Ovocná koža

Tieto doma vyrobené pásy voňajúce ovocím moju maminku voľakedy docela uchvátili. A nielen ju, ale aj celé Slovensko. Dostala sa s nimi do finále jednej televíznej gurmánskej súťaže. Tak dúfam, že už to samo o sebe je dostatočný dôkaz, že tento recept stojí za to :)
Pohľadom aj hmatom pripomínajú kožu. Je to vlastne čistý prírodný produkt, ktorý je tvarovateľný, dá sa strihať nožnicami, alebo rezať nožíkom na pizzu.
Nastrihané zabalené kúsky sa dajú nosiť v kabelke či v batohu cestou na výlety. Dodajú nielen vitamíny, ale aj príjemnú chuť v ústach. Veľkou výhodou je, že keď si ovocnú kožu pripravíte doma, nepotrebujete žiadne chemické farbivá a konzervanty. Sami si môžete regulovať množstvo cukru, alebo ho nedať vôbec a následne môžete byť kreatívny pri jeho využití.
Pre vyznávačov RAW stravy odporúčam pyré nevariť. Stačí ho rozmixovať a sušiť voľne buď na slnku, alebo pomaly a dlhšie v chladničke.
Je potrebné si uvedomiť, že ovocná koža tak ako iné sušené hmoty zasychá od krajov k stredu. Preto je dobré, ak budete mať okraje už suché, odstrihnúť ich nožnicami a sušiť ďalej. Ináč by okraje stvrdli. Neboli by elastické, ale chrumkavé, čo zase niekomu nemusí vôbec vadiť :-)
Ja som vyskúšala maliny s banánom. Pomer surovín je len orientačný. Na kilo malín som použila dva veľké banány. Cukor som nedala vôbec. Ovocie treba vždy rozmixovať. Na tri plechy dáme papier na pečenie a nalejeme pyré. Rozotrieme špachtľou alebo štetcom na tenšiu vrstvu. Niekto pyré pred natieraním povarí, ale nie je to podmienkou.
Vložíme do rúry a sušíme, až pokým nie je povrch suchý, lesklý ale nie mokrý. Môžeme dať večer pred spaním do rúry a ráno bude koža usušená. Rúru treba mať zapnutú na 80 stupňov asi 9 hodín. Potom necháme aj s papierom poriadne vychladnúť. Ak chcete šetriť energiu, urobte si ovocnú kožu sušením vonku, keď je horúci deň. Vtedy pyré natrite na papiere a dajte na sitá na slnko.
Potom opatrne stiahneme papier. Ak by vám to zo začiatku nešlo, pomôžte si kúsok ostrým nožíkom. A potom sa už sústredíme na svoj blažený úsmev. Nádherne vonia celá kuchyňa. Papier ide krásne dolu. Koža je ohybná a pekne sa leskne. Nezabudnite ju skladovať zabalenú vo fólii, alebo vo vzduchotesnej nádobe. Takto vám vydrží až 3 mesiace. A máte voňavú vitamínovú kožu, vhodnú ako darček pre svojich blízkych. Dá sa jednoducho zabaliť do celofánu a urobí radosť nielen deťom.
Môžete použiť akýkoľvek druh vami obľúbeného ovocia. Niektoré druhy ovocia môžete kombinovať aj s bylinkami ako je mäta, medovka či bazalka. Vhodná je aj vanilka, škorica, levanduľa či limetka. Svojim kombinovaním vytvoríte nové vône a chute. Jablká, marhule, čerešne, višne, broskyne, nektarínky, ananás, maliny a jahody s iným ovocím kombinovať nemusíme. Naopak čučoriedky, banány, brusnice, hrozno a slivky je vhodné skombinovať. Ale nechcem vám radiť. Kombinujte, skúšajte. Zvlášť keď máte naviac čerstvé, alebo mrazené ovocie.
Komentáre
masala
30.05.2013 - 08:32
EvA
30.05.2013 - 11:44
lenkaa
30.05.2013 - 13:52
kika
30.05.2013 - 17:24
Marie
30.05.2013 - 21:44
emko
08.06.2013 - 15:40
Táňa
08.06.2013 - 15:46
evcok44
03.11.2019 - 12:02
emko
06.11.2019 - 12:07
maja
08.06.2013 - 16:39
Kasulka
08.06.2013 - 20:24
lenicka
20.02.2014 - 13:41
Mrs. Yummy
07.07.2014 - 07:44
Tatiana
20.07.2015 - 19:14
Tatiana
20.07.2015 - 19:16
HelkaVlckova
24.04.2020 - 19:51
emko
27.04.2020 - 17:01