- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Batáty, alebo tiež sladké zemiaky, sú veľká dobrota. Okrem toho, že skvele chutia, sú tiež plné vlákniny, železa, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a ďalších zdraviu prospešných látok. Pri nákupe vyberajte batáty oranžové, sú pre tento recept vhodnejšie. Dávajte pozor, aby neboli mäkké a skontrolujte aj stopy po plesni. Tá tam byť nesmie. Niekedy totiž v našich obchodoch nebývajú batáty najčerstvejšie.
V tomto recepte vyniká ich sladká, takmer karamelová chuť. Zázvor dodá jemnú pikantnosť, smotana jemnosť a citrónová šťava na záver príjemnú sviežosť. Polievka nádherne vonia! Netreba vôbec zahusťovať múkou, keďže polievka je poctivá a plná zeleniny.
Kto má rád, môže namiesto prepusteného masla použiť kokosový olej, alebo pridať namiesto šľahačky kokosový krém.
Rozpis je na 6 porcií.
Cibuľu nakrájame na jemno. Očistenú mrkvu, zázvor a batáty nastrúhame na strúhadle.
Vo woku (alebo väčšom širšom hrnci) zohrejeme prepustené maslo. Pridáme cibuľu, zázvor, kurkumu, chilli, soľ a cukor. Restujeme asi minútu a pridáme mrkvu a batáty. Na silnom plameni restujeme asi 10 minút. Pritom miešame. Postupne sa odparí voda, zelenina skaramelizuje, zmenší sa jej hmotnosť. A hlavne sa z woku rozvinie prenádherná sladká vôňa.
Zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou na slabom plameni mierne dusíme asi 10 minút.