Biskupský chlebíček

emko ~ 19. november 2023 - 2:18

Žiadne Vianoce ani na Veľkú noc u nás nesmie chýbať biskupský chlebíček. Je to jeden z najobľúbenejších tradičných koláčov, plný orieškov a sušeného ovocia. Zabalený v alobale vydrží aj dva týždne. Preto ho môžme piecť skôr pred sviatkami.

Orechy najprv na sucho opečieme na panvičke, aby sa zvýraznila ich chuť a vôňa. Sušené ovocie, aké máme, radi dáme do misky. Datle, alebo figy nakrájame, kandizovanú kôru tiež, orechy potlčieme na drobnejšie kúsky v sáčku a prisypeme a čokoládu pokrájame na malé kúsky. Do tejto zmesi pridáme múku s kypriacim práškom. Zmes sa v nej obalí a bude lepšie v chlebíčku držať.

Do tejto zmesi pridáme múku s kypriacim práškom. Zmes sa v nej obalí a bude lepšie v chlebíčku držať. V jednej miske vyšľaháme sneh so štipkou soli. V druhej väčšej miske vymiešame mäkké maslo s cukrom a vanilkou, pridáme žĺtky a premiešame. Pridáme suchú zmes z ovocia a múky, premiešame a mliekom podľa potreby nariedime (asi 100 ml). Zjemníme vyšľahaným snehom, ktorý zľahka vmiešame do zmesi.

Takto pripravené cesto preložíme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy. Vrch uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov asi 40 minút až hodinu. Pre istotu vyskúšame špajdľou, či je chlebíček v strede upečený.

Upečený chlebíček necháme vychladnúť a vyklopíme. Môžeme ho poliať čokoládou, ale netreba. Stačí ho posypať cukrom. Zabalený v alobale vydrží aj dva týždne. Preto ho môžme piecť skôr pred sviatkami.

Komentáre

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj