Gâteau magique au chocolat

emko ~ 4. máj 2016 - 8:23

Už dlho ma lákalo vyskúšať túto "kakaovú" tortu, ktorú som nedávno mala možnosť ochutnať na jednej oslave. Príprava je veľmi jednoduchá a milovníci čokolády si prídu na svoje :)

Suroviny
4
ks
125
g
2
štipka
500
ml

Rúru predohrejeme na 160 stupňov. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme pomasteným papierom. Ja som použila formu s priemerom 26 cm, preto mám rezy nižšie. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. V hrnčeku ohrejeme mlieko na 80 stupňov. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a s lyžicou vody do hustej peny asi tri minúty.

Do žĺtkovej hmoty prilejeme maslo, primiešame múku s kakaom a so štipkou soli. Znovu prešľaháme.

Prilejeme teplé mlieko a premiešame. Bude to veľmi riedke.

V čistej miske vyšľaháme hustý sneh z bielkov so štipkou soli. Sneh postupne vmiešame do kakaového cesta.

Vmiešavame už len jemnými pohybmi, aby sme sneh celkom nerozbili.

Cesto nalejeme do formy a vložíme piecť na 50 minút pri teplote 160 stupňov. Po upečení necháme tortu vychladnúť a vložíme na tri hodiny do chladničky. Nakrájame na 6 častí. V chladničke prikrytá fóliou torta vydrží tri dni.

Recept je čarovný, lebo pri pečení sa vrchná vrstva oddelí. Horná vyzerá ako piškótový korpus, stred je ako crème brûllé a spodná časť je pevnejšia. Proste čarovná čokoládová torta.

Komentáre

dennys ~ 8. november 2015 - 13:24

Tortovu formu nestaci vytriet maslom, cesto vam vytecie von. Cize stale dat papier na pecenie!!!!!!

0

Elza ~ 7. máj 2016 - 6:14

In reply to by dennys

Ja som prave dala tento zazrak do rury. Musela som dat az dva papiere a stale tecie. Uz s tym nejdem nic robit. Uvidim, ci nieco ostane vo forme, kym sa to dopecie :(

0

Elza ~ 11. máj 2016 - 9:28

In reply to by emko

Dakujem za video. Ja som sice nemala papier okolo po stenach, ale nemyslim, ze by to zabranilo tomu, aby to tieklo. Nevadi. Ak by som piekla opat, tak urcite v silikonovej forme. Ja som mala akoby len 2 vrstvy, len vrchnu a stred. Chybala mi tam spodna vrstava. Ta asi vytiekla :D
Inak kolacik chutil super a nie je velmi sladky, takze to bolo super. Dali sme si k tomu slahacku a jahody :)

0

emko ~ 12. máj 2016 - 10:48

In reply to by Elza

Aha, tak uz vidim, kde bol problem, dobre, ze si dala fotku :)
Skus nabuduce vystlat formu tak, ze papier strcis uplne cely dovnutra, ak ma forma dno, alebo ak nema dno vobec a mas len tortovu okrajovu formu, tak takto:

0

Elza ~ 15. jún 2016 - 14:36

In reply to by emko

Myslis, ze by som mala dat zvnutra na steny? Akoby som vystielala hrniec s neoddelitelnym dnom?
Ja som dala dva papiere na spodok formy, a potom dala okolo tu obruc. Obycajne pretrcajuci papier odstrihnem, ale ked som videla ako toto tecie, tak som ho tam nechala, aby som si usetrila umyvanie riadu ;)

0

matalupi ~ 6. máj 2016 - 10:01

prosim Vas a to kakao respektivne cokolada je kde v recepte?teda kolko?:-)))
Dakujej

0

Yana ~ 24. jún 2016 - 11:48

Pripojila som obrazok a nemozem ho teraz najst... Ja som robila vanilkovu variant kedze v nasej rodine som cokoholik iba ja. Namiesto kakaoveho prasku som pridala muku. Formu som vystlala papierom ako uvadzate v recepte a nemala som ziadny problem. Na vrch kolacika, po upeceni ked uz vychladol,sme dali lyzicu slahacky a jahody. Vyborna kombinacia s vanilkovou variantou. Dakujem za receptik,kolacik je vyborny. Este pridam, ze som papier vobec nepotierala maslom.Recepty na tejto stranke nikdy nesklamu.Pripajam este raz obrazok, dufam ze teraz to pojde :)

0

lienockabb ~ 8. september 2017 - 11:28

Tento dezert ma očaril natoľko, že som vyhľadala na nete aj vanilkovú verziu s malinami. Origoš názov je tak isto "čarovný"...Gâteau magique à la vanille framboises. Tortu som urobila dcérke na narodeniny a prekvapivo vôbec neprekážalo, že zvonku nevyzerá tak pôsobivo ako napr. marcipánová.

0

Ajka33 ~ 1. november 2017 - 12:51

Poznám tento recept, odporúčam. Len ja robím z polovičnej dávky a cesto nalievam do vymasteného a múkou vysypaného plechu na muffiny. Z neho vám zaručene nič nevytečie :-) A aj pečiete kratšie. Chutia znamenite s vanilkovou zmrzlinou a horúcimi malinami.

0

winkypinky ~ 29. september 2019 - 10:04

Zaujimavy, taky pundingovy kolacik, chutil nam. Pouzila som formu 20cm a piekla som 55 min, ale mala som dlhsie; v strede formy nebola poriadne prepecena stredna vrstva, takze uplne nestuhla a kolacik sa nedal dokonale pokrajat. Nabuduce skusim do formy 23cm.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj