Ak máte radi zlepované linecké kolieska, tento koláč vám určite zachutí tiež.

Koláč je veľmi jednoduchý. V recepte je aj podrobný fotopostup pre začiatočníkov, aby sa ho nebáli upiecť.

Rozpis surovín je na veľký plech 35x45 cm.

Tvarohový koláč linecký

Suroviny

 

Cesto:

250

g múka polohrubá

250

g múka hladká

250

g maslo

2

ks vajce

4

PL mlieko

1

ks kypriaci prášok

Tvarohová plnka:

200

ml mlieko

5

PL škrob kukuričný

2

ks cukor vanilkový

5

PL cukor mletý (práškový)

100

g hrozienka

50

ml rum

1000

g tvaroh jemný

Ostatné:

500

g marmeláda

Najprv pripravíme tvarohovú plnku. Do misky dáme jemné tvarohy, prilejeme mlieko, prisypme škrob, pridáme cukor a hrozienká, ktoré je dobré mať namočené v rume. Mlieko pridávame, aby nebol tvaroh hustý a dal sa rozotrieť. Môžeme pristrúhať aj citrónovú kôru. Namiesto škrobu môžeme použiť aj pudingový prášok napríklad smotanový.

Cesto pripravujeme v klasickom kúteri s nožíkmi, alebo pracne ručne, ak mixér nemáme. Do nádoby dáme múku, mäkké maslo, kypriaci prášok a vajcia. Maslo by malo mať takú teplotu ako múka, takže žiadne rozpustené, ani studené. Do cesta nejde žiaden cukor! Kúter v mixéri uzatvoríme a zapneme. Po pár sekundách sa začne cesto spájať na drobenku a vtedy pomaly pridávame po lyžici cez otvor mlieko. Ak treba, pridáme viac, ak je cesto lepivé, prisypeme múku. Je to preto, lebo každá múka inak saje tekutiny. Cesto sa spojí, je hotové a vyberieme ho. Výhodou tohto cesta je, že nemusí oddychovať, dá sa s ním hneď pracovať. Preto je dobré plnku si pripraviť predtým.

Pripravíme suchý plech, ktorý jemne pomastíme tukom a vysypeme múkou. Na pomúčenú dosku dáme jednu polovicu cesta a na tenko ho rozvaľkáme. Cesto opatrne navinieme na valček.

Valček s navinutým cestom prenesieme nad užší okraj plechu a cesto po dĺžke rozvinieme po plechu. Vôbec nevadí, ak sa cesto natrhne, alebo nebude rovnomerne po celom plechu. To, čo máme navyše odrežte a tam, kde chýba, prstom prilepíme :-) Zbytok odrezkov si odložíme.

Cesto potrieme marmeládou, alebo džemom, či lekvárom. Na marmeládu po kôpkách rozložíme tvarohovú plnku a opatrne ju stierkou rozotrieme po celom obvode. Moc nepritláčame, aby sme nepomiešali marmeládu s tvarohom, potom by to nevyzeralo tak pekne, aj keď na chuti by to neubralo...

Druhé cesto taktiež rozvaľkáme a preložíme na tvarohovú plnku. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 35 minút, kým vrch nezozlátne. Po upečení a vychladnutí koláč nakrájame na kocky a jemne poprášime mletým cukrom. Toto cesto je po upečení mäkké a aj keď nie je osladené, koláč je chutný vďaka sladkej marmeláde a jemne sladkému tvarohu. No a aby som nezabudla, čo z odrezkami cesta?! Prepracujeme, rozvaľkáme a urobíme pár vianočných lineckých koliesok, ktoré pozlepujeme marmeládou. Nič nepríde na zmar :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kofola8520
~ 21.06.2014 - 11:09

Prosím Vás, a maslo tam ide aké? :) Obyčajné alebo Hera, Palmarín? Ďakujem. :)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.06.2014 - 11:17

Používam maslo klasické 100%, žiadne náhražky :-)

Zobraziť profil kofola8520
~ 21.06.2014 - 12:10

Ďakujem, tak kľudne môžem použiť maslo Tami alebo podobné, že? :)

Zobraziť profil Táňa
~ 21.06.2014 - 13:38

Tami maslo je myslím z Tatranskej mliekárne, takže je určite kvalitné :-) S herou som to neskúšala, tú ani nekupujem, maslo je maslo...

Zobraziť profil ajuska
~ 29.06.2014 - 10:22

Vyskúšam do tvarohovej plnky pridať višne, keď ich teraz máme na strome :-)

Zobraziť profil kofola8520
~ 07.07.2014 - 19:22

Prosím Vás, chcem sa spýtať. Keď nemám taký mixér, môžem aj ručným mixérom alebo ručne? Ďakujem. A plech môže byť aj 40x35? Iný nemám. Vďaka.

Zobraziť profil Táňa
~ 08.07.2014 - 13:27

Ručný mixér by som nedoporučovala, potom radšej rukami zarob to cesto a plech vyhovuje :-)

Zobraziť profil kofola8520
~ 13.08.2014 - 11:19

Prosím Vás, a plech mám natreť olejom a posypať múkou alebo netreba? A skúšali ste použiť aj pomixovaný hrudkový tvaroh? Zajtra ho idem vyskúšať, nie jemný, ale hrudkový. :)

Zobraziť profil Táňa
~ 13.08.2014 - 12:41

Plech môžeš potrieť jemne maslom a vysypať polohrubou múkou, alebo daj papier na pečenie. Tvaroh vyskúšaj, ale ten hrudkový býva suchší, tak doňho prihoď pri mixovaní kúsok masla.

Zobraziť profil kofola8520
~ 13.08.2014 - 12:49

Ďakujem veľmi pekne. :)