Šišky, koblížky, pampúšiky, donuts, dolky, doughnuts, alebo vdolky. Jedny sú plnené, druhé s dierou uprostred. Niektoré poliate polevou, iné zasa zdobené na vrchu, ale vždy sú veľmi dobré a mne je jedno ako sa volajú, hlavne že sú :)

Bavorské vdolky pochádzajú skutočne z Bavorska. Zdobia sa na vrchu slivkovým lekvárom, smotanou a tvarohom.

Koblihy, šišky sú plnené vo vnútri lekvárom. Staronemecké dolky Dolken sa robili ešte za Rakúsko-Uhorska z lacného cesta s amóniom a piekli sa na plechu. Nesmažili sa, na to neboli peniaze. Bolo to jedlo chudobných ľudí.

Bavorské vdolky

Suroviny

 

Cesto:

1000

g múka polohrubá

100

g cukor

100

ml olej

15

g soľ

3

ks vajce

35

g droždie čerstvé

400

ml mlieko

Z uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na 4 bochníky, z každého vytvarujeme valec a narežeme 10 kusov. Z každého kúsku cesta v rukách vytvarujeme gulôčku, dáme ju na pomúčenú dosku a jemne ju pritlačíme. Necháme ešte podkysnúť.

Rozpálime tuk vo fritéze (alebo na panvičke) a každý "vdolek" od stredu ku krajom vytiahneme, čím urobíme jamku.

Hornou stranou (čo nebola na doske) vkladáme vdolky do horúceho tuku smažiť.

Po chvíľke, keď sú odspodu usmažené, ich dlhšou vidličkou obrátime z druhej strany dosmažiť.

Ozdobíme lekvárom a ochuteným tvarohom. Ten zamiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a smotanou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 30.09.2013 - 23:52

Je skoro polnoc a dostala som na ne neskutočnú chuť ... to robí tá krásna fotka ... :)))) Ale už do zajtra vydržím ... :)

Zobraziť profil bobozh
~ 11.03.2015 - 21:23

Zdravím přátelé moje Bavorské vdolečky.

Zobraziť profil emko
~ 12.03.2015 - 08:19

krasne sa podarili, gratulujem :)