Žiadne Vianoce ani na Veľkú noc u nás nesmie chýbať biskupský chlebíček. Je to jeden z najobľúbenejších tradičných koláčov, plný orieškov a sušeného ovocia.

Biskupský chlebíček

Postup je jednoduchý. Sušené ovocie, aké máme, radi dáme do misky. Datle, alebo figy nakrájame, kandizovanú kôru tiež, orechy potlčieme na drobnejšie kúsky v sáčku a prisypeme a čokoládu pokrájame na malé kúsky. Do tejto zmesi pridáme múku s kypriacim práškom. Zmes sa v nej obalí a bude lepšie v chlebíčku držať.

V jednej miske vyšľaháme sneh so štipkou soli. V druhej väčšej miske vymiešame mäkké maslo s cukrom a vanilkou, pridáme žĺtky a premiešame. Pridáme suchú zmes z ovocia a múky, premiešame a mliekom podľa potreby nariedime. Zjemníme vyšľahaným snehom, ktorý zľahka vmiešame do zmesi.

Takto pripravené cesto preložíme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy. Vrch uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov asi hodinu. Pre istotu vyskúšame špajdľou, či je chlebíček v strede upečený.

Upečený chlebíček necháme vychladnúť a vyklopíme. Môžeme ho poliať čokoládou, ale netreba. Stačí ho posypať cukrom. Zabalený v alobale vydrží aj dva týždne. Preto ho môžme piecť skôr pred sviatkami.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 30.11.2014 - 16:38

lákavéééé :-)