Focaccia je skvelý taliansky chlebík. Môžeme si ho rôzne dochutiť bylinkami, syrom, olivami. Hodí sa výborne k vínku, k polievkam, šalátom, alebo len tak samotný na pochutenie.

Toto je trošku zrýchlenejší recept, pri ktorom netreba toľko čakať, kým cesto vykysne. Pretože, keď príde poriadna chuť na niečo dobré, tak to treba mať čo najskôr a dlhé čakanie je otrava! :)

S cestom sa dobre pracuje, nemusia sa báť ani začiatočníci. Ja som v tomto recepte zvolila ako príchuť sušené rajčiny a tymián. Ale môžete pridať čokoľvek iné podľa nálady a vlastných zasob. Múku je možné použiť len hladkú. Ja mám radšej ju namixovať so špaldovou, kvôli zdravíčku. Ak nemáte po ruke kocku čerstvého droždia, nahraďte ho 2 polievkovými lyžicami sušeného.

Rozpis surovín v recepte je uspôsobený tak, aby focaccia nebola presolená a mohla som ju dať aj deťom. Ak by som ju robila pre dospelých ako chuťovku k vínku, dala by som na vrch cesta pred pečením ešte vločkovú soľ.

Rýchla focaccia

Suroviny

V malej miske rozmiešame droždie s cukrom až kým nevznikne kašička.

Do väčšej misy preosejeme múku a dôkladne ju zmiešame so soľou. Pridáme vymiešané droždie s cukrom, olej a vlažnú vodu. Všetko spolu vareškou spojíme. Odložíme na chvíľu bokom a pokračujeme v príprave.

Sušené rajčiny nakrájame na tenké plátky a z tymiánu oberieme lístky. Lístky tymiánu idú dobre odobrať ak sa použije obyčajné kuchynské sitko.

Do cesta pridáme rajčiny a tymián.

Cesto preložíme na dobre pomúčenú pracovnú plochu a začneme hniesť. Podsypávame postupne podľa potreby trochou múky, až vznikne vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Trvá to 5 až 10 minút.

Cesto vyvaľkáme, alebo len natiahneme rukami, aby sa zmestilo na plech vystlaný papierom na pečenie.

Zakryjeme čistou utierkou a necháme oddychovať na teplejšom mieste asi 20 minút. Zatiaľ si predohrejeme rúru na 220 stupňov. Pokiaľ máte radšej vyššiu a "buchtoidnú" focacciu, nechjte ju kysnúť dlhšie a použite menší plech.

Do vykysnutého cesta urobíme prstami dierky a pokvapkáme trochou olivového oleja. Dáme piecť na 220 stupňov 20 minút.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa