Tieto doma vyrobené pásy voňajúce ovocím ma celkom uchvátili. Pohľadom aj hmatom pripomínajú kožu. Skúsila som ich sama vyrobiť a tiež využiť v kuchyni. Táto ovocná koža je vlastne čistý prírodný produkt, ktorý je tvarovateľný, dá sa strihať nožnicami, alebo rezať nožíkom na pizzu.

Nastrihané zabalené kúsky sa dajú nosiť v kabelke či v batohu cestou na výlety a vy máte vždy pri sebe sušené ovocné pásiky plné ovocia. Dodajú vám nielen vitamíny, ale aj príjemnú chuť v ústach. Veľkou výhodou je, že keď si ovocnú kožu pripravíte doma, nepotrebujete žiadne chemické farbivá a konzervanty. Sami si môžete regulovať množstvo cukru, alebo ho nedať vôbec, a následne môžete byť kreatívny pri jeho využití. Pre vyznávačov RAW stravy odporúčam pyré nevariť. Stačí ho rozmixovať a sušiť voľne buď na slnku, alebo pomaly a dlhšie v chladničke.

Je potrebné si uvedomiť, že ovocná koža tak ako iné sušené hmoty zasychá od krajov k stredu. Preto je dobré, ak budete mať okraje už suché, odstrihnúť ich nožnicami a sušiť ďalej. Ináč by okraje stvrdli. Neboli by elastické, ale chrumkavé, čo však nemusí vôbec vadiť :-)

Ovocná koža

Suroviny

 

1000

g ovocie

Na zahustenie:

300

g banán

Ja som vyskúšala maliny s banánom. Pomer surovín je len orientačný. Na kilo malín som použila dva veľké banány. Cukor som nedala vôbec. Ovocie treba vždy rozmixovať. Na tri plechy dáme papier na pečenie a nalejeme pyré. Rozotrieme špachtľou alebo štetcom na tenšiu vrstvu. Niekto pyré pred natieraním povarí, ale nie je to podmienkou.

Vložíme do rúry a sušíme, až pokým nie je povrch suchý, lesklý ale nie mokrý. Ja som to dala večer pred spaním do rúry a ráno bola koža usušená. Rúru som mala zapnutú na 80 stupňov asi 9 hodín. Potom necháme aj s papierom poriadne vychladnúť. Ak chcete šetriť energiu, urobte si ovocnú kožu sušením vonku, keď je horúci deň. Vtedy pyré natrite na papiere a dajte na sitá na slnko.

Potom opatrne stiahnite papier. Ak by vám to zo začiatku nešlo, pomôžte si kúsok ostrým nožíkom. A potom sa už sústreďte na svoj blažený úsmev. Nádherne vonia celá kuchyňa. Papier ide krásne dolu. Koža je ohybná a pekne sa leskne. Nezabudnite ju skladovať zabalenú vo fólii, alebo vo vzduchotesnej nádobe. Takto vám vydrží až 3 mesiace. A máte voňavú vitamínovú kožu, vhodnú ako darček pre svojich blízkych. Dá sa jednoducho zabaliť do celofánu a urobí radosť nielen deťom.

Môžete použiť akýkoľvek druh vami obľúbeného ovocia. Niektoré druhy ovocia môžete kombinovať aj s bylinkami ako je mäta, medovka či bazalka. Vhodná je aj vanilka, škorica, levanduľa či limetka. Svojim kombinovaním vytvoríte nové vône a chute. Jablká, marhule, čerešne, višne, broskyne, nektarínky, ananás, maliny a jahody s iným ovocím kombinovať nemusíme. Naopak čučoriedky, banány, brusnice, hrozno a slivky je vhodné skombinovať. Ale nechcem vám radiť. Kombinujte, skúšajte. Zvlášť keď máte naviac čerstvé, alebo mrazené ovocie.

Ak skombinujete vhodne ovocné pláty, pozliepate ich kukuričným sirupom, zaťažíte a nakrájate, môžete deťom sami doma vyrobiť ovocné tyčinky. Stačí ich zabaliť do celofánu (aby sa nevysušili) a rozdávať skvelú maškrtu.

Ovocnú kožu som robila aj vo veľkom v jednej kuchárskej televíznej súťaži.

