Stroganov

emko ~ 25. august 2025 - 3:18

Stroganov je populárny, pôvodom ruský pokrm, pripravovaný z kvalitného hovädzieho mäsa s omáčkou z uhoriek, húb a cibule. Pôvodne sa mäso flambovalo vodkou, neskôr koňakom, no vždy sa na záver primiešala krémová smotana.

Táto gurmánska špecialita je dielom kuchára, ktorý pôsobil v jednom ruskom paláci u šľachtickej rodiny Stroganovovcov. Recept bol po prvýkrát publikovaný v kuchárskej knihe už v roku 1861. Čoskoro sa Stroganov rozšíril aj za hranice Ruska — najmä do Francúzska, kde vzniklo viacero variácií tejto skvelej minútky vďaka obmene ingrediencií. Tak skúste túto verziu. V recepte Stroganov môžete použiť aj roštenec namiesto sviečkovice, len mäso chvíľku poduste, aby bolo mäkké.

Mäso na stroganov nakrájame na tenké plátky a každý plátok na tenké rezančeky. Osolíme ho, posypeme mletým čiernym korením a zmiešame s olejom.

Rozpálime si panvicu a mäso prudko orestujeme, aby sa zatiahlo. Prilejeme koňak a premiešame.

Pridáme nasekanú cibuľu alebo šalotku, pretlak a horčicu a restujeme ďalej, kým sa neopečie aj cibuľa.

Pridáme nakrájané šampiňóny a zamiešame. Potom pridáme na jemno nakrájané uhorky a všetko spolu ešte krátko orestujeme. Na záver zjemníme krémovou kyslou smotanou.

Na záver zjemníme krémovou kyslou smotanou.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj