Juhočeský starý recept na "Klouzandu" - omáčku z masliakov smrekovcových, česky zvaných "klouzci sliční". Jedlo chudobné na suroviny, ale bohaté na chuťový zážitok.

Masliaky keď rastú, tak ich býva vždy na jednom mieste požehnane. A sú to veľmi chutné huby nielen do polievok a omáčok, ale aj gratinované so syrom.

Rozpis je pre 4 osoby.

Klouzanda - omáčka z masliakov

Čerstvo nazbierané masliaky očistíme. Niekto šupku na klobúčikoch necháva, ja ju sťahujem. Zbytok masliakov očistíme nožíkom. Zároveň dáme variť zemiaky v šupkách so soľou, ktoré sú súčasťou tejto skvelej omáčky.

V hrnčeku v dvoch deci vody prevaríme bobkový list, celé čierne a nové korenie. Nálev scedíme a necháme ho vychladnúť. Robí sa to preto, aby koreniny neboli v omáčke, ale dodali jej tú správnu chuť.

Do hrnca dáme osolenú vodu. Pridáme pokrájané masliaky na hrubšie plátky a povaríme ich asi desať minút. Dlhšie netreba, aby neboli rozvarené. Ak máme vody veľa, treba odliať. Preto dávame len toľko, aby boli huby ponorené.

Vo vychladnutom náleve rozmiešame lyžicu múky a prilejeme cez sitko k masliakom. Za stáleho miešania omáčku povaríme asi desať minút, aby sa múka prevarila a pokrm zahustil. Potom prilejeme smotanu a ešte spolu krátko na slabom ohni prevaríme. Do hotovej omáčky dáme kúsok masla a nasekaný čerstvý kôpr - tým nešetrite!

Uvarenú omáčku môžete (nemusíte) ešte ochutiť octom a cukrom, chute sa ešte znásobia. Do pohára dáme lyžicu vody, lyžicu octu a lyžicu cukru - premiešame a vlejeme pomaly za stáleho miešania do hotovej omáčky.

Potom už len naservírujeme. Uvarené horúce zemiaky očistíme a vložíme do omáčky, alebo ich omáčkou prelejeme.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil serpico
~ 26.08.2014 - 11:51
znovu a opäť SUPER ! masliaky smrekovcové sú nádherné, a masliaky sú v každej pape vynikajúce a ja už...konečne dodám zanedlho (max. 2 dni) nejaký recepis či recepisy...naslinený ukazovák
Zobraziť profil kimlo
~ 09.02.2015 - 07:31
V sobotu som ju robil, je fantastická! Masliaky som mal z mrazáku, nedal som zemiaky ale bolo to s knedľou. Výborný recept! Vďaka!