S týmto receptom so sa dostala až do finále. Tak skúšajte, buďte kreatívni a použite svoju fantáziu.

Dobrú chuť!

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil masala
~ 30.05.2013 - 08:32

Super vec!

Zobraziť profil Táňa
~ 30.05.2013 - 08:43

Dlho som nerobila...už čakám na naše "neumelé" ovocie a idem na to :-)

Zobraziť profil EvA
~ 30.05.2013 - 11:44

veru legendárny recept.... už ho robím podľa teba druhý rok a vždy mám úspech a čo je dôležité mojim malým vnúčatkám to môžem dávať bez obáv pretože ovocná koža je čistá príroda

Zobraziť profil Táňa
~ 30.05.2013 - 11:47

Presne tak Evi, veď ja som to na svojich vnúčatkách testovala a to mal malý len 4 zúbky :-) Milujú to...dávam im to miesto žuvačiek :-)

Zobraziť profil lenkaa
~ 30.05.2013 - 13:52

üžasnéééé až bude ovoce detem určo udelám :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 30.05.2013 - 16:41

Ja som to robila aj z mrazeného a vyšlo to perfektne :-)

Zobraziť profil kika
~ 30.05.2013 - 17:24

Je to super,počula som o tom ale s receptom sa stretávam prvýkrát ,ďakujem!

Zobraziť profil Táňa
~ 30.05.2013 - 17:29

Ono sa to oplatí robiť v lete na slnku keď má dakto záhradu a veľa ovocia :-) nasuší na zimu a uskladní pláty zrolované v mrazničke.

Zobraziť profil Marie
~ 30.05.2013 - 21:44

Zkusím to udělat,

jak dozraje ovoce. Nachystám to pro vnoučata,až přijedou.Vypadá to lákavě a navíc je to daleko zdravější,než gumové nestvůrky...

Zobraziť profil Táňa
~ 30.05.2013 - 22:04

Presne tak :-)

Zobraziť profil emko
~ 08.06.2013 - 15:40

ide sa strihat :))

Zobraziť profil Táňa
~ 08.06.2013 - 15:46

parádna....stálo to za to!

Zobraziť profil maja
~ 08.06.2013 - 16:39

nic zdravsie a lepsie z ovocia nepoznam
uz si len pockam na vlastnu urodu v zahradke

Zobraziť profil Táňa
~ 08.06.2013 - 16:54

tú záhradu ti závidím (v dobrom)

Zobraziť profil maja
~ 08.06.2013 - 16:58

je to moj relax aj drina,ale nic lepsie pre pohodu nepoznam
snad uz len pecenie a varenie

Zobraziť profil Kasulka
~ 08.06.2013 - 20:24

Skvělý nápad! Musím vyzkoušet:) Není nad zdravé mlsání.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.06.2013 - 20:41

Budem rada, keď vyskúšaš a dáš vedieť, ako sa darilo :-)

Zobraziť profil Kasulka
~ 09.06.2013 - 09:09

Tak jsem neodolala a vyzkoušela hned. Zaznamenala jsem dva technické problémy.
1) Měla jsem "kožu" v troubě cca 4,5 hodinu na 170F (což byla nejnižší teplota trouby, mělo by to odpovídat 80°C) a po této době byly pásy spíše přesušené, že se lámaly jako papír namísto aby byly pružné. Předpokládám, že jem tedy natřela příliš tenkou vrstvu (či mohly hrát roly mražené jahody?). Nebo mě zradila trouba:) Což vůbec nevadí, protože jsem "kožu" natrhala a nasypala do misky jako zdravé chipsy.
2) Je to tak výborné, že jsem půlku snědla už při trhání:)) Obávám se, že zbytek padne ještě rychleji:))
V závěru: luxusní recept, který musí každý vyzkoušet.

Zobraziť profil Táňa
~ 09.06.2013 - 09:27

Ďakujem...bude to tou rúrou a možno aj tenkou vrstvou. Čím viac budeš skúšať a kombinovať...vychytáš muchy a staneš sa na tom závislá, ver mi :-) Ďakujem za vyskúšanie receptu.

Zobraziť profil Maka
~ 22.09.2013 - 22:28

Parádny recept Tani.....

