Keď sa nás zima opýta, čo sme robili v lete, odpovieme - zavárali :-)

Tento kompótový koláč piekla mama roky rokúce z rôzneho ovocia, no najchutnejší je z marhuľového kompótu. Koláč je za pol hodiny hotový, skoro bez práce. O tom, že je chutný niet pochýb a aký je fajn šťavnatý sa môžete presvedčiť, ak ho upečiete.

Kompótový koláč

Suroviny

 

Do misky dáme celý kompót aj so šťavou. Ja dávam jeden veľký 0,7 l a jeden malý 0,3 l. Tak, aby som mala liter. Kompóty mám dobre napechované, málo šťavy, skoro samé ovocie. Ak by ste dávali kupovaný kompót, kde je veľa šťavy, nedávajte ju celú, iba toľko, aby bolo ovocie mokré. Ale odložte si ju! Kompót umytou rukou trocha rozmačkáme, aby neboli celé kusy, ale nie veľa, lebo chceme v koláči kúsky ovocia.

A teraz už je to rýchlovka. Najskôr predohrejeme rúru na 190 stupňov a vymastíme plech, ktorý vysypeme múkou. Použijeme plech s vysokým odopínacím okrajom 24 x 37 cm. Do misky na kompót vysypeme všetky suroviny, prilejeme olej a rozklepneme celé vajcia.

Všetko spolu varechou premiešame a vylejeme na pripravený plech. Ak by ste to mali moc husté, prilejte odloženú šťavu z kompótu.

Zvrchu cesto uhladíme a vložíme do rúry piecť asi 25 minút.

Vrch koláča môžeme potrieť kyslastým lekvárom, posypať kokosom, alebo orechami, poliať čokoládovou, alebo citrónovou polevou. Alebo polejeme kokosovou polevou. V hrnčeku uvaríme 100g masla v 200ml mlieka, pridáme 150g kokosu a 100g cukru. Túto polevu nalejeme na koláč ihneď po vytiahnutí z rúry.

Šťava vsiakne do cesta a kokos ostane navrchu, čím docielime, že koláč bude ešte viac šťavnatý a dlhšie vydrží vlhký.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil elysa
~ 28.02.2014 - 20:54
jeej, spomienka na detstvo...ale verziu s polevou nepoznám...
Zobraziť profil jerica
~ 15.03.2014 - 10:00
Výborná rýchlovka, robievala som ked som bola na materskej,bez kokosu,to je dobre dávno,teraz mám príležitosť si to vyskúšať aj s kokosom,určite si to zopakujem, marhuľové kompóty čakajú, dakujem za super pripomenutie :-)