Oblíž prst je jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov. Zamilovala som sa do neho po prvom zahryznutí. Šťavnatý, ľahučký a sladučký. Tento recept musíte vyskúšať. Upečte, ochutnajte a oblížete si všetky prsty :)

Prípadne vyskúšajte variantu karamelový oblíž prst.

Oblíž prst

Suroviny

 

Korpus:

5

ks vajce

200

g cukor kryštál

5

PL voda

1

PL prášok kakaový

170

g múka polohrubá

1/2

ks kypriaci prášok

Krém:

500

ml mlieko

5

ks vaječný žĺtok

170

g cukor kryštál

1

ks cukor vanilkový

250

g maslo

4

PL kopcom múka hladká

Sneh:

5

ks vaječný bielok

200

g cukor kryštál

Ostatné:

50

g čokoláda horká

Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme.

Krém na oblíž prst: Do hrčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku. Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme.

Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky.

Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém.

Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu.

Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája. Dobrú chuť!

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 31.07.2013 - 21:58

toto je spolu s medovým krémešom môj najsám obľúbenejší zákusok ... :)

Zobraziť profil Mirka.B.
~ 02.08.2013 - 01:17

mňam dobre to vyzerá :) teraz by som to zjiedla :) možno dneska spravím ten zákusok :)

Zobraziť profil senky
~ 24.08.2013 - 19:45

Nedávno jsem tady jenom tak brouzdala a narazila na tento moučníček. Naposledy jsem ho pekla cca před 20ti lety :-) a znovu až dnes. Není tak dokonalý jako ten Tvůj, Táni, ale doma evidentně chutná :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 24.08.2013 - 19:51

Náhodou parádny! Veru by som si teraz dala, narobila si mi chute :-)

Zobraziť profil Janaen
~ 09.11.2013 - 23:03

Dnes jsem Obližprsty upekla a s velkým úspěchem v celé rodině moc chutnal! Akorát příště snížím dávky cukru, na můj vkus je to příliš přeslazené. Ale hodnotila bych na 1*** :-)
Krásný den, Janaen

Zobraziť profil vierulinka
~ 29.01.2014 - 18:52

Chcela by som sa opytat ako dlho priblizne trva to varenie bielkov nad parou? Ako pridem na to, ze je to uz dostatocne vyslahane?

Zobraziť profil Táňa
~ 29.01.2014 - 19:15

Misku si polož do hrnca s vodou a pomalým varom ju naparuj. V miske maj bielky a tie šľahaj a postupne tam prisýpaj cukor. Sneh sa ti bude nahrievať a tuhnúť. Niekedy to trvá desať minút, niekedy menej. Záleží akú budeš mať misku a ako ti bude voda vrieť. To uvidíš sama, ako ti sneh tuhne. Vyskúšaš to ľahko, na chvíľku vypni mixér, strč tam prst a sneh bude teplý a na prste ti urobí takú špičku. Vtedy je hotový. Neboj sa toho, nemáš čo pokaziť :-)

Zobraziť profil vierulinka
~ 29.01.2014 - 19:17

Ďakujem veľmi pekne za radu :) Zajtra to vyskúšam :)

Zobraziť profil MarikaF75
~ 08.05.2015 - 18:18

Urobila som to z bezlepkovej muky a je to výborné!

Zobraziť profil Zizinka77
~ 03.03.2016 - 10:33

Aj tento recept som musela vyskúšať :-) je vynikajúci

Zobraziť profil MisaRau
~ 15.07.2017 - 17:19

no do pytle.. hledala jsem recept.. a říkám si, že tu fotku od někud znám :/ https://www.tradicnirecepty.cz/kremove-rezy-oblizprst/ prachsprostě ti Emko ukradli fotku ://

Zobraziť profil emko
~ 18.07.2017 - 12:11

No jo, to sa stáva furt, už s tým ani nijako nebojujem, lebo väčšinou, keď som aj napísala, tak som dostala buď žiadnu, alebo arogantnú odpoveď :(