Už dlho ma lákalo vyskúšať túto "kakaovú" tortu, ktorú som nedávno mala možnosť ochutnať na jednej oslave. Príprava je veľmi jednoduchá a milovníci čokolády si prídu na svoje :)

Gâteau magique au chocolat

Suroviny

 

4

ks vajce

150

g cukor mletý (práškový)

125

g maslo

70

g múka hladká

45

g prášok kakaový

2

štipka soľ

500

ml mlieko

Rúru predohrejeme na 160 stupňov. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme pomasteným papierom. Ja som použila formu s priemerom 26 cm, preto mám rezy nižšie. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. V hrnčeku ohrejeme mlieko na 80 stupňov. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a s lyžicou vody do hustej peny asi tri minúty.

Do žĺtkovej hmoty prilejeme maslo, primiešame múku s kakaom a so štipkou soli. Znovu prešľaháme.

Prilejeme teplé mlieko a premiešame. Bude to veľmi riedke.

V čistej miske vyšľaháme hustý sneh z bielkov so štipkou soli. Sneh postupne vmiešame do kakaového cesta.

Vmiešavame už len jemnými pohybmi, aby sme sneh celkom nerozbili.

Cesto nalejeme do formy a vložíme piecť na 50 minút pri teplote 160 stupňov. Po upečení necháme tortu vychladnúť a vložíme na tri hodiny do chladničky. Nakrájame na 6 častí. V chladničke prikrytá fóliou torta vydrží tri dni.

Recept je čarovný, lebo pri pečení sa vrchná vrstva oddelí. Horná vyzerá ako piškótový korpus, stred je ako crème brûllé a spodná časť je pevnejšia. Proste čarovná čokoládová torta.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil dennys
~ 08.11.2015 - 12:24
Tortovu formu nestaci vytriet maslom, cesto vam vytecie von. Cize stale dat papier na pecenie!!!!!!
Zobraziť profil Elza
~ 07.05.2016 - 16:14
Ja som prave dala tento zazrak do rury. Musela som dat az dva papiere a stale tecie. Uz s tym nejdem nic robit. Uvidim, ci nieco ostane vo forme, kym sa to dopecie :(
Zobraziť profil emko
~ 09.05.2016 - 09:32
To ma mrzí :( Mať buď dobrú formu, alebo poriadne vystlanú, je v tomto recepte podstatné.. Skús sa pozrieť, tu som našla video, ako to robia, skoč na minútu: 3:55 https://www.youtube.com/watch?v=utIYuBmUp8A
Zobraziť profil Elza
~ 11.05.2016 - 19:28
Dakujem za video. Ja som sice nemala papier okolo po stenach, ale nemyslim, ze by to zabranilo tomu, aby to tieklo. Nevadi. Ak by som piekla opat, tak urcite v silikonovej forme. Ja som mala akoby len 2 vrstvy, len vrchnu a stred. Chybala mi tam spodna vrstava. Ta asi vytiekla :D Inak kolacik chutil super a nie je velmi sladky, takze to bolo super. Dali sme si k tomu slahacku a jahody :)
Zobraziť profil emko
~ 12.05.2016 - 08:48
Aha, tak uz vidim, kde bol problem, dobre, ze si dala fotku :) Skus nabuduce vystlat formu tak, ze papier strcis uplne cely dovnutra, ak ma forma dno, alebo ak nema dno vobec a mas len tortovu okrajovu formu, tak takto:
Zobraziť profil Elza
~ 15.06.2016 - 12:36
Myslis, ze by som mala dat zvnutra na steny? Akoby som vystielala hrniec s neoddelitelnym dnom? Ja som dala dva papiere na spodok formy, a potom dala okolo tu obruc. Obycajne pretrcajuci papier odstrihnem, ale ked som videla ako toto tecie, tak som ho tam nechala, aby som si usetrila umyvanie riadu ;)
Zobraziť profil emko
~ 15.06.2016 - 12:56
hej presne, normalne to vystel cele papierom, cele vnutro, akoby si vystielala obycajny hrniec, alebo pekac ;)
Zobraziť profil matalupi
~ 06.05.2016 - 08:01
prosim Vas a to kakao respektivne cokolada je kde v recepte?teda kolko?:-))) Dakujej
Zobraziť profil emko
~ 06.05.2016 - 08:22
Ahoj, 45g prášok kakaový :)
Zobraziť profil Yana
~ 24.06.2016 - 21:48
Pripojila som obrazok a nemozem ho teraz najst... Ja som robila vanilkovu variant kedze v nasej rodine som cokoholik iba ja. Namiesto kakaoveho prasku som pridala muku. Formu som vystlala papierom ako uvadzate v recepte a nemala som ziadny problem. Na vrch kolacika, po upeceni ked uz vychladol,sme dali lyzicu slahacky a jahody. Vyborna kombinacia s vanilkovou variantou. Dakujem za receptik,kolacik je vyborny. Este pridam, ze som papier vobec nepotierala maslom.Recepty na tejto stranke nikdy nesklamu.Pripajam este raz obrazok, dufam ze teraz to pojde :)
Zobraziť profil emko
~ 25.06.2016 - 07:19
Vďaka za fotku, sme moc radi, že chutilo :)
Zobraziť profil lienockabb
~ 08.09.2017 - 09:28
Tento dezert ma očaril natoľko, že som vyhľadala na nete aj vanilkovú verziu s malinami. Origoš názov je tak isto "čarovný"...Gâteau magique à la vanille framboises. Tortu som urobila dcérke na narodeniny a prekvapivo vôbec neprekážalo, že zvonku nevyzerá tak pôsobivo ako napr. marcipánová.
Zobraziť profil emko
~ 08.09.2017 - 09:46
Náhodou vyzerajú krásne a musia chutiť úžasne :)
Zobraziť profil Ajka33
~ 01.11.2017 - 11:51
Poznám tento recept, odporúčam. Len ja robím z polovičnej dávky a cesto nalievam do vymasteného a múkou vysypaného plechu na muffiny. Z neho vám zaručene nič nevytečie :-) A aj pečiete kratšie. Chutia znamenite s vanilkovou zmrzlinou a horúcimi malinami.
Zobraziť profil emko
~ 04.11.2017 - 08:20
mňam, to je ale super nápad! čo najskôr vyskúšam :)
Zobraziť profil winkypinky
~ 29.09.2019 - 20:04
Zaujimavy, taky pundingovy kolacik, chutil nam. Pouzila som formu 20cm a piekla som 55 min, ale mala som dlhsie; v strede formy nebola poriadne prepecena stredna vrstva, takze uplne nestuhla a kolacik sa nedal dokonale pokrajat. Nabuduce skusim do formy 23cm.