Bavorské vdolky

emko ~ 1. marec 2015 - 11:03

Šišky, koblížky, pampúšiky, donuts, dolky, doughnuts, alebo vdolky. Jedny sú plnené, druhé s dierou uprostred. Niektoré poliate polevou, iné zasa zdobené na vrchu, ale vždy sú veľmi dobré a mne je jedno ako sa volajú, hlavne že sú :)

Bavorské vdolky pochádzajú skutočne z Bavorska. Zdobia sa na vrchu slivkovým lekvárom, smotanou a tvarohom.

Koblihy, šišky sú plnené vo vnútri lekvárom. Staronemecké dolky Dolken sa robili ešte za Rakúsko-Uhorska z lacného cesta s amóniom a piekli sa na plechu. Nesmažili sa, na to neboli peniaze. Bolo to jedlo chudobných ľudí.

Suroviny
Cesto:
 
 
100
g
100
ml
15
g
3
ks
400
ml
Sezóna

Z uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na 4 bochníky, z každého vytvarujeme valec a narežeme 10 kusov. Z každého kúsku cesta v rukách vytvarujeme gulôčku, dáme ju na pomúčenú dosku a jemne ju pritlačíme. Necháme ešte podkysnúť.

Rozpálime tuk vo fritéze (alebo na panvičke) a každý "vdolek" od stredu ku krajom vytiahneme, čím urobíme jamku.

Hornou stranou (čo nebola na doske) vkladáme vdolky do horúceho tuku smažiť.

Po chvíľke, keď sú odspodu usmažené, ich dlhšou vidličkou obrátime z druhej strany dosmažiť.

Ozdobíme lekvárom a ochuteným tvarohom. Ten zamiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a smotanou.

Komentáre

klaura ~ 30. september 2013 - 13:52

Je skoro polnoc a dostala som na ne neskutočnú chuť ... to robí tá krásna fotka ... :)))) Ale už do zajtra vydržím ... :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj