Krémová polievka z batátov

emko ~ 19. apríl 2016 - 7:39

Batáty, alebo tiež sladké zemiaky, sú veľká dobrota. Okrem toho, že skvele chutia, sú tiež plné vlákniny, železa, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a ďalších zdraviu prospešných látok. Pri nákupe vyberajte batáty oranžové, sú pre tento recept vhodnejšie. Dávajte pozor, aby neboli mäkké a skontrolujte aj stopy po plesni. Tá tam byť nesmie. Niekedy totiž v našich obchodoch nebývajú batáty najčerstvejšie.
V tomto recepte vyniká ich sladká, takmer karamelová chuť. Zázvor dodá jemnú pikantnosť, smotana jemnosť a citrónová šťava na záver príjemnú sviežosť. Polievka nádherne vonia! Netreba vôbec zahusťovať múkou, keďže polievka je poctivá a plná zeleniny.
Kto má rád, môže namiesto prepusteného masla použiť kokosový olej, alebo pridať namiesto šľahačky kokosový krém.
Rozpis je na 6 porcií.

Cibuľu nakrájame na jemno. Očistenú mrkvu, zázvor a batáty nastrúhame na strúhadle.

Vo woku (alebo väčšom širšom hrnci) zohrejeme prepustené maslo. Pridáme cibuľu, zázvor, kurkumu, chilli, soľ a cukor. Restujeme asi minútu a pridáme mrkvu a batáty. Na silnom plameni restujeme asi 10 minút. Pritom miešame. Postupne sa odparí voda, zelenina skaramelizuje, zmenší sa jej hmotnosť. A hlavne sa z woku rozvinie prenádherná sladká vôňa.

Zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou na slabom plameni mierne dusíme asi 10 minút.

Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme smotanu na šľahanie a necháme ešte minútku prevariť.

Aby bola polievka dokonalá, precedíme ju cez jemné sitko, čím sa zbavíme drobných vlákien zázvoru. Potom už len ochutnať a dochutiť citrónovou šťavou, prípadne soľou. Dobrú chuť! :)

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj