Focaccia je nadýchané talianske pečivo ochutené olivovým olejom a rôznymi prísadami. Niečo ako náš slovenský osúch.

Tento recept na focacciu som sa snažila pripraviť tak, aby bol čo najjednoduchší na prípravu.
Večer premiešame v miske pár surovín. To netrvá viac ako 5 minút. Potom cesto vložíme do chladničky a v práci pokračujeme až na druhý alebo ďalší deň. S chladnejším cestom sa dobre pracuje, zabaliť a roztiahnuť ho na plechu nestojí žiadnu námahu.

Na spestrenie focaccie môžeme použiť čokoľvek, čo máme po ruke. Bylinky, zeleninu, olivy, syr. V tomto recepte je verzia so slaninou, jarnou cibuľkou, syrom a rozmarýnom.

Sušené droždie môžeme nahradiť čerstvým:
7 gramov alebo 2 KL sušeného droždia = 20 gramov čerstvého

A na čo sa focaccia hodí? Na výlety a na párty. Alebo k polievke. Môžeme ju nakrájať na kúsky a podávať s tomatovým dipom.
Ak nám oschne, môžeme z nej urobiť krutóny.

Alebo focacciu zamrazíme na horšie časy a bude rýchle občerstvenie po ruke.

Focaccia

V miske dôkladne premiešame múku s lyžičkou soli. Pridáme 2 lyžičky sušeného droždia a prilejeme vodu.

Múku postupne vmiešavame do tekutiny a ku konci pridáme aj 2 lyžice oleja. Zmes premiešame tak, aby sa všetka múka vstrebala. Docielime kompaktné lepivé cestíčko, ktoré zakryjeme a uložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň vytiahneme cesto z chladničky. Preložíme ho na pracovnú dosku, roztiahneme a začneme postupne prekladať.

Najprv z cesta vytlačíme vzduch a začneme ho baliť do tvaru obálky. Múku používame minimálne a všetku prebytočnú sa snažíme z cesta odstrániť.

Cesto zabalíme, vytvoríme batôžtek.

Spoje prstami stlačíme a cesto necháme odpočívať zakryté spojom nadol.

Postupne vždy asi po pol hodine proces opakujeme. Snažíme sa docieliť jedného hladkého povrchu. Spoj je vždy na spodu, vrchná strana sa nesmie začať trhať. Takto necháme cesto s prekladaním kysnúť asi 2 hodiny.

V poslednom štádiu už cesto neprekladáme, ale položíme ho na jemne pomúčenú dosku a začneme prstami pomaly rozťahovať z dola nahor.

Cesto preložíme na naojelovaný plech na pečenie a necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Potom ho znova prstami jemne roztiahneme, pričom do cesta tvoríme malé jamky. Cesto potrieme olivovým olejom a posypeme bylinkami, syrom, zeleninou podľa ľubosti. Posypeme hrubou soľou a necháme eště pol hodinu kysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 230 až 250 stupňov.

Pečieme asi 15 až 20 minút. Okraje musia mať jemne zlatavú farbu a pri nadzvihnutí foccacie vidíme odspodu prepečené cesto.

Je to sýta, voňavá dobrota. Veľmi praktická a jednoduchá na prípravu. Predpis na focacciu je na jeden veľký plech. Ak vám ostane, tak ju môžete zamraziť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa