Známa mäsová pochúťka z balkánskej kuchyne. Pripravuje sa zo štyroch druhov mletého mäsa - hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie.

Môj recept je od mojej "juhoslovanskej" kolegyne s ktorou som kedysi pracovala v Bavorsku. Pljeskavice sme plieskali jednu za druhou, z grilu sa šírila nádherná vôňa a naši alpskí štamgasti sa pljeskavice nevedeli dojesť. Podáva sa s paprikovým ajvarom, zeleninovým šalátom, cesnakovým dresingom a bielym chlebom - lepinja.

Dnes mi k obedu okrem lepinje chýbala spoločnosť kamarátov na terase s pohárom vína a slnečné lúče :-)

Pljeskavica

Suroviny

 

Mäso pokrájame na kocky, nasolíme a necháme cez noc odležať v chladničke. Až druhý deň ho pomelieme celkom na jemno na mäsovom mlynčeku. Pomlieť môžeme aj cibuľu, alebo ju celkom na jemno nasekáme a pridáme k mäsu. Ochutíme mletou chilli papričkou, aby pljeskavica vo finále mala ten správny pikantný šmrnc. Prisypeme kypriaci prášok, alebo sódu bicarbónu, prilejeme bublinkovú minerálku alebo sódovú vodu a rukou spracujeme mäsové cesto. Hnetieme dotiaľ, kým sa hmota pekne nespojí. Nie je dobré mäso kutrovať, ani ináč mixovať, aby nevznikol zo zmesi fáš, pretože chceme, aby pri opekaní bolo vidno mäso.

Mäso rozdelíme na menšie bochníčky asi 250-300 gramové na jednu porciu. Bochník položíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou a napr. hrncom pritlačíme. Fóliu odstránime a hranou dlane sformujeme okraje. Druhá možnosť je bochníčky urobiť menšie a pekne v naolejovaných dlaniach pljeskavicu vyplieskať a okraje tiež zarovnať.

Pljeskavicu položíme na rozpálenú panvicu, alebo gril a opečieme z jednej strany.

Otočíme a opečieme aj z druhej strany.

Ihneď podávame, dobrú chuť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa