Kandizovaná citrusová kôra

emko ~ 16. november 2023 - 2:18

Citrónové a pomarančové šupky sú nielen dobrým doplnkom do rôznych koláčov, ako napríklad do biskupského chlebíčka, alebo marokánok. Ale aj výborná mňamka kedykoľvek nás prepadne chuť na sladké.

Suroviny

Citróny a pomaranče poriadne pod horúcou vodou umyjeme a očistíme. Nožíkom orežeme vrchnú vrstvu bez spodnej bielej šupky. Takto pripravené šupky poriadne poumývame, dáme do misky a zalejeme studenou vodou.

Vždy ráno a večer ich znovu premyjeme a vodu vymeníme za čerstvú. Tým zo šupiek dostaneme horkosť. Po pár dňoch ostane voda celkom čistá a šupky pekne zmäknú. Vtedy ich vyžmýkame a pokrájame na tenké rezančeky. Až tieto pokrájané rezance odvážime. Koľko vážia šupky, presne toľko odvážime aj kryštálového cukru.

Do hrnca dáme šupky a zasypeme cukrom.

V hrnci pomaly obsah zahrievame, občas premiešame. Keď cukor so šupkami pustia šťavu, začne sa variť sirup, vtedy plameň zvýšime. Nepodlievame vodou! Tekutiny to pustí dosť.

Teraz už treba častejšie miešať, dokým sa neodparí prebytočná tekutina. Rezančeky krásne zosklovatia, sú až priesvitné.

Hotové presladené šupky preložíme na papier a necháme vychladnúť. Tieto sú citrónové.

Tieto sú pomarančové.

Vychladnuté kandizované šupky uskladníme v pohároch s viečkami poriadne uzavreté, aby príliš nestvrdli a nescukornateli.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj