutnavame si s mojou malou kucharkou, vdaka za receptik :)
Trudka4 ~ 10. december 2014 - 10:37
Tak perníčky dnes upečené. Jsou výborné už dnes ....
vanilka111 ~ 9. december 2014 - 10:22
a moje vyzerajú takto.. potvrdzujem už známe,že všetky vaše recepty sú skvelé :-)
Žirafka ~ 23. november 2014 - 2:39
Každý rok si peču perníčky podle jednoho osvědčeného receptu (také jsou ihned měkké),ale tak jste mě navnadila,že bych letos zkusila i ty Vaše :-) Jsem zvědavá,v čem budou jiné :-)
Angie ~ 21. december 2013 - 11:13
Predvčerom som upiekla podľa tohto receptu medovníčky a sú ozaj suprové a mäkučké mňam mňam. Cesto mi pomohla spracovať moja pekárnička a musím povedať,že to urobila ma jednotku ešte nikdy som ho nemala takto dobre vypracované. Vydalo mi to z tejto dávky na cca 100 kusov ,ale každým dňom je ich menej a menej no uvidíme či do Vianoc zostanú.:-) :-) :-)
Teresalaura ~ 18. december 2013 - 4:30
Vdaka Vam za recept. Piekla som ich vcera a su vyborne. Vyskusala som par receptov na medovnikove cesta a toto je jednoznacne No.1. Hned po vytiahnuti z rury som ich potrela rozslahanym vajickom kvoli lesku. Urobila som pokus a jednu varku som potrela pred pecenim, no leskla vrstva je na povrchu trochu popraskana. Takze lepsie je potierat hned po vybrati z rury. Dnes idem zarabat na dalsiu davku :)
Trudka4 ~ 13. december 2013 - 13:25
Asi vyzkouším tyhle na letošní vánoce....
Trudka4 ~ 13. december 2013 - 13:16
Na jakou tloušťku se má těsto vyválet prosím. Pavla
Tana ~ 14. december 2013 - 11:19
In reply to Na jakou tloušťku se má těsto by Trudka4
Stačí tak na 4 mm.