Citrónové a pomarančové šupky sú nielen dobrým doplnkom do rôznych koláčov, ale aj výborná mňamka kedykoľvek nás prepadne chuť na sladké.

Kandizovaná citrusová kôra

Suroviny

Citróny a pomaranče poriadne pod horúcou vodou umyjeme a očistíme. Nožíkom orežeme vrchnú vrstvu bez spodnej bielej šupky. Takto pripravené šupky poriadne poumývame, dáme do misky a zalejeme studenou vodou.

Vždy ráno a večer ich znovu premyjeme a vodu vymeníme za čerstvú. Tým zo šupiek dostaneme horkosť. Po pár dňoch ostane voda celkom čistá a šupky pekne zmäknú. Vtedy ich vyžmýkame a pokrájame na tenké rezančeky. Až tieto pokrájané rezance odvážime. Koľko vážia šupky, presne toľko odvážime aj kryštálového cukru.

Do hrnca dáme šupky a zasypeme cukrom.

V hrnci pomaly obsah zahrievame, občas premiešame. Keď cukor so šupkami pustia šťavu, začne sa variť sirup, vtedy plameň zvýšime. Nepodlievame vodou! Tekutiny to pustí dosť.

Teraz už treba častejšie miešať, dokým sa neodparí prebytočná tekutina. Rezančeky krásne zosklovatia, sú až priesvitné.

Hotové presladené šupky preložíme na papier a necháme vychladnúť. Tieto sú citrónové.

Tieto sú pomarančové.

Vychladnuté kandizované šupky uskladníme v pohároch s viečkami poriadne uzavreté, aby príliš nestvrdli a nescukornateli.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa