Oblíž prst

emko ~ 19. december 2020 - 12:17

Oblíž prst je jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov. Zamilovala som sa do neho po prvom zahryznutí. Šťavnatý, ľahučký a sladučký. Tento recept musíte vyskúšať. Upečte, ochutnajte a oblížete si všetky prsty :)

Prípadne vyskúšajte variantu karamelový oblíž prst.

Suroviny
Korpus:
 
 
5
ks
5
PL
Krém:
 
 
500
ml
250
g
4
PL kopcom
Sneh:
 
 
Ostatné:
 
 

Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme.

Krém na oblíž prst: Do hrčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku. Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme.

Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky.

Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém.

Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu.

Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája. Dobrú chuť!

Komentáre

klaura ~ 31. júl 2013 - 11:58

toto je spolu s medovým krémešom môj najsám obľúbenejší zákusok ... :)

0

Mirka.B. ~ 2. august 2013 - 3:17

mňam dobre to vyzerá :) teraz by som to zjiedla :) možno dneska spravím ten zákusok :)

0

senky ~ 24. august 2013 - 9:45

Nedávno jsem tady jenom tak brouzdala a narazila na tento moučníček. Naposledy jsem ho pekla cca před 20ti lety :-) a znovu až dnes. Není tak dokonalý jako ten Tvůj, Táni, ale doma evidentně chutná :-)

0

Janaen ~ 9. november 2013 - 12:03

Dnes jsem Obližprsty upekla a s velkým úspěchem v celé rodině moc chutnal! Akorát příště snížím dávky cukru, na můj vkus je to příliš přeslazené. Ale hodnotila bych na 1*** :-)
Krásný den, Janaen

0

vierulinka ~ 29. január 2014 - 7:52

Chcela by som sa opytat ako dlho priblizne trva to varenie bielkov nad parou? Ako pridem na to, ze je to uz dostatocne vyslahane?

0

Tana ~ 29. január 2014 - 8:15

In reply to by vierulinka

Misku si polož do hrnca s vodou a pomalým varom ju naparuj. V miske maj bielky a tie šľahaj a postupne tam prisýpaj cukor. Sneh sa ti bude nahrievať a tuhnúť. Niekedy to trvá desať minút, niekedy menej. Záleží akú budeš mať misku a ako ti bude voda vrieť. To uvidíš sama, ako ti sneh tuhne. Vyskúšaš to ľahko, na chvíľku vypni mixér, strč tam prst a sneh bude teplý a na prste ti urobí takú špičku. Vtedy je hotový. Neboj sa toho, nemáš čo pokaziť :-)

0

emko ~ 18. júl 2017 - 14:11

In reply to by MisaRau

No jo, to sa stáva furt, už s tým ani nijako nebojujem, lebo väčšinou, keď som aj napísala, tak som dostala buď žiadnu, alebo arogantnú odpoveď :(

0

svetlany40 ~ 23. marec 2020 - 13:25

Opat som po case navstivila moju oblubenu kulinarsku web stranku a nasla som , co som hladala . Vyborny zakusok k nedelnej kavicke . Nakolko trosku kontrolujem kalorie , ubrala som cukru :)

0

hopajda ~ 11. apríl 2020 - 4:52

Dnes naobed som sa dozvedela od mojich potomkov, že bez oblížprsta nebude ani Veľká noc. No dobre teda, ale krájať sa bude až zajtra.

0

Erissima ~ 9. november 2020 - 10:02

Už dlhšie pečiem podľa bonvivani..veľká spokojnosť a veľká vďaka, že vďaka vám môže piecť aj take poleno ako som ja...veľmi chutne!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj