Ovocná koža

emko ~ 9. august 2024 - 13:07

Tieto doma vyrobené pásy voňajúce ovocím moju maminku voľakedy docela uchvátili. A nielen ju, ale aj celé Slovensko. Dostala sa s nimi do finále jednej televíznej gurmánskej súťaže. Tak dúfam, že už to samo o sebe je dostatočný dôkaz, že tento recept stojí za to :)

Pohľadom aj hmatom pripomínajú kožu. Je to vlastne čistý prírodný produkt, ktorý je tvarovateľný, dá sa strihať nožnicami, alebo rezať nožíkom na pizzu.

Nastrihané zabalené kúsky sa dajú nosiť v kabelke či v batohu cestou na výlety. Dodajú nielen vitamíny, ale aj príjemnú chuť v ústach. Veľkou výhodou je, že keď si ovocnú kožu pripravíte doma, nepotrebujete žiadne chemické farbivá a konzervanty. Sami si môžete regulovať množstvo cukru, alebo ho nedať vôbec a následne môžete byť kreatívny pri jeho využití.

Pre vyznávačov RAW stravy odporúčam pyré nevariť. Stačí ho rozmixovať a sušiť voľne buď na slnku, alebo pomaly a dlhšie v chladničke.

Je potrebné si uvedomiť, že ovocná koža tak ako iné sušené hmoty zasychá od krajov k stredu. Preto je dobré, ak budete mať okraje už suché, odstrihnúť ich nožnicami a sušiť ďalej. Ináč by okraje stvrdli. Neboli by elastické, ale chrumkavé, čo zase niekomu nemusí vôbec vadiť :-)

Suroviny
1000
g
Na zahustenie:
 
 
300
g

Ja som vyskúšala maliny s banánom. Pomer surovín je len orientačný. Na kilo malín som použila dva veľké banány. Cukor som nedala vôbec. Ovocie treba vždy rozmixovať. Na tri plechy dáme papier na pečenie a nalejeme pyré. Rozotrieme špachtľou alebo štetcom na tenšiu vrstvu. Niekto pyré pred natieraním povarí, ale nie je to podmienkou.

Vložíme do rúry a sušíme, až pokým nie je povrch suchý, lesklý ale nie mokrý. Môžeme dať večer pred spaním do rúry a ráno bude koža usušená. Rúru treba mať zapnutú na 80 stupňov asi 9 hodín. Potom necháme aj s papierom poriadne vychladnúť. Ak chcete šetriť energiu, urobte si ovocnú kožu sušením vonku, keď je horúci deň. Vtedy pyré natrite na papiere a dajte na sitá na slnko.

Potom opatrne stiahneme papier. Ak by vám to zo začiatku nešlo, pomôžte si kúsok ostrým nožíkom. A potom sa už sústredíme na svoj blažený úsmev. Nádherne vonia celá kuchyňa. Papier ide krásne dolu. Koža je ohybná a pekne sa leskne. Nezabudnite ju skladovať zabalenú vo fólii, alebo vo vzduchotesnej nádobe. Takto vám vydrží až 3 mesiace. A máte voňavú vitamínovú kožu, vhodnú ako darček pre svojich blízkych. Dá sa jednoducho zabaliť do celofánu a urobí radosť nielen deťom.

Môžete použiť akýkoľvek druh vami obľúbeného ovocia. Niektoré druhy ovocia môžete kombinovať aj s bylinkami ako je mäta, medovka či bazalka. Vhodná je aj vanilka, škorica, levanduľa či limetka. Svojim kombinovaním vytvoríte nové vône a chute. Jablká, marhule, čerešne, višne, broskyne, nektarínky, ananás, maliny a jahody s iným ovocím kombinovať nemusíme. Naopak čučoriedky, banány, brusnice, hrozno a slivky je vhodné skombinovať. Ale nechcem vám radiť. Kombinujte, skúšajte. Zvlášť keď máte naviac čerstvé, alebo mrazené ovocie.

Ak skombinujete vhodne ovocné pláty, pozliepate ich kukuričným sirupom, zaťažíte a nakrájate, môžete deťom sami doma vyrobiť ovocné tyčinky. Stačí ich zabaliť do celofánu (aby sa nevysušili) a rozdávať skvelú maškrtu.

A tu je maminka v spomínanej kuchárskej televíznej súťaži.

Tak skúšajte, buďte kreatívni a použite svoju fantáziu.

Dobrú chuť!

Komentáre

HelkaVlckova ~ 24. apríl 2020 - 9:51

Uz rok pokukujem po tomto recepte a konecne som sa odhodlala kedze moj 2 rocny syn ma rad kupovanu. Domaca bude ale isto lepsia :) a kedze spotreba je vysoka aj lacnejsia. Chcem sa spytat ci mozem dat do rury na susenie na noc aj viac plechov naraz. A tiez ci pomoze ak pustim teplovzdusnu alebo len ohrev hore dole. Dakujem

0

Tatiana ~ 20. júl 2015 - 9:16

a takto som ich nastrihala zrolované a konce máčala v čokoláde, mám 2 L pohár plný :-).

0

Tatiana ~ 20. júl 2015 - 9:14

Toto je už druhá nasušená várka na slniečku, využila som horúčavy.

0

Mrs. Yummy ~ 7. júl 2014 - 9:44

Celý týždeň hlásia vonku 30°C a doma mám ešte stále plno marhúľ, takže určite vyskúšam :)

0

lenicka ~ 20. február 2014 - 2:41

Otestované :) na prvý raz sa podarila koža fajn. Robila som ju z domácich jabĺčok. Chuť je super. Vďaka za recept.

0

Kasulka ~ 8. jún 2013 - 10:24

Skvělý nápad! Musím vyzkoušet:) Není nad zdravé mlsání.

0

maja ~ 8. jún 2013 - 6:39

nic zdravsie a lepsie z ovocia nepoznam
uz si len pockam na vlastnu urodu v zahradke

0

evcok44 ~ 3. november 2019 - 13:02

In reply to by Tana

Tani, omylom som klikla na ikonku, ze sa mi to nepaci, ale figu borovu. Celu sutaz som odsledovala a bola som tvoj najistejsi fanusik. Koza odvtedy troni u nas v kazdej podobe, len skoda, ze rychlo zmizne. Je nas 6 a to hovori samo za seba. Nadalej drzim tebe aj Emke palecky a uspesne sa na receptoch prizivujem. Mam vas rada

0

Marie ~ 30. máj 2013 - 11:44

Zkusím to udělat,

jak dozraje ovoce. Nachystám to pro vnoučata,až přijedou.Vypadá to lákavě a navíc je to daleko zdravější,než gumové nestvůrky...

0

kika ~ 30. máj 2013 - 7:24

Je to super,počula som o tom ale s receptom sa stretávam prvýkrát ,ďakujem!

0

lenkaa ~ 30. máj 2013 - 3:52

üžasnéééé až bude ovoce detem určo udelám :-)

0

EvA ~ 30. máj 2013 - 13:44

veru legendárny recept.... už ho robím podľa teba druhý rok a vždy mám úspech a čo je dôležité mojim malým vnúčatkám to môžem dávať bez obáv pretože ovocná koža je čistá príroda

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj