Stroganov je populárny, pôvodom ruský pokrm, pripravený z kvalitného hovädzieho mäsa s omáčkou z uhoriek, húb a cibule. Pôvodne sa mäso flambovalo vodkou, neskôr koňakom, ale vždy sa ku koncu primiešala krémová smotana.
Táto gurmánska špecialita je dielom kuchára, ktorý varil v jednom ruskom paláci pre šľachtickú rodinu Stroganov. Recept bol publikovaný prvýkrát v kuchárke už v roku 1861. Čoskoro sa Stroganov rozšíril aj mimo hraníc Ruska. Hlavne do Francúzska, kde obmieňaním rôznych ingrediencií vzniklo viacero variant tejto skvelej minútky.

V recepte Stroganov môžete použiť aj roštenec namiesto sviečkovice, len mäso chvíľku poduste, aby bolo mäkké.

Stroganov

Mäso na stroganov nakrájame na tenké plátky a každý plátok na tenké rezančeky. Osolíme ho, posypeme mletým čiernym korením a zmiešame s olejom.

Rozpálime si panvicu a mäso prudko orestujeme, aby sa zatiahlo. Prilejeme koňak a premiešame.

Pridáme nasekanú cibuľu alebo šalotku, pretlak a horčicu a restujeme ďalej, kým sa neopečie aj cibuľa.

Pridáme nakrájané šampiňóny a zamiešame. Potom pridáme na jemno nakrájané uhorky a všetko spolu ešte krátko orestujeme. Na záver zjemníme krémovou kyslou smotanou.

Na záver zjemníme krémovou kyslou smotanou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa