Tvarohový koláč linecký

emko ~ 24. november 2016 - 10:26

Ak máte radi zlepované linecké kolieska, tento koláč vám určite zachutí tiež.

Koláč je veľmi jednoduchý. V recepte je aj podrobný fotopostup pre začiatočníkov, aby sa ho nebáli upiecť.

Rozpis surovín je na veľký plech 35x45 cm.

Suroviny
Cesto:
 
 
250
g
2
ks
4
PL
Tvarohová plnka:
 
 
200
ml
100
g
50
ml
1000
g
Ostatné:
 
 
500
g
Sezóna

Najprv pripravíme tvarohovú plnku. Do misky dáme jemné tvarohy, prilejeme mlieko, prisypme škrob, pridáme cukor a hrozienká, ktoré je dobré mať namočené v rume. Mlieko pridávame, aby nebol tvaroh hustý a dal sa rozotrieť. Môžeme pristrúhať aj citrónovú kôru. Namiesto škrobu môžeme použiť aj pudingový prášok napríklad smotanový.

Cesto pripravujeme v klasickom kúteri s nožíkmi, alebo pracne ručne, ak mixér nemáme. Do nádoby dáme múku, mäkké maslo, kypriaci prášok a vajcia. Maslo by malo mať takú teplotu ako múka, takže žiadne rozpustené, ani studené. Do cesta nejde žiaden cukor! Kúter v mixéri uzatvoríme a zapneme. Po pár sekundách sa začne cesto spájať na drobenku a vtedy pomaly pridávame po lyžici cez otvor mlieko. Ak treba, pridáme viac, ak je cesto lepivé, prisypeme múku. Je to preto, lebo každá múka inak saje tekutiny. Cesto sa spojí, je hotové a vyberieme ho. Výhodou tohto cesta je, že nemusí oddychovať, dá sa s ním hneď pracovať. Preto je dobré plnku si pripraviť predtým.

Pripravíme suchý plech, ktorý jemne pomastíme tukom a vysypeme múkou. Na pomúčenú dosku dáme jednu polovicu cesta a na tenko ho rozvaľkáme. Cesto opatrne navinieme na valček.

Valček s navinutým cestom prenesieme nad užší okraj plechu a cesto po dĺžke rozvinieme po plechu. Vôbec nevadí, ak sa cesto natrhne, alebo nebude rovnomerne po celom plechu. To, čo máme navyše odrežte a tam, kde chýba, prstom prilepíme :-) Zbytok odrezkov si odložíme.

Cesto potrieme marmeládou, alebo džemom, či lekvárom. Na marmeládu po kôpkách rozložíme tvarohovú plnku a opatrne ju stierkou rozotrieme po celom obvode. Moc nepritláčame, aby sme nepomiešali marmeládu s tvarohom, potom by to nevyzeralo tak pekne, aj keď na chuti by to neubralo...

Druhé cesto taktiež rozvaľkáme a preložíme na tvarohovú plnku. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 35 minút, kým vrch nezozlátne. Po upečení a vychladnutí koláč nakrájame na kocky a jemne poprášime mletým cukrom. Toto cesto je po upečení mäkké a aj keď nie je osladené, koláč je chutný vďaka sladkej marmeláde a jemne sladkému tvarohu. No a aby som nezabudla, čo z odrezkami cesta?! Prepracujeme, rozvaľkáme a urobíme pár vianočných lineckých koliesok, ktoré pozlepujeme marmeládou. Nič nepríde na zmar :)

Komentáre

kofola8520 ~ 21. jún 2014 - 13:09

Prosím Vás, a maslo tam ide aké? :) Obyčajné alebo Hera, Palmarín? Ďakujem. :)

0

Ajuška ~ 29. jún 2014 - 12:22

Vyskúšam do tvarohovej plnky pridať višne, keď ich teraz máme na strome :-)

0

kofola8520 ~ 7. júl 2014 - 9:22

Prosím Vás, chcem sa spýtať. Keď nemám taký mixér, môžem aj ručným mixérom alebo ručne? Ďakujem. A plech môže byť aj 40x35? Iný nemám. Vďaka.

0

kofola8520 ~ 13. august 2014 - 13:19

Prosím Vás, a plech mám natreť olejom a posypať múkou alebo netreba? A skúšali ste použiť aj pomixovaný hrudkový tvaroh? Zajtra ho idem vyskúšať, nie jemný, ale hrudkový. :)

0

Tana ~ 13. august 2014 - 14:41

In reply to by kofola8520

Plech môžeš potrieť jemne maslom a vysypať polohrubou múkou, alebo daj papier na pečenie. Tvaroh vyskúšaj, ale ten hrudkový býva suchší, tak doňho prihoď pri mixovaní kúsok masla.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj