- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Známa mäsová pochúťka z balkánskej kuchyne. Originálne by sa mala pripravovať zo štyroch druhov mletého mäsa - hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie.
Ja často pripravujem pljeskavicu, len z hovädzieho mletého mäsa a aj tá je výborná. Dokonca tak dobrá, že sa zaradila do mojej top hitparády jedál a máme ju aspoň raz do mesiaca. Pljeskavica je nádherne voňavá a tá chuť, to je nepopísateľná dobrota.
Do pljeskavice sa používa špecifické korenie čubrica. Je pomerne aromatické a krásne vonia. Môžete ho nahradiť saturejkou, alebo ligurčekom.
Podáva sa s paprikovým ajvarom, prírodným syrom, zeleninovým šalátom a bielym chlebom - lepinja. Potom už k pljeskavici chýba len vínko, príjemná spoločnosť a slnko a more si môžeme domyslieť :)
Pred grilovaním do zmesy mäsa ešte vmiešame na veľmi jemno nakrájanú cibuľu. Mäso rozdelíme na menšie bochníčky asi 200 gramové na jednu porciu. Bochník položíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou rukou "poplieskame". Fóliu odstránime a hranou dlane sformujeme okraje. Druhá možnosť je bochníčky pljeskavice urobiť menšie a pekne v naolejovaných dlaniach pljeskavicu vyplieskať a okraje tiež zarovnať.