Zobraziť profil Táňa
~ 23.09.2013 - 14:54

Díky Mati, tuším že si to ty :-)

Zobraziť profil lenicka
~ 20.02.2014 - 13:41

Otestované :) na prvý raz sa podarila koža fajn. Robila som ju z domácich jabĺčok. Chuť je super. Vďaka za recept.

Zobraziť profil Mrs. Yummy
~ 07.07.2014 - 07:44

Celý týždeň hlásia vonku 30°C a doma mám ešte stále plno marhúľ, takže určite vyskúšam :)

Zobraziť profil Táňa
~ 07.07.2014 - 17:51

Ja som teraz robila nektarínkovú, bola vynikajúca a marhuľovú milujem :-)

Zobraziť profil Žirafka
~ 07.07.2014 - 12:37

:-) Senzační nápad ........... myslíte Táni,že lze použít i meruňky ??? Jsme jimy momentálně na zahrádce zavaleni a už nevíme co s nimi :-) :-) Děkuji a přeji hezký den !!!

Zobraziť profil Táňa
~ 07.07.2014 - 17:45

Určite, marhule sú super, sušené na slnku jedna báseň, netreba ich ani zahusťovať...

Zobraziť profil Žirafka
~ 07.07.2014 - 17:56

Děkuji. Meruňky jsou letos pevné,bez zbytečné vody (když neprší),tak by to z nich mohlo jít velice dobře. Opravdu bezva nápad........tak hezký zbytek dne :-)

Zobraziť profil mysimis
~ 07.07.2014 - 13:22

Táni, myslíš, že môžem použiť aj ríbezlie.....dostala som a neviem čo s ním, je toho totiž veľmi veľa.....a nemáš skúsenosť, že s čím by som ho mohla kombinovať?

Zobraziť profil Táňa
~ 07.07.2014 - 17:48

Ríbezle môžeš urobiť tiež, len doporučujem prepasírovať zrniečka cez sítko a zahusti ich zrelým banánom, lebo samotná ríbezľová dreň je príliš tekutá. Na kožu je dobré mať konzistenciu detskej výživy.

Zobraziť profil Táňa
~ 07.07.2014 - 17:54

Ešte vám chcem poradiť, že je dobré ovocnú dreň rozotrieť aj na potravinársku fóliu, teraz na slnku uschne tiež a lepšie sa to sťahuje, ako z papiera. Len nezabudnite dosušiť aj z druhej strany, ak by bola mokrá... a hlavne po usušení kožu zabaľte do fólie, alebo uložte do dózy, ona krásne zmäkne. Ináč by vám stvrdla, čo tiež nevadí, ale deťi majú radšej mäkšiu :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 22.07.2014 - 21:13

Foto mi poslala Lívia Takáčová: dobrý večer, dnes sa mi dosušila broskyňová koža, aj táto je výýýýborná:-)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.08.2014 - 08:50

Majka Horinová urobila černicovú, vďaka za foto :-)

Zobraziť profil Hani
~ 20.02.2015 - 20:40

Nedala by sa na tento ucel pouzit i susicka ovocia?

Zobraziť profil Táňa
~ 22.02.2015 - 07:01

Skúšala som to aj v klasickej guľatej sušičke v strede s dierou. Natrela som to na fóliu a zapla. Lenže tým teplom sa fólia zvraštila a dreň mi vytiekla po celej sušičke. Viac som to neskúšala. Zrejme to treba natrieť na nejaké špeciálne husté sito, videla som to na nejakom videu. Veď vyskúšaj, ale nie na fóliu. Možno na papier... Ja som tie pokusy vzdala :-)

Zobraziť profil Tatiana
~ 20.07.2015 - 19:14

Táni, toto je už druhá nasušená várka na slniečku, využila som horúčavy.

Zobraziť profil Tatiana
~ 20.07.2015 - 19:16

a takto som ich nastrihala zrolované a konce máčala v čokoláde, mám 2 L pohár plný :-).

Zobraziť profil Táňa
~ 21.07.2015 - 07:28

Táni to je bezvadné, vidím že ich máš perfektné. Narobila si si zásobu, len aby ti to vydržalo :-) dobre ich schovaj, je to ako droga :-)