Klouzanda - omáčka z masliakov

Juhočeský starý recept na "Klouzandu" - omáčku z masliakov smrekovcových, česky zvaných "klouzci sliční". Jedlo chudobné na suroviny, ale bohaté na chuťový zážitok.
Masliaky keď rastú, tak ich býva vždy na jednom mieste požehnane. A sú to veľmi chutné huby nielen do polievok a omáčok, ale aj gratinované so syrom.
Rozpis je pre 4 osoby.
Vo vychladnutom náleve rozmiešame lyžicu múky a prilejeme cez sitko k masliakom. Za stáleho miešania omáčku povaríme asi desať minút, aby sa múka prevarila a pokrm zahustil. Potom prilejeme smotanu a ešte spolu krátko na slabom ohni prevaríme. Do hotovej omáčky dáme kúsok masla a nasekaný čerstvý kôpr - tým nešetrite!
Komentáre
serpico
26.08.2014 - 11:51
kimlo
09.02.2015 - 07:31