Známa mäsová pochúťka z balkánskej kuchyne. Originálne by sa mala pripravovať zo štyroch druhov mletého mäsa - hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie.

Ja často pripravujem pljeskavicu, len z hovädzieho mletého mäsa a aj taj je výborná. Dokonca tak dobrá, že sa zaradila do mojej top hitparády jedál a máme ju aspon raz do mesiaca. Pljeskavica je nádherne voňavá a tá chuť, to je nepopísateľná dobrota.

Podáva sa s paprikovým ajvarom, prírodným syrom, zeleninovým šalátom a bielym chlebom - lepinja. Potom už k pljeskavici chýba len vínko, príjemná spoločnosť a slnko a more si môžeme domyslieť :)

Pljeskavica

Suroviny

 

Mäso na pljeskavicu treba pomlieť na jemno. Dobre ho zmiešame s chilli, soľou, čubricou a kypriacim práškom (alebo jedlou sódou). Prilejeme bublinkovú minerálku alebo sódovú vodu a rukou spracujeme mäsové cesto. Hnetieme dotiaľ, kým sa hmota pekne nespojí. Necháme odležať aspoň pár hodín, alebo cez noc.

Pred griovaním do zmesy mäsa ešte vmiešame na veľmi jemno nakrájanú cibuľu. Mäso rozdelíme na menšie bochníčky asi 200 gramové na jednu porciu. Bochník položíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou rukou "polieskame". Fóliu odstránime a hranou dlane sformujeme okraje. Druhá možnosť je bochníčky pljeskavice urobiť menšie a pekne v naolejovaných dlaniach pljeskavicu vyplieskať a okraje tiež zarovnať.

Pljeskavicu položíme na rozpálenú panvicu, alebo gril a opečieme z jednej strany.

Otočíme a opečieme aj z druhej strany.

Ihneď podávame, dobrú chuť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa