Holandský rezeň

emko ~ 11. september 2024 - 13:57

Holandský rezeň je rezeň z mletého mäsa so syrom. Na prípravu sa používa bravčové pliecko a bôčik, ale môžete urobiť len z bôčika, alebo hovädzie s bravčovým pol na pol. Podstatou je, že do mletej zmesi mäsa sa pridáva strúhaný tvrdý syr. Eidam, gouda, čedar, alebo ementál. Syr do holandských rezňov je dobré nastrúhať na hrubo, aby sa pekne pri krájaní roztekal.

Budete prekvapení, ale rezne vôbec nie sú mastné, ako by sa zdalo. Holandské rezne sú jemné, šťavnaté, voňavé a veľmi obľúbené.

Podávame so zemiakmi, alebo so zemiakovou kašou poliatou roztopeným maslom a s kyslou uhorkou.

Suroviny
30
g
100
ml
1
ks
300
g
Na obaľovanie:
 
 
500
ml
2
ks
200
g
Na vyprážanie:
 
 
 
 

Vykostený bôčik zbavíme kože, nakrájame na kocky spolu s plieckom a zomelieme. Mäso dáme do misky, pridáme mlieko, soľ a vajce a pomaly po častiach pridávame aj na hrubo nastrúhaný syr. Dobré je túto zmes nechať v chlade odležať aspoň pár hodín, aby sa chute prepojili. V hlbšej miske vymiešame jemne osolené mlieko s vajíčkami a múkou a do druhej misky si pripravíme strúhanku. Mokrými rukami sformujeme guľky z mäsovo-syrovej zmesi, ktoré povkladáme do redšieho cestíčka. Potom guľky po jednej vložíme do strúhanky, dlaňou pritlačíme a sformujeme obalené rezne, ktoré ukladáme na tanier.

 

A potom už rezne vypražíme v rozohriatom oleji. Dobré je použiť ak máte fritézu, alebo v hlbšej panvici v dostatočnom množstve oleja tak, aby boli rezne ponorené. Po vypražení necháme holandské rezne odkvapkať od prebytočného tuku.

So zemiakovou kašou sú holandské rezne dokonalé :)

Komentáre

Elza ~ 16. jún 2016 - 4:19

Pouzila som zmes bravcoveho a hovadzieho masa a rezne boli super. Dakujem za recept :)

0

Parisienne ~ 6. január 2015 - 8:28

mozem miesto bravcoveho pouzit kuracie maso? myslite ze by sa dali ¨vyprazit¨ aj v teplovzdusnej friteze Airfryer?

0

emko ~ 7. január 2015 - 11:13

In reply to by Parisienne

ahoj :)
podla mna kuracie maso kludne vymen a co ja mam skusenosti s vyprazanim v Airfryer, tak rezne som sice neskusala, ale skusala som napriklad kuracie nugetky.
Tie ked som robila uplne bez tuku, takze obalene kusky kuracieho prsa v trojobale, tak boli ok, ale struhanka na vrhcu pomerne sucha. Dalsiu varku som uz pokvapala pripravene olivovym olejom a tak smazila a bolo maso ovela stavnatejsie a aj struhanka navrchu sa viac podobala klasickemu smazeniu v oleji.
Podla mna to skus, kedze v recepte je kombinacia masa so syrom a ten je tucnejsi, tak mozno tiez jednotlive varky otestuj a prisposob si podla chuti, ako velmi dietne to chces mat (pridaj pripadne viac alebo menej olivoveho oleja- pokvapat pred vlozenim do fritezy)..
:)

0

Vrbounek ~ 15. november 2014 - 9:47

Já dělala z mletého krůtího, mléko, pepř, sůl, muškátový oříšek, citronová kůra a ementál. Byly vynikající, jemné a super štavnaté. Namina:-)

0

coolpix ~ 8. apríl 2014 - 9:37

Dnesny obed :). Nemala som ale emental, tak som dala cheddar. Priloha baby zemiacky a uhorkovy salatik.

0

veronika353 ~ 21. december 2013 - 9:07

Tyto řízky dělal minulý týden múj manžel. Měla jsem v počítači otevřenou stránku bonvivani.sk a tento recept mu hned padl do oka. No, co jiné bychom očekávali od chlapa! (Hlavně,že mu tam nepadla nějaká ženská!) Ale abych mu nekřivdila,má rád i koláče a zákusky :-)))

0

Janka7773 ~ 4. november 2013 - 11:38

Robila som včera...úúžasná dobrota..so zemiakovou kašou..mňam

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj