- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Ak máte radi zlepované linecké kolieska, tento koláč vám určite zachutí tiež.
Koláč je veľmi jednoduchý. V recepte je aj podrobný fotopostup pre začiatočníkov, aby sa ho nebáli upiecť.
Rozpis surovín je na veľký plech 35x45 cm.
Najprv pripravíme tvarohovú plnku. Do misky dáme jemné tvarohy, prilejeme mlieko, prisypme škrob, pridáme cukor a hrozienká, ktoré je dobré mať namočené v rume. Mlieko pridávame, aby nebol tvaroh hustý a dal sa rozotrieť. Môžeme pristrúhať aj citrónovú kôru. Namiesto škrobu môžeme použiť aj pudingový prášok napríklad smotanový.
Cesto pripravujeme v klasickom kúteri s nožíkmi, alebo pracne ručne, ak mixér nemáme. Do nádoby dáme múku, mäkké maslo, kypriaci prášok a vajcia. Maslo by malo mať takú teplotu ako múka, takže žiadne rozpustené, ani studené. Do cesta nejde žiaden cukor! Kúter v mixéri uzatvoríme a zapneme. Po pár sekundách sa začne cesto spájať na drobenku a vtedy pomaly pridávame po lyžici cez otvor mlieko. Ak treba, pridáme viac, ak je cesto lepivé, prisypeme múku. Je to preto, lebo každá múka inak saje tekutiny. Cesto sa spojí, je hotové a vyberieme ho. Výhodou tohto cesta je, že nemusí oddychovať, dá sa s ním hneď pracovať. Preto je dobré plnku si pripraviť predtým.
Druhé cesto taktiež rozvaľkáme a preložíme na tvarohovú plnku. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 35 minút, kým vrch nezozlátne. Po upečení a vychladnutí koláč nakrájame na kocky a jemne poprášime mletým cukrom. Toto cesto je po upečení mäkké a aj keď nie je osladené, koláč je chutný vďaka sladkej marmeláde a jemne sladkému tvarohu. No a aby som nezabudla, čo z odrezkami cesta?! Prepracujeme, rozvaľkáme a urobíme pár vianočných lineckých koliesok, ktoré pozlepujeme marmeládou. Nič nepríde na zmar :)
Komentáre
kofola8520 ~ 13. august 2014 - 13:19
Prosím Vás, a plech mám natreť olejom a posypať múkou alebo netreba? A skúšali ste použiť aj pomixovaný hrudkový tvaroh? Zajtra ho idem vyskúšať, nie jemný, ale hrudkový. :)
Tana ~ 13. august 2014 - 14:41
In reply to Prosím Vás, a plech mám by kofola8520
Plech môžeš potrieť jemne maslom a vysypať polohrubou múkou, alebo daj papier na pečenie. Tvaroh vyskúšaj, ale ten hrudkový býva suchší, tak doňho prihoď pri mixovaní kúsok masla.
kofola8520 ~ 13. august 2014 - 14:49
In reply to Plech môžeš potrieť jemne by Tana
Ďakujem veľmi pekne. :)
kofola8520 ~ 7. júl 2014 - 9:22
Prosím Vás, chcem sa spýtať. Keď nemám taký mixér, môžem aj ručným mixérom alebo ručne? Ďakujem. A plech môže byť aj 40x35? Iný nemám. Vďaka.
Tana ~ 8. júl 2014 - 3:27
In reply to Prosím Vás, chcem sa spýtať. by kofola8520
Ručný mixér by som nedoporučovala, potom radšej rukami zarob to cesto a plech vyhovuje :-)
Ajuška ~ 29. jún 2014 - 12:22
Vyskúšam do tvarohovej plnky pridať višne, keď ich teraz máme na strome :-)
kofola8520 ~ 21. jún 2014 - 13:09
Prosím Vás, a maslo tam ide aké? :) Obyčajné alebo Hera, Palmarín? Ďakujem. :)
Tana ~ 21. jún 2014 - 13:17
In reply to Prosím Vás, a maslo tam ide by kofola8520
Používam maslo klasické 100%, žiadne náhražky :-)
kofola8520 ~ 21. jún 2014 - 14:10
In reply to Používam maslo klasické 100%, by Tana
Ďakujem, tak kľudne môžem použiť maslo Tami alebo podobné, že? :)
Tana ~ 21. jún 2014 - 3:38
In reply to Ďakujem, tak kľudne môžem by kofola8520
Tami maslo je myslím z Tatranskej mliekárne, takže je určite kvalitné :-) S herou som to neskúšala, tú ani nekupujem, maslo je maslo...