Zapekaný špenát sa zvykne robiť k Veľkonočným sviatkom. Vtedy sa špenát zmieša s mladou žihľavou a spolu zapeká.

Zapekaný špenát

Väčšiu kyticu čerstvého špenátu umyjeme, hrubé stonky odstránime a špenát vložíme do hrnca s trochou horúcej vody. Hrniec zakryjeme, špenát sparíme a ihneď ho vyberieme a vložíme do veľkej misky s ľadovou vodou, aby nestratil farbu. Špenát po sparení zmenší objem, ale nestratí na chuti. Listy vyberieme z vody a necháme na sitku odkvapkať.

Takto pripravený špenát nakrájame na hrubšie kusy, ochutíme soľou, zastrúhame muškátovým orieškom, pridáme vaječné žĺtky a na malé kocky nakrájané dve guľky mozzarelly. Bielky v druhej miske vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a obe hmoty zľahka jemným premiešaním spojíme. Zapekaciu misku, alebo formu vytrieme maslom a preložíme do nej hmotu, ktorú jemne uhladíme.

Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 150 stupňov a pečieme asi 40 minút. Po zapečení necháme vo forme jemne vychladnúť a nakrájame. Tento zapekaný špenát vyzerá ako slaný koláč, pritom je celkom bez múky. Žĺtky spolu s mozzarellou pri pečení klesnú na dno misky a vytvoria tak niečo ako spodné cesto pod špenátom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Milka Jana
~ 04.09.2016 - 09:44

Doporučujem.